Poliţist acuzat că a bătut şi udat un copil cu handicap după ce i-a umplut gura cu ţigări

marți, 15 iulie 2014, 02:01
4 MIN
 Poliţist acuzat că a bătut şi udat un copil cu handicap după ce i-a umplut gura cu ţigări

Un agent este protagonistul unui dosar penal de o gravitate extremă. Poliţistul Felix Cilibiu este anchetat atât de procurori cât şi de şefi după ce ar fi lovit un copil cu handicap psihic. La scenă ar fi asistat şi un consilier local din comuna Ţibăneşti, patronul unui magazin, care l-ar fi agresat şi el pe adolescentul bolnav, susţine bunica acestuia. Consilierul, în localul căruia s-ar fi petrecut scena, spune însă că nu îşi aminteşte ca băiatul să fi fost bătut şi „regretă“ că nu mai are înregistrările video din ziua presupusei agresiuni. Poliţistul şi consilierul s-ar fi răzbunat pe minor după ce acesta a luat un pachet de ţigări de pe tejghea. Înainte de a-l lovi brutal, cei doi i-ar fi umplut gura cu ţigări şi le-ar fi aprins. Minorul a avut nevoie de îngijiri de specialitate de la Protecţia Copilului, instituţie care confirmă oficial că acesta a fost agresat.

Acuzaţii extrem de grave aduse unui po­liţist din comuna ieşeană Ţibăneşti. Agentul Felix Cilibiu este cercetat penal de procu­rorii ieşeni după ce ar fi pedepsit după propria-i lege un copil cu handicap care a furat un pachet de ţigări de la un magazin din Glodenii Gândului. Localul aparţine consilierului local Mircea Cozmiţă, martor şi el în dosar, şi care, se arată într-o plângere a familiei adolescentului bolnav, l-ar fi lovit şi el pe adolescent. Poliţistul Felix Cilibiu este cercetat pentru purtare abuzivă, susţin surse juridice, iar reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi spun că acesta poate fi pus la dispoziţie sau exclus din sistem în cazul în care justiţia îl va găsi vinovat.

Au umplut cu ţigări gura copilului

Plângerea intentată împotriva poliţistului Felix Cilibiu a fost redactată de bunica mi­norului A.C., în vârstă acum de 16 ani. Po­trivit documentului, scena de violenţă ar fi avut loc pe 23 iulie 2013, atunci când mi­norul se afla într-un magazin alimentar din Glodenii Gândului, deţinut de consilierul local Mircea Cozmiţă. Băiatul ar fi luat un pachet de ţigări de pe tejgheaua magazinului şi pentru acest lucru, se arată în plângere, Cilibiu şi Cozmiţă ar fi decis să îi aplice o corecţie.

Potrivit documentului citat, mino­rul s-ar fi aflat în acel moment alături de alţi doi copii iar patronul şi poliţistul i-ar fi pus pe aceştia în genunchi, le-ar fi băgat mai multe ţigări în gură după care le-ar fi aprins. „La un moment dat, pe cei doi copii, prietenii lui A.C., i-au trimis acasă, iar pe bă­iat l-au urcat la etaj, în locuinţa lui Coz­miţă Mircea. Aici se găseau patronul, po­liţistul şi prietena sa Andreea, care este vânzătoare, angajată la magazinul lui Coz­miţă. Minorul a fost bătut de cei doi adulţi bărbaţi, cu pumnii, podul palmelor, peste faţă, spate şi tot corpul, iar în prealabil a fost udat cu apă rece până la piele, a fost înjurat, jignit, ameninţat că va fi omorât pentru că a luat acel pachet de ţigări“, relatează bunica minorului.

Femeia mai arată că Cilibiu ar fi cerut la un moment dat să i se aducă bastonul din maşină pentru a continua agresiunile, fiind însă fost oprit de iubita sa, vânzătoarea de la magazin. „A doua zi, A. s-a dus la magazin la Cozmiţă şi a făcut curat, pentru a fi iertat, iar patronul i-a dat ciocolată şi bomboane ca să nu spună la nimeni ce s-a întâmplat“, mai spune bunica.

Ce spune consilierul local

Consilierul Mircea Cozmiţă este doar martor în dosarul în care este cercetat Felix Cilibiu. Contactat de „Ziarul de Iaşi“, Cozmiţă a precizat că nu îşi „aminteşte“ ca cineva să îl fi lovit pe minorul A.C. „Am spus tot ce ştiu şi la Parchet. Din câte îmi amintesc, eu nu am văzut pe nimeni să-l lovească pe copil. Din păcate nu mai am imaginile de pe camerele de supraveghere pentru că a trebuit să schimb hard-ul“, ne-a spus Cozmiţă.

Reprezentanþii IPJ Iaşi au menţionat că au declanşat şi ei verificările. „Pe lângă ancheta penală în derulare, există şi o acţiune de cercetare prealabilă aflată în curs de cercetare pentru a se stabili dacă poliţistul în cauză a comis abateri disciplinare“, a spus Anca Vâjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi. Poliţistul Cilibiu nu a putut fi contact pentru a-şi expune punctul de vedere.

Internat pentru îngrijiri la Protecţia Copilului

Minorul A.C. a rămas traumatizat de agresiunea suferită, se arată într-un document oficial al Direcţiei Generale de Asis­tenţă Socială şi Protecţia Copilului. Băiatul a primit ajutor de specialitate de la un psiholog, care a confirmat că acesta a suferit o agresiune fizică. „A.C. prezintă simptomatologie de stres şi anxietate generalizată ca urmare a unor abuzuri fizice ce au pus în pericol integralitatea existenţială a copilului“, au concluzionat reprezentaţii Protec­ţiei Copilului. Avocata Gianina Poroşnicu, apărătoarea minorului, spune că există posibilitatea ca familia acestuia să solicite daune morale. „Într-un alt dosar în care au fost implicaţi poliţişti s-au dat 200.000 de lei unei familii pentru că un poliţist a intrat în casă şi a pus pistolul la tâmplă tatălui în prezenţa copilului“, a explicat Poroşnicu.
 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii