De Sănătate

Punem punctul pe știi

Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea: Cele 10 porunci pentru creier!

miercuri, 05 ianuarie 2022, 12:27
4 MIN
 Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea: Cele 10 porunci pentru creier!

Cine nu își dorește să aibă parte, ca în povești, de tinerețe fără bătrânețe și viață … de calitate? În mod poate surprinzător pentru mulți dintre noi, acest deziderat ar putea să nu necesite o investiție financiară importantă. Trebuie doar să ne oprim un pic din goana zilnică, să respirăm profund, să zâmbim și să ne împrietenim cu noi înșine

Zilnic, să uităm măcar pentru un timp de dependența de tehnologie și să încercăm să trăim simplu. Mesajele din cele 10 porunci pentru creier recomandate cititorilor Ziarului de Iași de către Prof. Univ. Dr. Vlad Ciurea par a fi la îndemâna oricui. Dar nu întotdeauna ceea ce pare foarte simplu și nu este costisitor este și ușor de realizat. De aceea, la început de an 2022, vă provocăm să încercați să respectați recomandările reputatului profesor, o legendă a neurochirurgiei românești, autorul a nu mai puțin de 23.000 de operații pe creier. Pentru că în acest algoritm, simplu ar putea însemna sănătate și ani de calitate.

1. Cine se trezește de dimineață, sănătos ajunge – e bine să ne trezim cât mai dimineață. Dacă ne ridicăm la ora 9 sau 10 din pat, ne vom simți obosiți. În schimb, dacă procedăm ca și bunicii noștri, e mult mai bine. Este recomandat să ne băgăm la somn odată cu găinile, și să ne trezim odată cu cântatul cocoșului (n.r – ne culcăm la ora 22:00-23:00 maxim, și ne trezim la 5:30-6:00).

2. Aerul curat, sănătate pentru creier. Primul lucru care trebuie făcut dimineața, este să aerisim încăperea unde am dormit, și să ieșim pentru măcar 5 minute la aer curat. Creierul trebuie oxigenat cât mai bine. De evitat să mâncăm imediat cum ne-am trezit. Organismul nu reacționează foarte bine.

3. Te miști, deci exiști. După ce se închid feresterele și după ce ne asigurăm că este încăperea aerisită, trebuie făcută puțină mișcare, pentru că stimulează circulația sângelui și a inimii. Exact cum ar spune japonezii: „ Mă mișc, deci, exist!“

4. Ziua bună se cunoaște după dușul de dimineață. Ai făcut mișcare? Urmează dușul de dimineață. Te revigorează și simți că prinzi și mai multă putere. Toaleta și dușul sunt resimțite ca fiind două acțiuni prin care eliminăm elementele toxice din noi.

5. Micul dejun, trebuie luat în liniște. După duș și toaletă se recomandă micul dejun. În liniște. Fără să răspundem la telefoane, fără să ne uităm la televizor și fără să fim agitați.

6. Sănătatea din ceașcă. La fel ca și micul dejun, cafeaua sau ceaiul de dimineață se bea în linițte. Este momentul în care îți aduni gândurile și îți faci planuri pentru ziua care tocmai începe.

7. Zâmbet, pentru o sănătate mai bună. Recomand tuturor cititorilor Ziarului de Iași, și nu numai, să zâmbească ori de câte ori au ocazia. Zâmbetul și râsul sunt de mare ajutor pentru psihic și pun în mișcare mușchii feței. Astfel, îți descrețești fruntea și nu te mai gândești la grijile cotidiene.

8. Alimentele ușoare, ideale pentru masa de prânz. La prânz este bine să servim o masă ușoară, nu copioasă. În caz contrar, vei simți că nu mai ai energie și că trebuie neapărat să dormi măcar o oră.

9. Masa de seara, cat mai usoara. Masa de seară, adică cina, trebuie să fie și mai ușoară decât cea de prânz. Așadar, evită produsele procesate, carnea, grăsimea. Soliciți și mai mult inima, pacreasul și tubul digestiv. O salată este numai bună. În funcție de hipertensiunea arterială, recomand un pahar de vin roșu seara. Cel mai bun vasodilatator cerebral și antioxidant.

10. Somnul dulce, mult aduce! – Cel mai bine este să te bagi în pat la 10 seara. Conform unor studii amănunțite, cel mai bun și odihnitor somn este între ora 10 și 11 noaptea. Trebuie să încercăm să adormim fără televizor sau fără telefon. Respectând aceste două reguli, faci o curățare a creierului. Se spune că partea superioară a creierului doarme, organismul se odihnește, iar a doua zi avem puterea de o lua de la capăt.  

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii