S-au terminat filmările pentru campania anti-bullying în şcoli

marți, 26 martie 2019, 02:49
3 MIN
 S-au terminat filmările pentru campania anti-bullying în şcoli

În pelicula #FărăApărare joacă actriţa Medeea Marinescu, dar şi elevi ieşeni.

Cunoscuta actriţă Medeea Marinescu, care a interpretat rolul Mariei Mirabela, va juca în filmul de scurtmetraj realizat de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi pentru a scoate în evidenţă fenomenul de bullying din şcolile româneşti.

Pelicula se va intitula #FărăApărare, iar alături de actriţa Medeea Marinescu, interpretând diferite roluri, vor putea fi văzuţi şi actori ai Teatrului Naţional din Iaşi.

Filmările la peliculă au început vineri, pe data de 22 martie, şi s-au încheiat în cursul zilei de ieri, pe 25 martie, acestea având loc la o şcoală din judeţ, dar şi la sediul USLIP Iaşi şi într-o locuinţă privată din judeţul Iaşi.

„Avem trei artişti profesionişti care joacă în această peliculă, Medeea Marinescu, actor cu notorietate naţională, şi doi artişti de la Teatrul Naţional Iaşi, Diana Chirilă şi Andreea Boboc, iar alături de aceştia interpretează şi câţiva actori amatori, dar care s-au comportat ca adevăraţi profesionişti.

Daria Bahrin, elevă la Colegiul Naţional «Mihai Eminescu», joacă rolul unui personaj pozitiv, iar Codruţa Filip, absolventă a Facultăţii de Drept, joacă rolul unui personaj negativ. Alături de ei vor mai apărea în film şi Adeline Ţintilă, medic oncolog, dar care joacă rolul unui psiholog, dar şi Vasile Mindirigiu”, a explicat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

10.000 de cazuri de violenţă anual în şcolile româneşti

Prin această peliculă se încearcă atragerea atenţiei cu privire la fenomenul de bullying, atât la adresa elevilor, dar şi la adresa cadrelor didactice. USLIP Iaşi a demarat o astfel de campanie încă din luna februarie, prin care, prin mesaje de la specialişti din educaţie, dar şi ai reprezentanţilor unor instituţii publice din judeţ, se încearcă combaterea unor comportamente violente în mediul şcolar.

Filmul care urmează să fie finalizat peste aproximativ o lună de zile reprezintă consecinţa numeroaselor cazuri de violenţă înregistrate în şcoli. Conform reprezentanţilor USLIP Iaşi, peste 10.000 de astfel de cazuri de bullying au loc anual în şcoli, cele mai multe nefiind cunoscute sau fiind rezolvate la nivelul fiecărei unităţi şcolare în parte.

De asemenea, Laviniu Lăcustă afirmă că, în ultima perioadă, astfel de cazuri au devenit din ce în ce mai numeroase.

„Prin acest film urmărim să atragem atenţia asupra bullying-ului la adresa cadrelor didactice, dar şi la adresa elevilor. Ceea ce ni s-a părut nouă foarte interesant în momentul filmărilor s-a întâmplat la o scenă de aşa-zisă violenţă cu cele două personaje interpretate de Daria şi Codruţa. Interesantă a fost reacţia clasei, copii care au acceptat să joace în film, s-au poziţionat imediat de o parte sau alta a baricadei spontan, fără să primească indicaţii, încurajând un comportament sau altul”, explică Laviniu Lăcustă.

Pelicula #FărăApărare va fi prezentată în cadrul unui eveniment mai amplu, la care vor fi invitaţi personalităţi din zona publică, politică, din şcoli, din sindicate, reprezentanţi ai elevilor, dar şi de la nivelul Ministerului Educaţiei.

Campania anti-bullying demarată de USLIP Iaşi a început pe 17 februarie, în cadrul acesteia fiind făcute publice articole ale unor specialişti în educaţie, ai instituţiilor din învăţământ, dar şi ai reprezentaţilor unor instituţii publice.

Printre aceştia s-au numărat profesorul universitar Constantin Cucoş, profesorul universitar Valeriu Ciucă, profesorul consilier şcolar Anca Hardulea din cadrul CJRAE Iaşi, dar şi prefectul Iaşului, Marian Şerbescu, sau primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica.

Comentarii