De Business

Punem punctul pe știi

Semnal de alarmă? Cu 10% mai multe insolvenţe în rândul PFA-urilor, la Iaşi, comparativ cu anul trecut

vineri, 29 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Semnal de alarmă? Cu 10% mai multe insolvenţe în rândul PFA-urilor, la Iaşi, comparativ cu anul trecut

Numărul profesioniştilor din Iaşi intraţi în insolvenţă în lunile ianuarie – noiembrie 2023 a crescut cu 10,45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu mult peste media naţională. Datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că la nivelul României, creşterea insolvenţelor în rândul PFA-urilor, a Întreprinderilor Familiale sau a Întreprinderilor Individuale a fost de doar 0,98%.

În total, numărul profesioniştilor din Iaşi intraţi în insolvenţă din ianuarie şi până la finalul lunii noiembrie a fost de 243. Iar dintre aceştia, cei mai mulţi şi-au declarat insolvenţa la începutul şi la finalul anului (în lunile februarie, martie şi noiembrie). „Recordul” de insolvenţe pe anul 2023 în rândul PFA-urilor, ÎI şi ÎF s-a înregistrat în februarie (43 de cazuri), iar luna noiembrie, cu 38 de cazuri a fost a doua cea mai plină în intrări în insolvenţă declarate în rândul profesioniştilor din judeţul Iaşi.

La nivel naţional, Iaşul se situează între judeţele cu cea mai mare creştere a numărului de insolvenţe în rândul profesioniştilor (locul 15 din 42). Însă, din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, alte două judeţe au depăşit Iaşul cu mult, la acest capitol.

Judeţul Botoşani, se află pe locul al şaptelea după creşterea procentuală a numărului de insolvenţe din primele 11 luni ale acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (^34,78%), iar în judeţul Suceava (locul 12 la nivel naţional) s-au înregistrat în acest an cu 14,75% mai multe insolvenţe declarate de profesionişti în acest an decât în anul anterior.

În celelalte trei judeţe din Regiunea Nord-Est, numărul insolvenţelor din acest an a fost mai scăzut decât anul trecut. Profesioniştii din judeţul Vaslui par să fi rezistat cel mai bine: doar 41 şi-au declarat insolvenţa, cu aproape 27% mai puţini decât în 2022.

În ţară au fost 20 de judeţe (inclusiv Municipiul Bucureşti), în care s-a înregistrat o creştere a numărului de insolvenţe în 2023 faţă de 2022 în rândul antreprenorilor cu PFA-uri, Întreprinderi Familiale sau Întreprinderi Individuale.

Bucureştiul s-a clasat pe locul 13, imediat după Suceava, cu o creştere cu 14,13% a insolvenţelor în acest an. La extreme, în judeţul Olt numărul profesioniştilor intraţi în insolvenţă în perioada 01 ianuarie – 30 noiembrie a crescut în acest an cu 78,57% faţă de 2022, în timp ce în judeţul Giurgiu a scăzut cu 51,19%.

Statisticile ONRC relevă şi care sunt domeniile în care şi-au declarat insolvenţa cei mai mulţi profesionişti. Procentual, faţă de anul anterior, cele mai multe insolvenţe au fost declarate de PFA-uri, Întreprinderi Individuale şi Întreprinderi Familiale din domeniul „Învăţământ” (^39,39% în 2023 faţă de 2022). Aceştia au fost urmaţi de profesioniştii care se ocupau cu „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat” (în rândul acestora, insolvenţele au crescut în acest an cu 38,46%).

Numeric însă, alte două domenii au „furnizat” cele mai multe insolvenţe în rândul profesioniştilor: pe domenii, în „Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor” numărul insolvenţelor a fost cel mai mare în 2023 (1658 de cazuri). Totuşi, în acest domeniu numărul insolvenţelor a fost mai mare anul trecut (Comerţ numărul insolvenţelor a fost mai mare anul trecut, când s-au înregistrat 1682 de cazuri). În schimb, în Construcţii (domeniu aflat pe locul al doilea după numărul profesioniştilor intraţi în insolvenţă), numărul a crescut faţă de anul anterior (de la 1181 de cazuri în 2022, la 1216 în acest an).

Privit doar la nivelul lunii noiembrie, cele mai multe intrări în insolvenţă au afectat profesioniştii din Comerţ (183), Construcţii (134) şi din Industria prelucrătoare (73).

Comentarii