anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 23.10.2020

Un pelerinaj cum nu a mai fost niciodată: Sfânta Parascheva, organizare inedită

GALERIE
coada pelerini
  • coada pelerini
- +

Măsuri stricte de siguranţă luate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei în organizarea anul acesta a pelerinajului cu ocazia hramului Sfintei Parascheva: nu vor fi aduse moaştele unui alt sfânt pentru prima oară după mulţi ani, masca obligatorie pentru toţi cei care stau la coadă, păstrarea distanţei fizice şi măsuri de distanţare sunt doar câteva dintre deciziile luate de mitropolie. Reprezentanţii forului bisericesc au precizat însă, pentru „Ziarul de Iaşi“, că se aşteaptă la un pelerinaj cum nu a mai fost niciodată în istoria organizării sale.

Calea Sfinţilor - fără pelerini, în cartiere

La pelerinajul care strânge şi 300.000 de pelerini în Iaşi vor fi mai multe restricţii, iar prima dintre acestea ţine de faptul că pelerinajul are o durată strictă, de o săptămână, de pe 8 octombrie până pe 15 octombrie.

O altă decizie în premieră luată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei este să nu mai organizeze anul acesta procesiunea „Calea Sfinţilor“, când circa 10.000 de oameni urmau un sobor de preoţi pe străzile din Iaşi care purta pe braţe racla cu moaştele Sf. Parascheva şi a altui sfântului adus cu ocazia acestei celebrări.

„Momentul tradiţional «Calea Sfinţilor» va avea o altă desfăşurare întrucât nu este permisă prezenţa mulţimilor de credincioşi. Racla cu sfintele moaşte va fi purtată de o maşină în procesiune pe străzile mai importante din toate cartierele oraşului. Credincioşii din Iaşi vor putea astfel să privească şi de la nivelul ferestrelor şi al balcoanelor acest «pelerinaj» deosebit al Sfintei Cuvioase Parascheva“, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În ceea ce priveşte organizarea propriu-zisă a pelerinajului, va exista un culoar de acces către sfintele moaşte, care să asigure păstrarea distanţării fizice, iar după ce credincioşii se vor închina la moaşte, vor trece printr-un culoar separat şi vor fi îndrumaţi către ieşirea din zona Ansamblului Mitropolitan. În trecut, aceştia stăteau şi câteva ore în curtea Mitropoliei, luând agheasmă şi stând la magazinele amenajate cu obiecte bisericeşti. Inclusiv acest târg din curtea Mitropoliei a fost amânat, nu au fost eliberate autorizaţii de vânzare pentru niciun operator, nici măcar cei care aparţin unităţilor de cult.

Pelerinii vor primi măşti oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces, dar şi pe parcursul rândului, urmând a fi amplasate dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini, iar înainte de a se apropia de baldachin pelerinii vor trece şi peste covoraşe dezinfectate.

„Nici în interiorul Catedralei Mitropolitane, nici în curte nu se va putea staţiona, spre a evita astfel grupurile şi aglomeraţia de persoane. Îi rugăm pe pelerinii care vin la Iaşi să se asigure că au cazare întrucât anul acesta nu vom putea oferi găzduire la enoriaşi din parohiile ieşene sau în lăcaşurile de cult“, au precizat reprezentanţii Mitropoliei.

Pe 14 octombrie, în ziua hramului, va fi organizată o slujbă a Sfintei Liturghii pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Anul acesta vor fi amenajate unele culoare de acces pentru ca pelerinii să poată participa în număr restrâns la slujbă, doar în spaţii delimitate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Claudiu RAUS

Chirica: vechile probleme ale noului mandat

Iată ce provocări uriaşe vă stau în faţă în acest mandat, domnule primar!

Filmuletul zilei

opinii

Necrofilie mediatică

Alexandru CĂLINESCU

Necrofilie mediatică

Când anunţă moartea cuiva, în principiu a unei personalităţi cunoscute (ceea ce nu e întotdeauna cazul), site-ul derapează în grandilocvenţă şi în automatisme goale de sens. Astfel, orice deces reprezintă un „doliu uriaş”.

Fake news în alegerile din R. Moldova

Radu POPESCU

Fake news în alegerile din R. Moldova

Studiourile Mosfilm de la Chişinău!

O întâlnire de promoţie, altfel

Nicolae CREŢU

O întâlnire de promoţie, altfel

Întâlnirile studenţilor de altădată, între ei şi cu profesorii lor, m-au făcut întotdeauna să gândesc o astfel de revedere peste ani ca pe o adevărată Sărbătoare, nu numai a ataşamentului faţă de Alma Mater ca „spaţiu” şi climat ale acelei vârste tinere către care se revine ca spre o matcă de „start”, intelectuală şi afectivă, dar şi a unei solidarităţi de breaslă, între discipolii de „atunci”, deveniţi ei înşişi profesori, şi formatorii lor de odinioară. Altfel spus, nu atât o întoarcere în timp, cât un dialog al generaţiilor de profesionişti ai catedrei, deschis şi viu, întemeiat pe reciproca preţuire a unei asemenea colegialităţi lărgite, fără hotare de vârstă, care începuse odată cu absolvirea însăşi.

pulspulspuls

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Păreri, păruieli şi mânăreli. Iarăşi despre listele PSD Iaşi

Multe păreri am mai auzit ieri despre loviturile la gioale date la Iaşi dar şi la Bucureşti despre alcătuirea listelor de candidaturi de la PSD, multe au fost şi tânguielile vizavi de faptul că madam Gavrilă nu merita un asemenea tratament (lucru valabil în bună măsură, dar nu chiar în totalitate, căci dânsa doarme acum aşa cum şi-a aşternut politic în ultimii ani, nu-i aşa?). 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.