ZDI TV: Himerele din societatea românească, cu Daniel Funeriu: politizare, descentralizare, corupţie si nu numai

marți, 28 septembrie 2021, 16:24
1 MIN
 ZDI TV: Himerele din societatea românească, cu Daniel Funeriu: politizare, descentralizare, corupţie si nu numai

Urmăriţi un interviu incitant cu ministrul Educaţiei din perioada 2009-20012, Daniel Funeriu, care a susţinut luni conferinţa de deschidere a noului an universitar la Universitatea “Al.I. Cuza” Iaşi.

Incursiuni contraintuitive pe subiecte care suscită dezbateri acide astăzi. De ce crede că – în pofida părerilor comune – sistemul administrativ de învăţământ trebuie politizat, şi până la ce nivel? De ce nu este de acord cu descentralizarea administrativ-teritorială a ţării? De ce crede că universităţile nu trebuie să urmărească trendul job-urilor de pe piaţa muncii, şi cum ar trebui să abordeze această temă?

Cum a răspuns la întrebarea: de ce conferenţiază în deschiderea anului la “Al.I. Cuza”, în pofida faptului că profilul său public este “total opus” celui al rectorului Tudorel Toader? Ce nu a mers bine şi ce se mai poate face în campania de identificare a plagiatelor din învăţământul superior? De ce nu îşi face preşedintele Iohannis treaba de mediator între societate şi autorităţi?

Ar trebui să fuzioneze toate universităţile ieşene, dând naştere uneia singure? Cum vede acum, la zece ani de la părăsirea guvernării, campania anticorupţie a regimului Băsescu? Este România o ţară în stare să ardă etape de dezvoltare, aşa cum a reuşit Coreea de Sud? Va reveni în viaţa politică? Despre toate acestea, dar şi multe altele, puteţi afla din interviul acordat redactorului şef al ziarului, Toni Hriţac.

Comentarii