Anesteziştii din Iaşi ar trebui să se mute în spitale. Nu are cine să le ţină locul

vineri, 07 noiembrie 2014, 02:58
5 MIN
 Anesteziştii din Iaşi ar trebui să se mute în spitale. Nu are cine să le ţină locul

Sunt spitale care au numai jumătate din posturile de la Terapie Intensivă ocupate. Medicul termină programul şi intră în gardă, după care este nevoit să mai facă 8 ore.

Criza de medici anestezişti se adânceşte în România. Dacă, în luna aprilie, în spitalele din ţară erau încadraţi 658 de anestezişti, acum, numărul lor a scăzut sub 600, şi trendul continuă să fie descendent.

În unităţile me­dicale din judeţul Iaşi sunt încadraţi 46 de astfel de medici, iar în unele cazuri, specialistul îşi petrece de mai multe ori pe săptămână, mai bine de 30 de ore în spitale, timp în care teoretic ar trebui să fie „în gardă“ pentru orice caz care ar putea apărea.

Previziunile repre­zentanţilor Colegiului Medicilor din Româ­nia (CRM) arată că abia peste 10 ani în ţară vor fi suficienţi medici anestezişti, atunci când mai multe generaţii de rezidenţi vor fi terminat rezidenţiatul. Însă până atunci trebuie temperat exodul halatelor albe printr-o salarizare atractivă, care să nu mai fie chiar şi de 10 ori mai mică faţă de Occident.

„Lucrurile sunt foarte clare: peste trei ani de zile, încet-încet, deficitul de medici ATI va începe să fie acoperit şi în decurs de 10-15 ani vom reuşi să ajungem la o cifră ac­ceptabilă de anestezişti în România. Acum, la reziden­ţiat avem scoase de trei-patru ori mai multe locuri faţă de ani anteriori, dar până când aceşti tineri nu vor termina pregătirea, nu avem cum să acoperim acest deficit. În următorii ani, va trebui să func­ţionăm cu dificultate, pentru că din străină­tate nu vine nimeni la noi, şi de plecat în străinătate tot o să mai plece“, a precizat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele CRM.

Şase din 10 la Spitalul de Copii

Potrivit reprezentanţilor spitalelor din Iaşi, gradul de ocupare a posturilor destinate medicilor anestezişti variază între 50 şi 78%. În aceste condiţii, medicii fac adevărate eforturi să asigure atât buna funcţionare a secţiilor de Anestezie şi Terapie Intensivă, cât şi a liniilor de gardă. Situaţia cea mai dificilă se menţine în ultimii ani la Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, acolo unde sunt angajaţi în prezent şase medici anestezişti dintre cei mi­nimum 10, prevăzuţi de Ministerul Sănătăţii în funcţie de numărul de paturi din spital şi de numărul intervenţiilor chirurgicale realizate în unitate. Deşi conducerea spitalului a înaintat mai multe cereri către minister pentru deblocarea posturilor, situaţia nu s-a rezolvat pentru că la ultima alocare de posturi au trebuit rezolvate situaţii şi mai grave decât cea a Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă.

„Pentru noi, situaţia este dificilă în continua­re deoarece am avut deblocate acum patru posturi pentru medici, dar am acoperit acolo unde aveam găuri mari şi unde nici nu puteam asigura toate turele din cauza deficitului. De exemplu, la radiologie, unde am avut un coleg care s-a pierdut, la balneologie şi la neurologie unde nici măcar după-amiezile nu puteau fi asigurate din lipsă de medici. La următoarea deblocare, prioritate va avea ATI“, a precizat dr. Radu Terinte, managerul spitalului.

În Secţia de ATI de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi sunt angajaţi doi medici, din normativul de patru stabilit de MS, iar unele zile de lucru au pentru medici şi câte 32 de ore, pentru că pe lângă cele opt ore de muncă, trebuie să asigure în continuare garda, după care începe o altă zi normală la muncă.

„Programul începe de la ora 08.00, când avem raportul de gardă, şi ţine până la ora două după-amiază. De la ora două, intrăm în gardă până la ora opt dimineaţa, iar de la opt intrăm iar la serviciu până la ora două, şi asta nu se întâmplă o singură dată pe săptămână. Sigur că este greu, dar eu am decis să rămân în Iaşi pentru că sunt de principiul că, dacă plecăm cu toţii, cine o să mai aibă grijă de poporul acesta“, a spus dr. Florin Roşu, medic anestezist la Spitalul de Boli Infecţioase.

Doctorul a mai precizat că salariile din străinătate sunt chiar şi de 20 de ori mai mari faţă de cele din România. Dacă la noi un medic câştigă câte 500 – 600 de euro, în Germania, de exemplu, salariile ajung şi la 10.000 de euro.

„Toţi medicii anestezişti, şi eu şi colegii mei, suntem ofertaţi în fiecare lună de firmele de recrutare ca să mergem în străinătate. Acum, mai nou, a luat un avânt destul de puternic Germania. Eu sunt de patru ani şi jumătate la Spitalul de Boli Infecţioase, iar în momentul de faţă secţia este foarte bine dotată, datorită sprijinului oferit de doamna profesor (nr. – prof. dr. Carmen Dorobăţ – managerul spitalului)“, a adăugat dr. Florin Roşu.

Potrivit CRM, ţările pe care le aleg medicii anestezişti atunci când pleacă din spitalele româneşti sunt Franţa, Belgia, Marea Britanie şi Germania acolo unde, pe lângă salarizarea mai atractivă, lucrează şi în condiţii decente.

„Noi, în acest moment, încălcăm directiva europeană privind timpul de lucru în spitale, dar nu avem ce face. Practic, avem două posibilităţi, ori închidem cel puţin jumătate din spitale şi concentrăm anesteziştii în cele în care rămân, – lucru care este imposibil -, ori încălcăm directiva. Şi am ales să încălcăm directiva, cu toate că nimeni nu neagă că situaţia medicilor anestezişti este dificilă, dar nu putem ieşi din acest ritm. Totuşi, pentru că fac efortul acesta, ar trebui remuneraţi pe măsură“, a mai precizat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Având în vedere criza de medici prin care trece ţara, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu MS şi cu CMR au precizat în Contractul-Cadru pentru 2014-2015 că, pentru specialităţile deficitare, medicii pot să lucreze pe două contracte, adică în două spitale.
 

Comentarii