De Business

Punem punctul pe știi

Au dispărut nouă miliardari ieşeni din TOP 300. Lista celor mai bogaţi ieşeni

sâmbătă, 08 noiembrie 2014, 02:50
5 MIN
 Au dispărut nouă miliardari ieşeni din TOP 300. Lista celor mai bogaţi ieşeni

Recent, revista Capital a publicat Top 300 cei mai bogaţi români. In clasament au intrat şase ieşeni. Faţă de topul prezentat de revista Forbes acesta din urmă prezintă diferenţe majore.

Revista Capital a scos pe piaţă ediţia pe 2014 a topului celor mai bogaţi români. Acest clasament a urmărit prezentarea primilor 300 oameni de afaceri din ţară. În acest clasament au intrat numai şase ieşeni faţă de 15 câţi au prins un loc în topul 500 miliardari români realizat de către Forbes. Între cele două clasamente se înregistrează diferenţe majore în ceea ce priveşte averea înscrisă în dreptul oamenilor de afaceri.

 
 
Avere de 400 milioane euro
 
 
„Regele mall-urilor“ deţine prima poziţie în rândul oamenilor de afaceri din Iaşi, la mare distanţă de principalii urmăritori. Iulian Dascălu (FOTO) este creditat cu o avere de 400-420 milioane euro, cu aproape 100 de milioane mai mult comparativ cu topul precedent realizat de Capital. “În 2013, grupul de companii Iulius a înregistrat un trend ascendent al rezultatelor financiare, ca urmare a primului an de funcţionare integrală a ansamblului Palas Iaşi, a preocupării continue de a optimiza serviciile oferite şi de a actualiza portofoliul de chiriaşi. Am încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 64,56 milioane de euro, aferentă celor patru Iulius Mall şi ansamblului urbanistic multifuncţional Palas Iaşi, inclusiv componenta de birouri”, a precizat Dascălu pentru Capital. Al doilea ieşean în topul celor de la Capital şi ultimul care se clasează în primii o sută este Dan Fiterman, care este clasat pe locul 71, cu o avere estimată a fi între 70 şi 75 de milioane de euro. În topul precedent, acesta era clasat al treilea în rândul oamenilor de afaceri din Iaşi, averea acestuia fiind estimată în 2012 la jumătate faţă de cât este acum. Mezinul familiei Fiterman, Dan, în vârstă de 34 ani, conduce acum afacerile pornite de tatăl său Solomon, cel care a deschis după ´90 prima clădire de birouri din municipiu în blocul Gelsor. Afacerile acestuia sunt grupate în special în industria medicală şi în imobiliare.
 
 
Milionarul care nu are nici o firmă
 
 
Anul 2013 a însemnat un nou regres pentru familia Apostol, care coboară de pe poziţia 84 la nivel naţional, obţinută în clasamentul precedent, până pe 131. Cu toate acestea, afacerile grupului de firme Kosarom îi propulsează pe Neculai Apostol şi pe cei doi fii ai săi, Lucian şi Teodor, până pe locul trei în rândul celor mai bogaţi ieşeni. În intervalul 2010-2013 afacerile Kosarom au scăzut progresiv, de la 45,7 milioane euro la mai puţin de jumătate din această sumă anul trecut. Proiectele de investiţie sunt momentan în faza de „stand by”, dar ambiţiile celor trei Apostoli sunt ca grupul de firme să devină o „veritabilă companie europeană”, după cum a declarat Lucian Apostol, preşedintele Kosarom jurnaliştilor de la Capital. Pe locul patru între cei mai bine cotaţi ieşeni în topul Capital este clasat Ioan Zapodeanu. Ieşeanul în vârstă de 60 de ani nu deţine nici o firmă şi are o avere estimată la 20-22 milioane euro, fiind clasat pe locul 237 la nivel naţional.  Redactorii de la Capital afirmă că acesta deţine 20.000 de hectare de teren, 11.000 de pădure şi numeroase imobile sau clădiri de birouri. „Pe vremea comunismului vindea piese şi componente auto, astfel că 1989 l-a prins cu mulţi bani. Apoi s-a lansat în tranzacţii cu apartamente şi, mai târziu în businessul mare pe segmentul de real estate, demonstrând că ştie să cumpere iertfin şi să vândă scump”, este descrierea realizată de jurnaliştii din Bucureşti pentru Zapodeanu.
 
 
Cine a ieşit din top
 
 
Omul de afaceri Ioan Prisecaru este pe locul cinci în topul celor mai bogaţi ieşeni, cu o avere estimată la valoarea de 16-18 milioane euro. În clasamentul pe întreaga ţară, Prisecaru ocupă poziţia 269, în urcare faţă de situaţia prezentată de Capital în topul precedent, când redactorii publicaţiei îi cotau averea la 10-11 milioane euro. Grupul de firme Conex a încheiat 2013 cu afaceri de circa 42,2 milioane euro şi un profit net de peste 1,2 milioane euro. Ultimul ieşean la masa bogaţilor este Adrian Butucă, clasat pe locul 274 la nivelul întregii ţări. Cu o avere estimată la 16-17 milioane de euro, Butucă deţine în portofoliul de firme şi Editura Polirom, una din cele mai renumite pe plan naţional. Polirom a derulat în 2013 afaceri anul trecut de 4,6 milioane euro şi a ieşit „pe plus”, profitul fiind de peste 390.000 euro. Cu toate acestea – arată Capital – de numele lui Butucă se leagă şi prăbuşirea societăţii Moldomobila, cel mai important producător de mobilă din zona Moldovei, unitate care se află în reorganizare judiciară din 2011 în urma datoriilor de aproape 15 milioane euro. În afara afacerilor, Adrian Butucă a fost şef al tineretului comunist înainte de ’89 şi apoi a schimbat mai multe partide, ajungând atât în PDL cât şi în PSD. Comparativ cu topul celor mai puternici 300 de oameni de afaceri publicat în 2013 de aceeaşi publicaţie, nu au mai fost nominalizaţi pe listă oamenii de afaceri George Ivănescu şi Dănuţ Prisecariu.
 
Topul Forbes al celor mai bogaţi ieşeni:
 
1. Iulian Dascălu 95 milioane euro
2. Constantin Comănescu 20 milioane euro
3. Constantin Duluţe 20 milioane euro
4. Dan Fiterman şi familia 18 milioane euro
5. Lucian Apostol şi familia 18 milioane euro
6. Dan Stratan 10 milioane euro
7. Bogdan Piţigoi 10 milioane euro
8. Ioan şi Tereza Prisecaru 9 milioane euro
9. Doina Cepalis 9 milioane euro
10. Dănuţ Prisecariu 8 milioane euro
11. Lucian Grecu 8 milioane euro
12 Ioan Pârău şi familia 8 milioane euro
13. Irina şi Zaharia Schrotter 6 milioane euro
14. George Ivănescu 5 milioane euro
15. Bogdan şi Ioana Gheorghiu 5 milioane euro
 

 

 

Comentarii