Căldura strică băutura

marți, 13 august 2013, 01:50
3 MIN
 Căldura strică băutura

* Bănuim că şi la ora la care citiţi textul ăsta e cald (poate mai puţin cald decât la ora la care l-am scris), aşadar lupta cu canicula rămâne principala preocupare a românilor. Ca în fiecare vară, "România se topeşte", "românii cad din picioare pe trotuare" etc. După ce, în fiecare an, am văzut la diverse posturi vechea şi fumata fază cu reporterul care prăjeşte un ou pe capota unei maşini / pe asfalt, am prins zilele trecute o abordare oarecum diferită a problemei. La ProTV s-a efectuat un fel de experiment cu titlul "Ce se întâmplă cu băuturile la PET dacă sunt ţinute în soare, pe caniculă". Se pare că particulele de ftalaţi din material (pet vine de la polietilentereftalat) se descompun la temperaturi de peste 25 de grade şi intră în băuturi. Încă nu ne-am dat seama dacă asta e o veste rea sau bună: pesemne că, în cazul multor băuturi la recipient din pet, ftalaţii ăia aduc un plus de prospeţime, fiind mai naturali decât lichidul dinăuntru. Pe de altă parte, experimentul ăsta a fost efectuat, se pare, în vid, fără frecare, în condiţii ideale: în viaţa reală din jurul nostru, dacă e caniculă, dispar cam toate băuturile ţinute în soare, mai ales dacă nu stă nimeni cu ochii pe ele, ca pe butelie!

* Am prins alaltăieri o ştire de prânz, ceva la modul "Breaking News! Maşinile de pe DN1 circulă bară la bară!" sau cam aşa ceva. Chiar, care-i senzaţionalul la faza asta? E week-end de vară, în perioada concediilor! Ni s-ar fi părut normal să se bage "Breaking News! Pe DN1 se circulă lejer, fără pic de aglomeraţie!".

* Ne mai uităm din când în când, pe Realitatea, la serialul "Dosar de Politician", al lui Silviu Mănăstire şi, în ultima vreme, a început să ne enerveze, ni se pare la fel de folositor ca o şubă îmblănită şi nişte izmene pe canicula de afară: păi, la cum stă situaţia cu mulţii dintre politicienii români prezentaţi, dosarele lor n-ar trebui să se afle la emisiuni televizate, ci în lucru, la DNA!

* Nişte reporteri de la Kanal D au oprit diverşi oameni de pe stradă şi i-au întrebat care este diferenţa dintre Sfânta Maria mare şi Sfânta Maria mică. Răspunsurile au făcut parte, în general, din categoria "erau două surori, amândouă numite la fel, Maria, dar una era mai mare decât cealaltă". Deci, într-adevăr, învăţământul de la noi e de cea mai bună calitate, iar geniul românesc n-a pierit…

* De multă vreme urmărim o reclamă la un deodorant Dove, prezentată în cadrul unui aşa-zis "Manual al bărbatului modern". O ştiţi sigur, e aia cu un fel de bărbat desenat, care nu foloseşte deodorant, motiv pentru care braţul îi cade din umăr. Din păcate, pe la sfârşit apare scris pe ecran că imaginile prezentate sunt la modul de parodie sau aşa ceva – oricum, ceva care strică tot şpilul: ideal ar fi fost să rămână unii cu impresia că, dacă nu se spală şi nu dau cu deodorant, le cad braţele de tot, aşadar să se sperie şi să se preocupe de igienă. Aşa, călătoriile cu mijloacele de transport în comun, chiar şi cu taxiul, ar fi devenit acceptabile…

* Că tot veni vorba despre reclame: o ştiţi pe aia, la covrigei frăgeziţi cu vin? Păi, datorită ei, şoferii prinşi cu mustul în freză au, de-acum, o nouă scuză de băgat agenţilor de la Poliţia Rutieră miraţi de indicaţia aparatului etilotest: "Şefu’, dom’ general, ştiţi, hâc, io decât covrigei cu vin am servit, că mi-era foame!".

Comentarii