Ce au creat minţile sclipitoare ale elevilor de la Negruzzi (GALERIE FOTO)

marți, 07 mai 2013, 16:05
3 MIN
 Ce au creat minţile sclipitoare ale elevilor de la Negruzzi (GALERIE FOTO)
Liceenii pasionaţi de chimie, fizică, biologie sau matematică sunt antrenaţi săptămâna aceasta într-o serie de activităţi prin care vor descoperi latura experimentală a ştiinţelor. Acestea se desfăşoară în perioada 7-11 mai, la Colegiul Negruzzi, în cadrul proiectului educaţional „Science Week“, ajuns la a VI-a ediţie.

VEZI GALERIA FOTO

 

 
„Este un eveniment ştiinţific de anvergură prin calitatea, diversitatea şi originalitatea activităţilor, prin implicarea elevilor, deschiderea ştiinţifică şi educativă, asigurate şi de seriozitatea şi prestigiul partenerilor. Proiectul se adresează în primul rând elevilor, fiind o activitate coordonată chiar de elevii colegiului, sub discreta şi competenta îndrumare a profesorilor din această instituţie cu tradiţie în spaţiul cultural ieşean. Filosofia proiectului vizează participarea tinerilor din numeroase licee teoretice din judeţul Iaşi în cadrul unor activităţi, ateliere, dezbateri, conferinţe, dincolo de spaţiul rigid al clasei, într-o tentativă de a descoperi farmecul ştiinţelor, latura lor experimentală, lucrul în echipă, creativitatea şi provocările explorării ştiinţifice“, a subliniat Mihaela Ţura, profesor coordonator al ediţiei „Science Week“ din acest an şi director adjunct al colegiului.
 
 
În proiect sunt implicaţi şi profesorii Adina Imbria, Marietta Lesovici, Maria Gânju, Daniela Iftode, Silviana Ionesei, Sorin Galer, Simona Iancu, Florin Iancu, Lucia Miron, Stelian Hadâmbu şi Lucian Neagu.
Astăzi a avut loc o expoziţie de machete şi dispozitive realizate de elevi cu abilităţi tehnice, programată pe 7 mai, în holul de la intrarea principală, în intervalul 10,30-11,30. Elevii cu înclinaţii în domeniul IT au participat la un workshop de criptografie, coordonat de profesorul Laurenţiu Ţiplea, de la Facultatea de Informatică a Universităţii „Al.I. Cuza“.
 
 
Pe 8 mai, în intervalul 12-13, în amfiteatrul colegiului, cei interesaţi pot afla despre aventura raliului caritabil Budapesta – Bamako, povestită chiar de către cei trei temerari care au trăit-o: Vlad Pieptu, Bogdan Băian şi Cristian Andrei. Tot pe 8 mai, lect.dr. Marcel Roman, de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, va realiza o „Incursiune în geometria de cauciuc“.
 
 
Pe 9 mai, pasionaţii de matematică pot participa la concursul „Nicolae Hârţan“, iar cei atraşi de domeniul biofizicii moleculare la o conferinţă susţinută de prof.dr. Tudor Luchian. Vineri, în amfiteatrul colegiului, în intervalul 10-11, academicianul Viorel Barbu va vorbi despre matematică şi miturile ştiinţei exacte, iar lect.dr.biolog Maria Butnaru, de la Universitatea „Gr.T. Popa“, îi va aştepta pe tineri la workshopul „Dezvoltarea in vitro a ţesuturilor şi aplicaţiile lor în medicină“. De asemenea, în fiecare din cele 5 zile, în laboratoarele de ştiinţă ale colegiului vor avea loc sesiuni experimentale, precum şi ateliere de criminalistică aplicată, sănătate şi frumuseţe sau cercetăşie. Din program nu vor lipsi nici concursurile de chimie „Ioan Martinuş„ şi cel de programare IT sau întâlnirea pentru observaţii astronomice diurne, de pe terenul de sport al colegiului.

 

 

Comentarii