DNA vrea puşcărie pentru fostul şef al Tribunalului

miercuri, 15 martie 2017, 02:50
3 MIN
 DNA vrea puşcărie pentru fostul şef al Tribunalului

Ieri, la Curtea Supremă, a avut loc ultimul termen al dosarului în care fostul preşedinte al Tribunalului, Radu Tărniceriu, este judecat pentru trafic de influenţă. Procurorii au cerut o pedeapsă cu executare, în timp ce avocaţii, achitarea.

Judecătorii Înalte Curţi de Casaţie şi Justiţie a României urmează să se pronunţe în dosarul în care fostul pre­şedinte al Tribunalului Iaşi, Radu Tărniceriu, este judecat pentru trafic de influenţă. Condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în primă instanţă, Tărniceriu speră ca decizia definitivă a judecătorilor să îi fie favorabilă şi să fie, astfel, achitat pentru faptele ce îi sunt imputate de către procurori. De altfel, ieri, avocaţii săi au cerut judecătorilor ca achitarea să fie soluţia finală din acest proces. În schimb, procurorii DNA Iaşi nu sunt mulţumiţi nici cu cei trei ani de închisoare cu suspendare stabiliţi de prima instanţă pentru Tărniceriu şi au cerut ca sentinţa finală să fie o pedeapsă de închisoare cu executare. Pronunţa­rea din acest dosar a fost stabilită pentru data de 28 martie.

 
Care sunt acuzaţiile
 

Potrivit motivării primei instanţe, Curtea de Apel Suceava, fapta de trafic de influenţă imputată lui Radu Tăr­ni­ceriu şi Emanuel Osoianu – un apropiat de-al judecătorului, ar data din 2010, cumpărătorul de influenţă fiind Ioan Leonte, fostul primar din Gorban. Magistraţii au precizat că, în perioada august – septembrie 2010, cei trei s-au întâlnit la un local din zona Moldova Mall, Leonte plângându-se de faptul că nu reuşeşte să intabuleze o suprafaţă de 250 de hectare de pe raza comunei Gorban, având în acest sens şi un proces. Pentru că procesul civil intentat de Leonte se afla pe rolul Tribunalului Iaşi, în stadiu de apel, fostul primar le-ar fi promis lui Tărniceriu şi Osoianu suma de 50.000 de euro pentru a-l ajuta să câştige procesul de la Tribunalul Iaşi. „Inculpaţii T. R. D. şi O. E. au acceptat propunerea inculpatului L. I. (urmând ca suma amintită să fie împărţită în mod egal între primii doi), lăsând să se înţeleagă că au influenţă (direct şi indirect în cazul inculpatului O.) asupra magistraţilor de la Tribu­nalul Iaşi învestiţi cu cauza respectivă şi că îi vor determina aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă“, se arată în motivare. În acelaşi document se mai arată că, în ziua pronunţării, judecătorul Tărniceriu i-ar fi spus lui Osoianu să tehnoredacteze un înscris, pe care ma­gistratul ar fi dispus să fie ataşat la dosar.

De asemenea, imediat după soluţie, Emanuel Osoianu ar fi fost cooptat într-o firmă de-a lui Leonte, primind un procent de 20% din părţile sociale, echivalentul a aproximativ 85.000 de euro. Osoianu a ieşit din firmă în mai puţin de o lună, aflând că e posibil să fie anchetat. În cele din urmă, Leonte a reuşit să câştige procesul şi a obţinut terenul dorit. Încă de la momentul trimiterii în judecată, judecătorul Radu Tărniceriu a declarat că este nevinovat. 

 

 

Comentarii