Elevi de la Şcoala Grozeşti au învăţat primele noţiuni de greacă

vineri, 05 aprilie 2013, 01:50
2 MIN

20 de elevi de gimnaziu de la Şcoala Grozeşti au învăţat pe parcursul unei luni primele noţiuni de limbă greacă, în cadrul unui proiect extracurricular coordonat de profesorul de religie.

 Cursurile s-au desfăşurat de două ori pe săptămână şi s-au adresat elevilor care au dorit să se familiarizeze cu scrierea şi citirea greacă.

Profesorul Valentin Zahorneanu le-a împărtăşit din cunoştinţele pe care le-a dobândit pe durata studiilor de masterat, adaptându-le nivelului acestora. „Am urmărit să-i apropii pe elevi de cultura şi civilizaţia greacă, să-i familiarizez cu scrierea şi citirea în această limbă, fiind foarte folositor pentru ei, având în vedere că unii dintre ei au părinţi şi rude care muncesc în Grecia sau Cipru. Având la dispoziţie 2 ore pe săptămână, în afara programului şcolar, m-am axat pe lucrurile necesare unui începător: scrierea, citirea, învăţarea formulelor de salut. Ştiu şi să facă diferenţa între un text scris în limba greacă veche şi unul scris în limba greacă nouă. Limba greacă nouă a fost simplificată în 1982, prin hotărâre de guvern, astfel că au dispărut din scriere accentele grav şi circumflex”, a explicat profesorul Valentin Zahorneanu.

Cei mai silitori dintre participanţi au fost premiaţi ieri cu diplome şi cu ghiduri de conversaţie româno-greacă, după ce au citit în faţa cadrelor didactice rugăciunea „Tatăl nostru” în limba greacă. „Pentru cei care au dovedit interes pe parcursul lecţiilor nădăjduiesc să pot realiza un nou proiect, ca să aibă continuitate cel anterior, în perioada imediat următoare Sfintelor Paşti”, a adăugat Valentin Zahorneanu. „Domnul profesor, care predă la noi începând cu acest an şcolar şi care face naveta tocmai de la Voineşti, vine cu nişte idei care ne plac”, a apreciat Maria Mihalache, director al Şcolii Grozeşti.

 

Comentarii