De Business

Punem punctul pe știi

Exporturile firmelor ieşene în UK reprezintă doar 5% din total

miercuri, 29 iunie 2016, 01:50
3 MIN
 Exporturile firmelor ieşene în UK reprezintă doar 5% din total

Vânzările societăţilor din judeţ în Marea Britanie se ridică anual la circa 42 de milioane de euro. Importurile sunt în valoarea de 17,3 milioane euro, de aproape 2,5 ori mai mici. In judeţ activează 20 de frme cu asociaţi persoane fizice sau juridice originare din Regatul Unit.

 

Firmele din judeţul Iaşi au exportat anul trecut către parteneri din Marea Britanie produse în valoare de aproape 42 de milioane de euro. Regatul Unit este una dintre pieţele importante de comerţ internaţional pentru economia Iaşului, aproximativ 5 procente din valoarea tututor exporturilor raportate la nivel de judeţ provenind din bunuri vândute în ţara lui Shakespeare. Dintre ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie este devansată doar de Germania, Franţa şi Polonia în „preferinţele” exportatorilor ieşeni în anul 2015. Pe de altă parte, importurile au însumat 17,3 milioane lei anul trecut. La nivel naţional, Marea Britanie se află pe locul cinci în topul destinaţiilor de export pentru bunurile produse în România, cu un total al exporturilor de aproape 2,4 miliarde de euro anul trecut. Principalele produse româneşti care ajung pe piaţa britanică sunt maşinile, aparatele şi echipamentele electrice şi componente ale acestora, piese pentru industria auto, respectiv articolele şi accesoriile de îmbrăcăminte. Cel mai mare exportator român în Regatul Unit este compania Ford, prin intermediul uzinei de la Craiova, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de publicaţia de business „Ziarul Financiar” (ZF).

 
1.000 de persoane lucrează la societăţi britanice
 
În prezent, la Iaşi activează în economie 20 de firme cu asociaţi persoane fizice sau juridice originare din Regatul Unit, valoarea totală a afacerilor derulate fiind de circa 80 de milioane de lei. Aproximativ 1.000 de ieşeni figurează ca fiind salariaţi ai unor companii ieşene „alimentate” cu lire sterline. Pe primul loc între britanici în topul afacerilor derulate în judeţul Iaşi este societatea dezvoltatoare de produse software MIND, cu un indicator ce a depăşit suma de 30 de milioane de lei în urmă cu doi ani. Cu o cifră de afaceri de 18,2 milioane de lei în 2014, producătorul de articole de îmbrăcăminte Eurotex Impex SRL din Paşcani ocupă poziţia a doua în acest clasament. Firmele ieşene cu asociaţi cetăţeni britanici mai activează şi în domenii precum fabricarea uneltelor, servicii privind tehnologia informaţiiei sau consultanţă pentru afaceri, în diferite ramuri ale comerţui, dar şi în domeniul imobiliar.
 
Cea mai mare firmă este Glaxo-SmithKline
 

În schimb, în toată ţara, britanicii au afaceri de 30 de miliarde de lei şi peste 67.000 de angajaţi. Aproximativ 5.200 de companii cu acţionariat britanic erau înregistrate în economia românească la finalul lunii mai 2016, potrivit unei analize realizate de ZF pe baza datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Soldul total al capitalui social se ridică la 997 de milioane de euro, valoare ce semnifică 2,49% din totalul investiţiilor străine de acest tip existente pe piaţa românească. Din cele 5.200 de firme care apar în statisticile ONRC, doar 1.700 au depus bilanţul aferent anului fiscal 2015. Anul trecut, soldul dintre profit şi pierderi a fost negativ, în cuantum de -500 de milioane lei, pentru firmele cu acţionariat britanic care şi-au declarat datele financiare. Cea mai mare firmă românească cu asociaţi persoane juridice din Regatul Unit este Europharm Holding din judeţul Braşov, companie membră a grupului farmaceutic Glaxo-SmithKline. Societatea, pentru care lucrează aproape 450 de angajaţi, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 928 milioane de lei şi un profit de 3 milioane de lei. Potrivit analizei realizate de ZF, alte mari companii britanice prezente cu operaţiuni în România nu figurează cu acţionariat înregistrat în Albion, între care British American Tobacco sau Vodafone, intrând pe piaţa locală prin intermediul unor firme deschise în afara Marii Britanii.

 

 

Comentarii