De Business

Punem punctul pe știi

Firmele lui Costică Pricop cad precum popicele

luni, 28 octombrie 2013, 02:50
4 MIN
 Firmele lui Costică Pricop cad precum popicele

Societatea KOMM-HER SRL, unde deţine părţi sociale Costică Pricop şi-a cerut recent insolvenţa u societatea are datorii de nouă milioane de lei. Compania Euroconstruct, deţinută tot de Pricop, era cunoscută ca fiind o firmă de casă a Primăriei.

 

SC KOMM-HER SRL, firmă deţinută de Costică Pricop şi fiul său, a depus recent la Tribunalul Sindic Iaşi cerere de intrare în insolvenţă. Firma este specializată pe lucrări de construcţii a drumurilor şi autostrăzilor, acelaşi domeniu de activitate ca mult mai „celebra soră” Euroconstruct SRL, cunoscută şi ca „asfaltatorul primăriei”. Cea mai importantă lucrare pe care firma Komm-Herr a derulat-o cu bani publici datează din anul 2010, când administratorul firmei a încheiat un contract pentru lucrări de refacere a sistemului rutier carosabil şi trotuare cu ApaVital. Numai că acest contract nu a fost suficient pentru a menţine pe piaţă firma familiei Pricop, care acum încearcă să se pună la adăpost de avalanşa creditorilor care îşi cer banii înapoi. În cadrul firmei, Costică Pricop are puteri depline de administrare, însă deţine doar 0,66% din acţiuni, peste pachetul majoritar de acţiuni fiind stăpân fiul său de 32 de ani, Barbu-Dan. Fiul şefului de la Euroconstruct este şi patronul unei firme ce execută lucrări de foraj, Eurostrade Development din Miroslava, însă rezultatele financiare ale firmei nu arată deloc o poziţionare favorabilă pe piaţa construcţiilor. În privinţa societăţii Komm Her, datele financiare prezente pe site-ul Ministerului de Finanţe arată că anul trecut nu a fost unul de bun augur pentru societate. Cu pierderi de aproape 90.000 lei şi datorii de 9 milioane de lei, firma familiei Pricop a reuşit să îşi diminueze pierderile faţă de 2011, când aproape atingeau 350.000 lei, dar s-a înglodat şi mai tare în datorii, cuantumul acestora crescând cu peste şapte milioane lei. Totuşi, trebuie menţionat şi faptul că firma Komm-Her SRL are de recuperat creanţe de la terţi colaboratori în valoare de 8,1 milioane lei pentru lucrări deja efectuate.
 

Datorii de 30 de milioane lei la Euroconstruct

 
Primul semnal care anunţa pericolul în care se află societatea a fost dat de Fisc, care a scos la licitaţie publică unul din spaţiile comerciale ale firmei şi un teren aflat pe strada Tabacului, cel mai probabil spaţiul pe care acum se construieşte noul Lidl. Preţul de pornire a licitaţiei a fost de 225.000 de lei. Chiar şi aşa, insolvenţa Komm-Her pare a fi una mai uşor de gestionat decât procesul în care se află acum firma părinţilor lui Barbu-Dan, Costică şi Marguitte Hevriette Hildolort Pricop. După scandalul rezilierii contractului de lucrări la DJ Iaşi-Grajduri-Vaslui şi procesele pierdute cu CJ, la finele lunii trecute, Euroconstruct a fost luată din nou la rost, “Ziarul de Iaşi” tratând acest subiect. Atunci, primarul comunei Cepleniţa a depus cerere la Tribunalul Iaşi pentru anularea unei plăţi efectuate din eroare către compania de construcţii, aflată în insolvenţă. Potrivit portalului instanţelor ieşene, cei mai importanţi creditori care aşteaptă să-şi primească banii de la Costică Pricop sunt Banca Carpatica, SC Marfin Leasing IFN, SC Symmetrica, SCHENKER RAIL ROMÂNIA sau Rost Construct. Lista creditorilor care îşi vor banii de la Euroconstruct cuprinde şi o „surpriză”, respectiv firma Eurostrade Development, deţinută de fiul lui Costică Pricop. De la Euroconstruct mai are de primit bani şi Direcţia de Finanţe Publice, în septembrie anul trecut Fiscul încercând să recupereze datoriile prin valorificarea vilei soţilor Pricop. Situată în Valea Lupului, clădirea are o suprafaţă construită de 260 mp, şi a fost scoasă la licitaţie împreună cu terenul aferent de 2.854 mp. „Întrucât la licitaţiile organizate anul trecut pentru valorificarea unor bunuri aparţinând debitorului Pricop Costică nu a fost adjudecat niciun bun, în perioada următoare va fi reluată seria de licitaţii, în vederea recuperării datoriilor”, a declarat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al Direcţiei Regionale de Finanţe Publice Iaşi. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, Euroconstruct avea anul trecut datorii de aproximativ 30 de milioane lei şi creanţe de de 8 milioane. Costică Pricop deţine şi firma de construcţii Bobby SRL, deschisă în 1993, dar aflată acum în faliment, cu toate că anul trecut a terminat cu un profit net de peste 250.000 lei. Reporterii “Ziarului de Iaşi” au încercat să ia legătura cu reprezentanţii firmelor Komm-Herr, respectiv Euroconstruct SRL, pentru a comenta aceste informaţii dar, până la închiderea ediţiei, aceştia nu au putut fi contactaţi.

 

Comentarii