Fumatul: dependență socială sau fiziologică? (P)

marți, 14 mai 2024, 15:44
4 MIN
 Fumatul: dependență socială sau fiziologică? (P)

Fumatul este un obicei care aduce plăcere multor oameni, dar de ce? Este nicotona singura care generează plăcere sau asocierea subconștientă dintre fumat și socializare are și ea o contribuție? Părerile despre fumat sunt împărțite, dar trebuie să recunoaștem în mod obiectiv că, deși nicotina este cea care dă dependență, fumatul are și o componentă socială importantă.

Desigur, fumatul este un obicei îndrăgit care are mulți adepți în prezent și cel mai probabil, nu va dispărea prea curând. Obiceiurile de fumat evoluează cu timpurile, iar acum putem alege dintr-o gamă mai largă de țigări și alternative pentru acestea, precum țigările electronice și tutunul încălzit.

Fumatul ca metodă de socializare

Dacă ești într-un colectiv nou și încerci să cunoști oamenii din jur, o metodă simplă este să iei o pauză de țigară cu ei. Majoritatea fumătorilor ar accepta această invitație cu plăcere. Fumatul oferă o modalitate eficientă de a iniția o conversație și este o activitate care îi destinde pe mulți, făcând atmosfera mai degajată.

Gândește-te la pauzele de țigară de la muncă și la conversațiile informale dintre oamenii care ies pentru câteva minute la fumat. Aceste momente pot contribui și la formarea de prietenii.

Adesea, oamenii care ies la o țigară împreună sunt mai deschiși să povestească. Nu este neobișnuit ca astfel de interacțiuni să ducă la prietenii de lungă durată sau chiar la relații romantice. Fumatul a avut întotdeauna un impact social semnificativ.

Fumatul poate fi și o modalitate care te ajută să fii acceptat social. Această dinamică este mai evidențiată în rândul tinerilor, care sunt adesea influențați ușor. Pentru a fi acceptați într-un grup, este de multe ori necesar să împărtășească caracteristicile și obiceiurile celorlalți membri ai grupului. Dacă una dintre aceste caracteristici este fumatul, adoptarea acestui obicei devine uneori o probă de inițiere. Această presiune socială poate afecta tinerii în căutarea identității lor și a acceptării într-un grup specific. Această dinamică nu este exclusivă adolescenților. Este un fenomen întâlnit și la locul de muncă. Atunci când colegii iau o pauză de fumat, socializează, se destind și pot lega relații mai puternice. Adesea, cei care nu fumează se pot simți excluși.

De asemenea, există fumători pasionați care văd fumatul nu doar ca pe un viciu, ci și ca pe o pasiune. Aceștia pot aprecia țigări ieftine, țigările de rulat, trabucuri de calitate și pot găsi în fumat o modalitate de a se conecta cu alți cunoscători. Cluburile de fumători și convențiile specializate reprezintă locuri unde acești entuziaști se adună pentru a împărtăși experiența și cunoștințele lor. Acest aspect al fumatului nu este atât despre dependență, cât despre explorarea unei pasiuni comune și interacțiunea cu alți pasionați.

Aceste exemple fac să fie clar că fumatul are o componentă socială și va mai face parte din viețile noastre o lungă perioadă de timp. Cei mai mulți fumători nu vor să renunțe la obicei, ci doar să caute alternative mai puțin nocive. Dacă vrei să te bucuri în continuare de componenta socială a fumatului, dar să explorezi variante mai sănătoase, ai de unde alege.

Alternative pentru țigările clasice

Tutunul încălzit sau dispozitivele de tip „heat-not-burn” reprezintă alternative fără fum și fără producerea de scrum. Aceste dispozitive utilizează tutun real, care este prelucrat în rezerve scurte și compacte. Rezervele de tutun sunt apoi introduse în dispozitiv, unde tehnologii inovatoare încălzesc tutunul la temperaturi specifice, dar întotdeauna sub nivelul necesar pentru a provoca arderea. Asemenea țigărilor electronice, dispozitivele cu tutun încălzit nu generează fum.

Anumite dispozitive de tip „heat-not-burn” folosesc o sursă externă de încălzire, ceea ce înseamnă că rezerva de tutun este încălzită din exterior. În acest caz, nu tutunul este încălzit primul, ci hârtia din jurul rezervei. Acest aspect poate influența gustul. Alte dispozitive, precum IQOS, încălzesc tutunul din interior, fie prin intermediul unei lamele, fie prin inducție. O rezervă de tutun HEETS sau Nuso este plasată direct pe lamelă, iar aceasta încălzește tutunul direct din centrul rezervei. Acest mod de încălzire permite tutunului să fie încălzit înainte de hârtie, oferind astfel o experiență de gust consecventă.

Bucură-te de pauza de țigară cu mai puține efecte nocive

După cum indică și denumirea lor, alternativele fără fum nu generează fum. Aerosolul produs de opțiuni precum tutunul încălzit poate părea similar fumului la prima vedere, însă nu provine din arderea tutunului, așa cum se întâmplă în cazul țigărilor tradiționale. Prin urmare, nu există emisii de scrum, iar în general, aceste alternative eliberează un miros mai puțin pronunțat decât țigările obișnuite. Cei din proximitate nu vor inhala fumul de țigară și nu vor fi expuși la mirosul persistent de scrum și fum pe păr, mâini sau haine. De exemplu, dispozitivul IQOS, care utilizează încălzirea tutunului, nu afectează negativ calitatea aerului din interior.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii