Iaşul, o mare de tranşee: Şantiere ApaVital în toate cartierele din oraş GALERIE FOTO

luni, 10 martie 2014, 02:50
6 MIN

Iaşul nu scapă nici în acest an de zeci de tranşee săpate în tot oraşul. Peste 40 de străzi vor fi sparte de constructorii societăţii ApaVital în perioada următoare. Conform unei informări transmise la solicitarea „Ziarului de Iaşi“, societatea a programat pentru acest an lucrări la reţeaua de apă şi canalizare în peste 40 de puncte din oraş, precum şi în Târgu Frumos, Hârlău, Podu Iloaiei, Tomeşti şi Bârnova.

Oraşul se va transforma în cel mai scurt timp într-un imens şantier. Şoseaua Bucium va fi blocată şi anul acesta de utilajele constructorilor, după ce lucrările de anul trecut au dus la ambuteiaje pe zeci de kilometri. Zona de şantier se desfăşoară pe prima bandă de circulaţie, pe sensul Bucium – Iaşi. Calvarul şoferilor care intră în oraş prin Bucium nu va lua sfârşit prea curând. Oficialii de la ApaVital au anunţat că şantierul se va extinde încă 1,5 km, de la Hanul Trei Sarmale până în zona Monumentului Eroilor. „Până la data de 15 decembrie 2013 s-au efectuat lucrări pe o lungime de 1.900 metri de la intersecţia şoselei Bucium cu strada Trei Fântâni până la Han Trei Sarmale.

De la data de 15 decembrie 2013 până pe 4 martie, lucrarea a fost în conservare. La data de 4 martie au început lucrările pentru efectuarea unor legături în zona pensiunii La Palia. De la data de 10 martie vor reîncepe lucrările de montare a casetei de transport (colector) de la Han Trei Sarmale până la Monumentul Eroilor pe o lungime de 1.500 metri, având un termen de finalizare de aproximativ 60 de zile“, a transmis Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital. În perioada următoare, odată cu îmbunătăţirea vremii, ar trebui să înceapă şi refacerea carosabilului acolo unde s-a lucrat anul trecut. Lucrările din Bucium, executate de firma Hidroconstrucţia SA, au ca termen de finalizare data de 18 august.

Lucrări de canalizare pe străzi din Cantemir, Canta, Tudor Vladimirescu

Lucrări la sistemul de canalizare vor începe şi în Cantemir pe stăzile Sfântul Ion, Horia, Manolescu, Decebal, Romană, Ion Neculce, Pompei, data estimată pentru deschiderea şantierelor fiind 17 martie. Lucrările ar trebui finalizate, conform informaţiilor oficiale, în maximum zece zile, cu excepţia străzii Horia unde data finalizării este 24 aprilie. Strada Luca Arbore din Canta ar urma să intre în şantier pe 24 martie, lucrările urmând să fie încheiatate pe 23 mai. Intervenţii de amploare ar urma să aibă loc pe şoseaua Rediu. Constructorii de la Casrep vor lucra la sistemul de canalizare pe o lungime de 2.100 de metri, începând cu data de 15 martie până pe 30 mai. Echipele vor intra cu utilajele pe străzile Delfini, Dorobanţi şi fundac Delfini începând cu luna aprilie pentru intervenţii de scurtă durată, respectiv o zi-maximum trei zile.

Şi ieşenii din zona Tudor Vladimirescu – C.A. Rosetti nu scapă de tranşee, mizerie şi praf. Hidroconstruţii SA va începe lucrările la canalizare pe bulevardul Tudor Vladimirescu pe 19 aprilie şi va lucra pe o lungime de 1.615 metri de reţea până pe 8 mai. Şantierul va continua pe bulevardul C.A. Rosetti, de pe 12 mai, unde se vor schimba 1.035 metri de reţea, data estimată de finalizare fiind 21 mai. Acelaşi constructor se va muta apoi pe strada Mitropolit Varlaam, unde şantierul va dura de pe 9 iunie până pe 18 iunie. Toate aceste lucrări fac parte din contractele pe fonduri europene semnate de ApaVital.

Din fonduri proprii, societatea va deschide alte zeci de şantiere. Astfel, vor continua lucrările de înlocuire a reţelei de apă pe Splai Bahlui-Mal Drept şi pe strada Primăverii până la sfârşitul anului. ApaVital a prevăzut lucrări şi pe străzile Buridava, Sarmisegetuza, Garabet Ibrăileanu, precum şi pe Cronicar Mustea şi Mitropolit Varlaam, şantiere care ar trebui să înceapă tot în cursul acestei luni. Printre lucrările în continuare se numără şi înlocuirile de reţele pe strada Aurel Vlaicu, branşamente pentru locuinţele de pe străzile Ogorului, Cazărmilor şi Ion Roată, sau pe aleea Tudor Neculai şi Sfântul Vasile.

Alte noi şantiere vor fi deschise începând cu luna mai. Pe străzile Dumitraşcu, Constantineanu, Mănăstirii, Azilului, fundac Ariniş urmează lucrări de extindere a reţelelor de canalizare pe 3.000 de metri în total. Înlocuiri de reţele vor avea loc pe străzile Cicoarei, Cărămidari, Poienilor, şoseaua Galata, Urcuşului, Fragilor, strada şi stradela Arhitect Berindei şi strada Făgetului. Lucrări vor începe din luna mai şi pe strada Grăinari şi pe strada Parcului pe 1.160 de metri de conducte, iar din luna iulie, pe bulevardul Poitiers, şoseaua Manta Roşie şi Grăniceri, unde vor fi înlocuire 4.830 de metri de reţea. Aceste ultime lucrări costă peste 1,5 milioane de lei şi vor fi încheiate abia în toamna anului viitor.

Pe lângă toate acestea, societatea de apă derulează contracte pe fonduri europene şi în judeţ. Constructorii vor începe lucrări la sistemul de canalizare în Valea Adâncă de pe 31 martie, precum şi în Chicerea şi în Tomeşti. Constructorii de la TMUCB şi Conest care vor lucra şi la staţiile de la Chicerea, Tomeşti, Dancu şi Ciurea. Pe zona Bârnova, vor continua lucrările la canalizare în Păun, Cercu şi Vişan. Constructorii vor deschide şantier pe 17 martie pe şoseaua Bârnova pentru lucrări la sistemul de canalizare. În plus, străzile din Târgu Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei vor fi sparte pentru lucrări la conductele.

Trafic dificil şi din cauza şantierelor Primăriei

Pe lângă lucrările la conductele de apă şi canalizare, municipiul va fi sufocat în special de şantierele coordonate de Primărie. Şantierul din Fundaţie va continua până în vară, fiind programate asfaltări finale şi pe bulevardul Independenţei. Traficul din Nicolina va avea de suferit şi în acest an. Constructorii vor lucra intens pe jumătatea de pasaj care a rămas neconsolidată şi vor monta liniile de tramvai din CUG până în Podu Roş. Intervenţii de-a lungul căilor de rulare sunt programate şi în zona Piaţa Nicolina – Ţesătura – Calea Chişinăului. Chiar dacă şantierul nu are loc pe carosabil, utilajele vor încurca traficul auto. Mai mult, urmează să înceapă lucrările şi de la staţia Doi Băieţi şi Metalurgie, tot de-a lungul liniilor de tramvai. De asemenea, străzile din spatele Primăriei urmează să fie complet asfaltate până în luna iunie. De asemenea, şantierul de la pasajul Octav Băncilă va continua să încurce traficul din Canta. Aceste lucrări fac parte din proiectele Primăriei cu finanţare europeană însă pe lângă acestea municipalitatea va derula şi programul anual de plombări. Primăria a pregătit o listă de 71 de străzi pentru reparaţii de urgenţă.

  GALERIE FOTO realizată de Dan Luca, pe 7 martie 2014

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii