De Business

Punem punctul pe știi

Iohannis a stat ieri cu studenţii ieşeni la cafea. Ce semnale a tras preşedintele

miercuri, 23 noiembrie 2016, 02:56
5 MIN
 Iohannis a stat ieri cu studenţii ieşeni la cafea. Ce semnale a tras preşedintele

Vizită scurtă, dar concentrată a preşedintelui la Iaşi, în cursul zilei de ieri. În prima parte a periplului, el s-a întâlnit cu angajaţii companiei Antibiotice SA, apoi cu 20 de studenţi ieşeni, la o întâlnire informală, la cafea. După-amiază a participat la o incitantă dezbatere cu reprezentanţii industriei IT din Iaşi, pe care l-a numit „noul Silicon Valley al României“. Ce declaraţii s-au făcut şi ce semnale importante s-au tras în cursul acestor întâlniri? 

Șeful statului s-a întâlnit cu angajaţii companiei Antibiotice SA, cu 20 de studenţi la o cafenea şi cu reprezentanţii industriei IT din zonă.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a dezbătut ieri problema resursei umane în diferite sectoare de activitate ale economiei locale, în cadrul a trei evenimente.

Prima dezbatere a avut loc la compania producătoare de medicamente Antibiotice SA, despre care preşedintele Iohannis a spus că „a reuşit să pună România pe harta internaţională a medicamentelor”.

Unul dintre subiectele cheie ale dezbaterii ce a urmat alocuţiunii lui Klaus Iohannis a fost potenţialul uman şi intelectual mare pe care îl are Iaşul şi soluţiile pentru păstrarea tinerilor în ţară. În acest sens, directorul companiei Antibiotice, Ioan Nani, a oferit drept exemple angajaţi ai săi care, după ce au efectuat studii sau au lucrat în străinătate, s-au întors în ţară şi lucrează la fabrica ieşeană de medicamente.

„Am spus mereu că trebuie să privim cercetarea ca pe o investiţie în viitorul României. Avem un potenţial uman şi intelectual remarcabil, pe care trebuie să îl valorificăm aici, în ţară. Tinerii trebuie încurajaţi să aleagă cercetarea şi, mai ales, să aleagă să facă cercetare în România, iar cei care au plecat deja să se reîntoarcă. Cred că Antibiotice ar putea fi un exemplu extraordinar în acest sens. În ciuda circumstanţelor şi limitărilor pe care le cunoaştem cu toţii, aţi reuşit să creaţi propriul loc al României pe harta europeană şi internaţională a cercetării în domeniul farmaceutic. Aş aminti, cu titlu de exemplu, colaborarea cu universităţi şi laboratoare din domeniul cercetării biotehnologice sau studiile clinice de bioechivalenţă şi de faza întâi desfăşurate pentru clienţi din Europa şi Canada. Avem o sursă de avantaj competitiv pe care nu avem voie să o irosim”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, directorul Ioan Nani a prezentat rezultatele economice ascendente din ultimii ani pe care le-a înregistrat Antibiotice, arătând că pentru următorii ani intenţionează să dezvolte şi alte proiecte de investiţii autofinanţate. Cei 1.450 de salariaţi ai fabricii produc anual peste 470 milioane de produse farmaceutice. Totodată, legat de activitatea de cercetare, Antibiotice a lansat în ultimii şapte ani 43 de produse noi, iar planul pentru următorii patru ani este de lansare a altor 38 de produse noi, care ar suplimenta cifra de afaceri cu circa 60 milioane lei.

Întâlnire cu antreprenorii din IT

Ulterior acestei dezbateri, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit într-o cafenea din Iaşi cu aproximativ 20 de studenţi, de la care a dorit să afle ce probleme au atunci când doresc să se angajeze. Vizita la Iaşi s-a încheiat cu o dezbatere despre evoluţia pieţei IT în Iaşi, preşedintele Iohannis numind capitala Moldovei „un nou Silicon Valley al României”.

La dezbaterea organizată de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii au luat parte rectori ai universităţilor ieşene, antreprenori din sectorul IT sau oficialităţi ale administraţiei locale. Invitaţii la eveniment au vorbit despre Iaşi ca fiind, din punct de vedere al industriei IT dezvoltate, „unul dintre principalele hub-uri IT din ţară” sau „un Prâslea cu potenţial de a deveni foarte voinic”. Totuşi, cea mai importantă lacună în această industrie este legată de resursa umană, care se găseşte tot mai greu.

„În industria IT nu sunt probleme cu crearea locurilor de muncă, ci cu ocuparea lor. Din zece posturi scoase, doar şase se ocupă”, a spus un antreprenor din sală, completat de moderatorul evenimentului: „Iaşul nu este cel mai mare rezervor de resursă umană din ţară, este în primele patru, cu 1.100 de specialişti noi pe an, dar care ar avea unde să dea şi câteva mii de specialişti pe an”.

Un alt antreprenor şi-a exprimat nemulţumirea că facultăţile tehnice şi Facultatea de Informatică nu au suficiente condiţii pentru a şcoli mai mulţi studenţi, însă reprezentanţii mediului academic au atras atenţia că nu dispun de cadre didactice pentru a creşte numărul studenţilor.

„Sunt probleme la nivelul mediului universitar şi preuniversitar, deoarece sunt diferenţe mari de salarizare pe acest sector. În ultimii cinci ani au fost scoase 60 de posturi universitare, dar s-au înscris doar 4-5 persoane. Salariile mari oferite de companiile private îi ţin departe de mediul academic şi cercetare pe profesioniştii din domeniu. Această lipsă de cadre didactice va duce inevitabil la micşorarea numărului de studenţi, ceea ce nu este îmbucurător. Cererea pentru Informatică şi facultăţi tehnice este imensă, dar trebuie să existe şi condiţii pentru a putea prelua un număr mai mare de studenţi”, a explicat Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Printre celelalte teme de discuţie s-a numărat şi nevoia digitalizării business-urilor, dar şi a administraţiei publice.

„Este nevoie de această autostradă”

În cadrul concluziilor, preşedintele României au precizat şi-a arătat susţinerea pentru proiectul construcţiei autostrăzii care să lege zona Moldovei de centrul ţării, încurajând simultan guvernanţii „să-şi facă treaba”.

„Eu am declarat de mult timp şi rămân la părerea mea, că este nevoie de această autostradă. Ştiu că s-au făcut studii, planuri, doar că nu s-au concretizat. Eu sunt convins că acest proiect este unul viabil. O zonă cum este Moldova nu se poate dezvolta la nivelul resurselor pe care le are dacă nu există o infrastructură adecvată. Sunt foarte mulţi investitori care probabil ar veni în Moldova, pentru că este foarte multă forţă de muncă disponibilă, dar fără o infrastructură de transport adecvată se poate produce, dar după cum vedem în sectorul IT, nu va merge chiar foarte departe, iar pentru România este important să avem condiţii de dezvoltare în toate regiunile, nu în unele mai puţin şi în unele mai mult”, a punctat Klaus Iohannis.

Întrebat despre recentele declaraţii ale lui Liviu Dragnea, prin care afirma că se teme de fraudarea alegerilor de către competitorii săi, preşedintele a răspuns ironic „Chiar el?”, făcând trimitere la condamnarea cu suspendare pe care a primit-o tocmai pentru fapte de acest tip. Totodată, Iohannis a spus că speră ca în săptămânile viitoare campania electorală să fie mai dinamică.

Comentarii