Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Keine" refugiaţi, "keine" fonduri europene

GALERIE
refugiat
  • refugiat
- +

Austria propune reducerea sau chiar "suprimarea" fondurilor europene pentru statele UE reticente la primirea de refugiaţi. Intre timp, autorităţile de la Viena au înăsprit controalele la graniţa cu Ungaria.

Ministrul de interne austriac, Johanna Mikl-Leitner, a pledat ieri pentru o reducere a ajutoarelor europene pentru ţările UE care sunt reticente în a primi mai mulţi refugiaţi. Presiunea asupra guvernelor trebuie sporită, a spus ministrul, anunţând ca posibilitate o "reducere" sau chiar o "suprimare" a ajutoarelor financiare oferite de Bruxelles în cazul ţărilor care nu dau dovadă de "nicio responsabilitate solidară". Putem "spori presiunea prin intermediul ajutoarelor financiare, suprimându-le sau reducându-le", a pledat ea.
Germania, care se aşteaptă să primească 800.000 de solicitanţi de azil în 2015, de patru ori mai mulţi decât în 2014 şi mai mulţi decât orice altă ţară din UE, cere o mai bună repartizare a refugiaţilor între ţările blocului comunitar, în continuare divizate în această problemă.


Comisia Europeană vrea să-i distribuie pe solicitanţii de azil între statele europene pentru a uşura povara de pe umerii ţărilor de primire. Această repartizare pe bază de voluntariat se izbeşte totuşi de lipsa de voinţă a anumitor ţări, printre care Ungaria, Austria, Slovacia şi Slovenia. În ediţia sa de ieri, tabloidul german Bild, care a început o companie în favoarea solicitanţilor de azil, critică Franţa, Marea Britanie, Italia, Lituania şi Slovenia, vinovate, potrivit publicaţiei, că nu primesc atât de mulţi refugiaţi pe cât ar putea. Johanna Mikl-Leitner a făcut apel la "asumarea de responsabilităţi" şi la o repartizare echitabilă a refugiaţilor în cadrul UE. A crede că un gard de sârmă ghimpată, ca cel ridicat de Ungaria, poate ţine sub control fluxul de refugiaţi este o "iluzie", a mai spus ministrul austriac.

Cinci pe un metru pătrat

Pe de altă parte, o coadă de autovehicule de 20 de kilometri se formase ieri pe autostrada M1 din Ungaria, care duce spre frontiera austriacă, din cauza controalelor impuse de Austria pentru a combate traficul de persoane. Autorităţile austriece au impus controale mai stricte după ce 71 de cadavre ale unor refugiaţi au fost descoperite, joi, într-un camion frigorific abandonat pe o autostradă din Austria.
Medicii legişti au autopsiat 16 dintre cele 71 de cadavre şi au ajuns la concluzia că aceştia s-au sufocat. Refugiaţii erau atât de înghesuiţi în camion încât cinci persoane erau nevoite să împartă o suprafaţă de numai un metru pătrat. Poliţia precizase anterior că vehiculul conceput pentru transportul produselor de carne nu avea guri de aerisire. Specialiştii încearcă însă să stabilească dacă unitatea de răcire a vehiculului era funcţională în timpul transportului.
Cinci suspecţi - patru bulgari şi un afgan - au fost reţinuţi în Ungaria în legătură cu acest caz, fiind cercetaţi pentru trafic de persoane.

"Soluţia" vine de la Antipozi: Bombardaţi Statul Islamic!

Ministrul australian de Externe, Julie Bishop, a cerut ca mai multe state europene să efectueze raiduri aeriene împotriva obiectivelor grupării teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria, pentru a pune capăt crizei refugiaţilor din Europa. Bishop a declarat, într-un interviu publicat ieri de ziarul The Australian, că statele europene ar putea ajuta la încheierea unei "crize de proporţii globale" bombardând teroriştii Statului Islamic, care distrug naţiuni şi provoacă exodul în masă al populaţiei. "Ţările învecinate cu Siria şi Irakul, Libanul, Iordania şi altele duc povara milioanelor de oameni care le trec graniţele pentru a merge în Europa", a precizat ea. "De aceea cred că europenii trebuie implicaţi în raidurile coaliţiei şi în efortul din Siria şi Irak", a adăugat ministrul australian.
Declaraţiile lui Bishop intervin în contextul în care Australia ia în considerare o cerere din partea Statelor Unite de a extinde atacurile forţelor aeriene australiene împotriva militanţilor SI din Irak şi în Siria. O comisie de securitate a Guvernului ar urma să dezbată subiectul săptămâna aceasta.
Peste 20 de state sunt membre ale coaliţiei care luptă împotriva Statului Islamic în Irak, inclusiv Marea Britanie, Australia, Canada, Belgia, Danemarca, Franţa, Italia, Olanda, Iordania, Maroc, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Turcia şi Qatar.



 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri