O olimpică a obţinut o performanţă de excepţie

Florina Toma, olimpică naţională şi internaţională la matematică, a fost admisă cu bursă la prestigioasa Universitate Princeton.

marți, 09 aprilie 2013, 01:50
4 MIN
 O olimpică a obţinut o performanţă de excepţie

Florina Toma, olimpică naţională şi internaţională la matematică, are şansa să se numere printre cei trei tineri români care vor deveni studenţi ai prestigioasei Universităţi Princeton. „În momentul în care am aflat decizia celor de la Princeton, mi-am văzut un vis împlinit. Această acceptare reprezintă o recunoaştere a efortului depus până acum şi, probabil cel mai important, o oportunitate incredibilă de a studia alături de studenţi pasionaţi din întreaga lume”, a mărturisit Florina, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional.

Ceilalţi doi români acceptaţi anul acesta la studii în cadrul renumitei instituţii academice americane au trimis aplicaţiile de înscriere până în noiembrie şi au primit răspunsul până la jumătatea lunii decembrie. „Din câte ştiu, anul acesta au fost acceptaţi 3 elevi din România: 2 prieteni din Bucureşti, care au aplicat «Early Action», şi eu, care am aplicat «Regular Action». Unul dintre ei este olimpic la fizică, unul la informatică şi eu întregesc echipa cu matematica. Trebuie să menţionez că, odată ce am fost acceptaţi, ne putem alege orice specializare dorim”, a menţionat olimpica.

 
Bursă consistentă
 
Princeton are cel mai puternic Departament de Matematică din lume, potrivit Topului Shanghai pentru 2012, în care se regăsesc cele mai bune 500 de universităţi din lume. „Princeton University are departamente de Matematică şi Economie foarte puternice şi asta m-a atras, deoarece sunt cele două domenii care mă interesează cel mai mult la momentul actual. Prestigiul şi poziţia în topurile mondiale au fost, bineînţeles, alte aspecte relevante. În acelasi timp, sunt şi foarte fericită că grupul de studenţi români ne aşteaptă cu nerăbdare şi s-au oferit deja să ne ajute cu orice le stă în putinţă. Am vizitat şi campusul şi am fost impresionată. Cred că oricine trece prin Princeton, New Jersey, se îndrăgosteşte de micul orăşel”, a subliniat Florina. Printre românii care sunt deja studenţi ai Universităţii Princeton se numără ieşeanca Andra Constantinescu, care a absolvit Colegiul „C. Negruzzi” în 2010. În timpul gimnaziului şi al liceului, tânăra a obţinut, de asemenea, rezultate foarte bune la concursurile şi olimpiadele de matematică. Datorită performanţelor şi potenţialului ei, Florina Toma va primi din partea Universităţii Princeton o bursă care să acopere aproape în întregime costurile şcolarizării. „Costurile ajungând la aproximativ 57.000 de dolari pe an, timp de 4 ani este imposibil pentru un elev român să studieze în America fără bursă. Voi primi un grant din partea facultăţii, care acoperă marea majoritate a costurilor şi astfel contribuţia mea şi a părinţilor va fi una foarte redusă”, a precizat olimpica.
 
O decizie grea
 
În SUA, Florina a mai fost admisă la New York University, Cornell University, University of California, Los Angeles şi la University of California, Berkeley. Totodată, în urmă cu câteva luni, performera a fost acceptată să studieze în cadrul Universităţii Cambridge, decizia finală urmând să-i fie comunicată după examenul de bacalaureat, pe care trebuie să-l promoveze cu o medie mai mare de 9,50. Florina nu s-a înscris întâmplător la Cambridge, ci pentru că universitatea are unul dintre cele mai bune colegii pentru studiul matematicii – Trinity College -, unde în toamnă vor începe cursurile doar 40 de tineri pasionaţi din întreaga lume. În Topul Shanghai realizat pe domenii de studiu, Universitatea Cambrige ocupă locul IV în privinţa matematicii, fiind devansată de Princeton, Harvard şi University of California, Berkeley. În clasamentul general, Universitatea Cambridge se află pe poziţia a V-a, în timp ce Princeton se regăseşte pe a VII-a. „Diferenţele de 2-3 poziţii în topuri sunt, din punctul meu de vedere, aproape irelevante. Din acest gen de statistici putem doar concluziona că primele 10-15 instituţii sunt toate incredibil de performante şi există doar diferenţe minore din punct de vedere academic. De asemenea, topurile şi metodologiile pe baza cărora sunt stabilite acestea, diferă şi din acest motiv au doar un caracter orientativ”, e de părere Florina. Recunoaşte însă că nu îi va fi uşor să ia decizia finală, punând în balanţă cele două universităţi de top. „Alegerea între Cambridge şi Princeton nu este una uşoară, dar cred că sistemul american mi se potriveşte mai bine. Cursurile sunt foarte variate, nu studiezi doar pentru specializare, ci şi orice altceva ce te interesează, specific universităţilor cu program «Liberal Arts». Acest gen de program oferă, pe lângă specializare, şi o educatie completă şi omogenă în diverse domenii”, a motivat olimpica.

 

 

 

Comentarii