Oficial: violatorii din Vaslui ajung la Iaşi în cătuşe pentru ani buni de acum înainte

marți, 18 august 2015, 01:54
2 MIN
 Oficial: violatorii din Vaslui ajung la Iaşi în cătuşe pentru ani buni de acum înainte

Cererea de strămutare a dosarului a rămas fără obiect după ce ieri s-au dat condamnări. Decizia definitivă a acestui caz mediatizat va fi luată însă la Curtea de Apel Iaşi. „Trebuie să mulţumim celor din 1989 că s-a scos pedeapsa cu moartea, că altfel se ajungea la aceasta“, ne-a spus avocatul ieşean Bogdan Luca, apărătorul unuia dintre condamnaţi

Dosarul mediatizat al celor şapte violatori din Vaslui, condamnaţi ieri la pedepse de închisoare cu executare, va ajunge din toamnă la Curtea de Apel Iaşi. Ieri, Judecătoria Vaslui a decis ca toţi inculpaţii să fie condamnaţi cu executare, dar şi arestaţi de îndată. Judecătorii au stabilit pedepse de 5 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru cei trei violatori care şi-au recunoscut faptele. Alţi trei au primit condamnări de 7 ani de închisoare, în timp ce Silviu Burada, de 21 de ani, cel care ar fi organizat orgia sexuală cu fata de 18 ani, a fost condamnat la 8 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

„Trebuie să mulţumim celor din 1989, că după Revoluţie a fost înlăturată pedeapsa cu moartea, că altfel se ajungea şi la soluţia aceasta. Sunt siderat de soluţia în sine, dar mai ales de faptul că nu există niciun fel de motive serioase pentru care s-a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestului. Practic, s-a îndreptat o greşeală a procurorilor care nu au făcut contestaţie în momentul înlocuirii arestulului preventiv“, a precizat Bogdan Luca, avocat în Baroul Iaşi, apărătorul lui Silviu Burada.

Luca a menţionat în faţa judecătorilor că victima din acest dosar ar fi participat de bunăvoie la orgia sexuală, şi nu ar fi fost constrânsă. Acesta a mai menţionat că va formula apel împotriva soluţiei de ieri a Judecătoriei Vaslui. Astfel, cel mai probabil din toamnă, dosarul urmează să ajungă pe rolul Curţii de Apel Iaşi, instanţă care va da sentinţele definitive în acest caz mediatizat. Pe lângă pedepsele date de Judecătoria Vaslui, magistraţii din judeţul vecin au mai stabilit ca victima să primească în solidar, de la cinci dintre cei şapte violatori, suma totală de 50.000 de lei.

Aceasta a formulat o solicitare în instanţă prin care a cerut câte 10.000 de lei de la fiecare dintre cei şapte suspecţi însă doi dintre cei care au recunoscut fapta au fost de acord să achite sumele solicitate. Cei şapte violatori din Vaslui au ajuns în mijlocul unui scandal naţional după ce instanţele vasluiene i-au eliberat din arest preventiv, respectiv arest la domiciliu, considerând, în primul rând, că nu sunt recidivişti.  Ei sunt acuzaţi că au violat o fată de 18 ani, navetistă la un liceu de Vaslui, după ce unul dintre ei, Silviu Burada, a acostat-o pe tânără şi, ulterior, a lipsit-o de libertate.

 

Comentarii