Omagiu celor patru victime, la 10 ani după tragedia SMURD de la Aroneanu

sâmbătă, 09 ianuarie 2016, 02:57
2 MIN
 Omagiu celor patru victime, la 10 ani după tragedia SMURD de la Aroneanu

„Plecaseră ca în fiecare dimineaţă, pentru zborul de încălzire. Au plecat şi asta a fost“, îşi aminteşte şefa SMURD Iaşi acea dimineaţă fatidică a zilei de 9 ianuarie 2006.

Serviciul Mobil de Urgenţe Re­suscitare şi Descarcerare (SMURD) din Iaşi a comemorat ieri, printr-o slujbă religioasă, 10 ani de la pierderea unui echipaj format din patru membri. În urma accidentului din 9 ianuarie 2006 şi-au pierdut viaţa medicul Liliana Puiu, în vârstă de 37 de ani, asistenta Mi­oara Haută, în vârstă de 30 de ani, pilotul Valentin Stănescu, de 37 de ani, şi copilotul Augustin Toma, de 34 de ani.

Colegii de la SMURD le-au adus un omagiu celor patru printr-o slujbă de pomenire oficiată la troiţa care aminteşte de cumplitul accident de la Aeroportul Iaşi.

„Era o zi ca oricare alta, un pic mai frig decât astăzi (n.r. – ieri). Ele plecaseră ca în fiecare dimineaţă pentru zborul de încălzire, care atunci se făcea cu echipă medicală. Au plecat şi asta a fost. Cu câteva ore mai devreme fusesem eu de gardă şi adusesem de la dispensarul din Bivolari un copil care era cred într-o comă diabetică. Dispariţia celor două colege, a medicului Liliana Puiu şi a asistentei Mioara Haută, a fost o pierdere imensă pentru colectivul nostru, ele fiind din prima echipă SMURD Iaşi“, a subliniat Diana Cimpoeşu, medic coordonator UPU-SMURD.

Pe 9 ianuarie 2006, un elicopter de tip Eurocopter EC 135, proprietatea MAI, dar dat în folosinţa SMURD, s-a prăbuşit în timpul unui zbor tehnic, toţi membrii echipajului murind la aproximativ 10 minute după decolararea aparatului. Elicopterul a căzut pe un teren aparţinând unei unităţi de jandarmi aflate în apropierea Aeroportului Iaşi. Aparatul fusese achiziţionat cu peste 4 milioane de euro de către MAI în septembrie 2005. Ultima revizie tehnică efectuată în noiembrie 2005 arăta că aparatul funcţiona la parametri normali.

Comentarii