Cap al familiei la vârsta de doar 16 ani

Patru fraţi din Ruginoasa sunt singuri pe lume, dar nu primesc alocaţii. Îi puteţi ajuta!

marți, 11 martie 2014, 02:50
3 MIN

Exemplu de iubire în familie: patru fraţi orfani de ambii părinţi se cresc unul pe celălalt, sub supravegherea asistenţilor sociali.

Patru fraţi din localitatea Ruginoasa se cresc unul pe celălalt din luna mai anul trecut, de când singurul părinte în viaţă s-a prăpădit în condiţii suspecte. Tatăl lui Andrei, Cătălin, Petrică şi Alexandra Mu­­rariu a fost găsit mort pe câmp în urmă cu aproape un an, în timp ce pe mama lor copiii au condus-o pe ultimul drum acum 11 ani. Odată cu dispariţia ta­tălui, fraţii Murariu au rămas ai nimănui, şi atunci băiatul cel mai mare, Andrei, în vârstă de 16 ani, şi-a asumat rolul de cap al familiei. Şi-a abandonat şcoala şi de atunci se preocupă de gospodărie. Creşte animalele rămase de la tatăl său, astfel încât să câştige câţiva bani cu care să plătească facturi sau să cumpere mâncare. Ceilalţi fraţi ai săi merg în continuare la şcoală şi, potrivit profesorilor, sunt nişte elevi cuminţi care îşi dau silinţa la învăţătură. „Fraţii Murariu sunt nişte copii sănătoşi, care nu lipsesc de la şcoală. Ei şi-au acceptat situaţia, acum sunt chiar fericiţi că au rămas împreună şi nu s-au despărţit. Andrei, băiatul cel mai mare, este capul familiei acum. Copiii aceştia se cresc unul pe altul. Alexandra, fata care este elevă în clasa a VIII-a, este gospodina casei. Face curăţenie şi mâncare cât se pricepe. Pe la ei mai trece o mătuşa din Heleşteni care le mai face o dată pe săptămână de mâncare. Rudele din partea tatălui au renunţat să se mai implice“, a explicat Dumitru Lupu, asistentul social din comună, o prezenţă obişnuită pentru fraţii Murariu, întrucât acesta se preocupă îndeaproape de situaţia lor. Şi dacă acum un an, când Dumitru Lupu le-a călcat pen­tru prima oară pragul, copiii erau speriaţi şi credeau că asistentul social a venit ca să-i despartă şi să-i ducă în centrele de plasament, în prezent vizitele acestuia sunt motiv de bucurie, pentru că asistentul vine în ajutor.

Nu primesc alocaţie

Din partea Primăriei Ruginoasa, copiii primesc lunar ajutoare sub formă de alimente, haine sau bani. Nu de puţine ori, primăria le-a plătit copiiilor factura la curent sau chiar lemnele pentru căldură. Deocamdată însă, după moartea tatălui, fraţii Murariu nu mai primesc alocaţia lunară şi, prin urmare, singurele venituri din familie sunt ajutoarele autorităţilor sau banii pe care Andrei îi câştigă de pe urma animalelor pe care le creşte. „Acum, urmează ca prin tribunal să se instituie curatela, măsură prin care este desemnată o persoană care să-i ocro­tească pe copiii şi care să poată lua veniturile legale copiilor. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cunoaşte situaţia din familie, ne bucurăm că există interes din partea comunităţii locale pentru ca fraţii să nu fie instituţionalizaţi şi astfel despărţiţi“ au precizat reprezentanţii DGASPC. Persoanele interesate să-i ajute pe cei patru fraţi se pot adresa asistentului social din comună, Dumitru Lupu, la numărul de telefon 0784/211.948.

Comentarii