De Business

Punem punctul pe știi

Războiul cărămizilor a fost câştigat de Ceramica SA

joi, 06 martie 2014, 02:50
4 MIN
 Războiul cărămizilor a fost câştigat de Ceramica SA

Din această afacere cea mai şifonată a ieşit primăria comunei Ioan Neculce, a pierdut o investiţie şi va fi nevoită să plătească şi cheltuieli de judecată. Asta datorită faptului că a organizat o licitaţie incorectă.

 

 „Războiul cărămizilor” din comuna Ion Neculce, purtat de cele mai puternice companii româneşti din domeniul fabricării de cărămizi şi-a scris ultimul episod. După 34 de termene şi mai mult de doi ani de judecată, Ceramica SA a câştigat lupta. În decembrie 2011, Ceramica SA Iaşi a intentat proces comunei şi Consiliului local Ion Neculce, judeţului Iaşi şi firmei Wienerberger – Sisteme de Cărămizi SRL şi a cerut anularea unei licitaţii în urma căreia a fost atribuită închirierea unui teren. În minuta Curţii de Apel Iaşi se atestă că firma Ceramica SA Iaşi a caştigat procesul şi această decizie, definitivă şi irevocabilă, va fi redactată în jurul datei de 17 martie a acestui an. Astfel, licitaţia şi contractul de închiriere dintre Wienerberger şi comuna Ion Neculce sunt declarate nule de instanţa ieşeană. Scopul pentru care a fost închiriat acest teren, aşa cum rezultă din contract şi din ofertă, a fost pentru exploatarea argilei ca materie prima a fabricii de blocuri ceramice “Porotherm”, ce urma să fie construită în vecinătate. Potrivit deciziei Curţii de Apel, toate oalele s-au spart în capul reprezentanţilor comunei Ion Neculce, aceştia urmând a plăti suma de aproximativ 63.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată. Contactat telefonic de reporterii “Ziarului de Iaşi”, Vasile Rusu (FOTO), primarul comunei, s-a făcut că plouă. “Nu ştiu nimic. Încă nu am primit nimic de la instanţă”, a spus acesta.

 
 
 Punctele slabe de la licitaţie
 
 
“Războiul” în intanţă purtat de cele două mari companii producătoare de cărămizi a izbucnit după ce Wienerberger – Sisteme de Cărămizi SRL a concesionat pe o perioadă de 20 de ani, în anul 2011, o suprafaţă de 41,5 hectare de teren de la Consiliul Local al comunei Ion Neculce, în scopul exploatării resurselor minerale. Compania Wienerberger anunţaseră la acea dată şi intenţia de a construi în proximitatea terenului o fabrică de cărămizi, în decurs de cinci ani. Investiţia companiei se ridica la suma de aproxiamtiv 22 milioane euro. În acea fabrică urmau a-şi desfăşura activitatea circa 60 de angajaţi. Wienerberger a câştigat licitaţia la un preţ de 50.000 lei fără TVA pe an, în condiţiile în care ceilalţi doi participanţi, SC Horty-Prod-H.SRL şi Mihai Ţibucanu, au oferit doar preţul iniţial estimat, de 41.550 lei pe an. Imediat, Ceramica SA Iaşi, firmă aflată în competiţie directă cu Wienerberger, a cerut anularea actului de concesiune pe motiv că licitaţia nu a fost organizată potrivit legislaţiei în vigoare, în mod corect şi transparent. Un prim aspect invocat de Ceramica SA în instanţă a fost că în anunţul de licitaţie nu a fost specificată destinaţia terenului, şi anume construcţia unei cariere de argilă. În schimb, reprezentanţii firmei Ceramica spuneau că anunţul viza doar concesionarea suprafeţei, aceasta fiind şi cauza neprezentării la licitaţia organizată în comună. Deşi în hotărârea Consiliului Local din comuna Ion Neculce era clar prevăzută destinaţia terenului, în anunţurile de licitaţie a apărut doar că Primăria Ion Neculce „organizează licitaţie deschisă pentru închiriere teren în extravilanul Comunei Ion Neculce în suprafaţă de 415.491 mp”. Mai mult, anunţul nu a fost publicat şi pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).  Un alt aspect interesant privind licitaţia, descoperit la începutul anului 2012 de “Ziarul de Iaşi”, îl reprezenta implicarea lui Lucian Apostol, preşedintele Grupului de firme “Kosarom”. Potrivit datelor publicate în 2012 de “Ziarul de Iaşi”, Apostol ar fi făcut rost de încă 17 ha de teren pentru compania Wienerberger, între cele două părţi existând o promisiune de vânzare, încheiată la un birou notarial din Paşcani.
 
 
Primarul este trimis în judecată
 
 
La finele anului 2013, Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Iaşi au dispus trimiterea în judecată, alături de alte persoane, a lui Vasile Rusu, primar al comunei Ion Neculce, în legătură cu obţinerea, în mod nelegal, a sumei de 640.000 lei din fonduri europene destinate suprafeţelor de păşune. Edilul este acuzat de fals intelectual, complicitate la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi uz de fals.

 

 

Comentarii