Rudele bolnavilor care urmează să fie operaţi sunt invitate să doneze sânge

vineri, 22 ianuarie 2016, 02:56
3 MIN
 Rudele bolnavilor care urmează să fie operaţi sunt invitate să doneze sânge

Lipsa de sânge din rezervele spitalelor îi trimite pe aparţinătorii bolnavilor la Centrul Regional de Transfuzii.

Criza începută la finalul lunii trecute nu a fost încă soluţionată, motiv pentru care medicii le recomandă rudelor bolnavilor să meargă să doneze sânge la Centrul Regional de Transfuzii (CRT). Doctorii trimit aparţinătorii la centru, astfel încât rudele lor suferinde să poată intra în sălile de operaţie.

Cu toate acestea, numărul donatorilor din prezent este la jumătate din nevoia zilnică. Mai mult decât atât, în ciuda faptului că de la începutul crizei la CRT au venit, zilnic, câte 50 de donatori, centrul nu şi-a refăcut stocurile de sânge pentru grupe cu Rh negativ.

„Numărul donatorilor a crescut, ieri, de exemplu, am avut în jur de 60 de donatori. Unităţile de sânge pentru grupe negative sunt tot la limită. Adică, dacă acum o săptămână nu aveam nicio pungă, acum avem una-două“, a arătat medicul La­vinia Scripcaru, directorul centrului de transfuzii.

Potrivit şefei CRT, pentru a onora întocmai cererile spitalelor ar avea nevoie de 70-80 de donatori zilnic. În condiţiile în care numărul donatorilor este mai mic decât nevoia zilnică, angajaţii centrului încep să sune persoanele din baza de date, care au donat sânge cel puţin o dată. O altă soluţie pentru a rezolva cazurile urgente este apelul către celelalte centre de transfuzii din judeţele învecinate.

„Săptămâna trecută, când nevoia era urgentă, am sunat foşti donatori şi i-am întrebat dacă pot să ne ajute. Au fost şi oameni care au putut ajuta, au fost şi alţii care nu au putut“, a mai spus Lavinia Scripcaru.

Din cauza lipsei de sânge, reprezentanţii spitalelor ieşene au explicat că au prioritizat cazurile medicale, astfel încât pacienţii să nu aibă de suferit.

„Noi ne-am făcut un obicei din a trimite aparţinătorii la centru să doneze sânge. Avem şi o campanie în spital prin care încurajăm donarea. În orice caz, necesarul a fost asigurat chiar şi în această perioadă de criză. Atunci când suntem anunţaţi că lipsesc unităţi dintr-o anumită grupă, facem cereri şi în ju­deţele învecinate de unde avem pa­cienţi“, a arătat profesorul Gabriel Di­mofte, directorul medical al Institutului Re­gional de Oncologie. 

Persoanele interesate să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, greutatea peste 50 de kilograme, pulsul regulat, adică să aibă între 60 şi 100 de bătăi pe minut şi să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele şase luni. La Centrul de Transfuzii se poate dona de luni până vineri, de la ora 07.30 la ora 14.00.

Comentarii