De Business

Punem punctul pe știi

Sesizare penală pe numele a 98 de administratori de firmă

Ei sunt acuzaţi de o evaziune fiscală în valoare de 200 milioane lei, adică 45 milioane euro.

joi, 13 noiembrie 2014, 02:50
2 MIN
 Sesizare penală pe numele a 98 de administratori de firmă

Inspectorii fiscali şi-au creat un obicei de a întocmi, lună de lună, în medie, zece sesizări penale pentru administratori care încercau să ocolească onorarea obligaţiilor faţă de bugetele publice. Potrivit unui raport al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Iaşi, în primele zece luni ale anului, au fost întocmite 98 de sesizări penale pentru administratori de firmă care ar fi adus un prejudiciu bugetului general consolidat al statului în valoare de peste 200 milioane lei.

 „Sesizările penale au fost înaintate către organele de cercetare penală urmare a săvârşirii unor fapte ca sustragerea de la efectuarea verificărilor, nedeclararea TVA aferentă livrărilor de bunuri şi servicii şi a impozitului pe veniturile aferente, TVA dedusă în baza unor facturi provenind de la firme inexistente, contribuabili radiaţi, contribuabili care nu funcţionează la sediul social declarat sau contribuabili tip «fantomă». De asemenea, au fost întocmite sesizări pentru firme care au depăşit plafonul legal de 35.000 euro pentru înregistrarea ca plătitor de TVA şi s-au sustras de la efectuarea verificărilor sau pentruînregistrarea unor obligaţii restante la bugetul de stat cu o vechime mai mare de 30 de zile, reprezentând stopaj la sursă”, a precizat Maria Ţăran, purtător de cuvânt al AJFP Iaşi.

În perioada menţionată, inspectorii fiscali au efectuat peste 2.200 de acţiuni de control la contribuabili persoane juridice, cele mai multe dintre ele fiind cercetări la faţa locului, respectiv peste 900 de controale. Cu această ocazie, 101 administratori de firmă au primit amenzi de 242.000 lei. De asemenea, în urma celor peste 2.200 de controale a rezultat o “gaură” la bugetul de stat de circa 300 milioane lei, din care 230 milioane lei sunt reprezentaţi de diferenţe din impozite, taxe sau contribuţii. Totodată, inspectorii fiscali responsabili cu verificarea contribuabililor persoane fizice au efectuat 502 acţiuni de control şi au calculat sume suplimentare atrase la bugetul statului de peste 12,6 milioane lei.

 

Comentarii