Spitalele ieşene au pierdut milioane de lei pe 31 decembrie. Cum a fost posibil

vineri, 08 ianuarie 2016, 02:56
4 MIN
 Spitalele ieşene au pierdut milioane de lei pe 31 decembrie. Cum a fost posibil

Cel mai dur a „lovit“ insolvenţa Ted Construct, firmă care nu a finalizat la termen lucrări în două mari spitale: IRO şi „Sfântul Spiridon“. Banii necheltuiţi până pe 31 decembrie au fost retraşi la Ministerul Sănătăţii. Managerii speră ca banii să le fie realocaţi.

Spitalele ieşene încep noul an cu planurile date peste cap. Unele instituţii sanitare sunt nevoite să ceară din nou de la Ministerul Sănătăţii (MS) o parte din banii alocaţi anul trecut pentru proiecte de investiţie, reabilitare şi modernizare, după ce au depăşit termenul de finalizare a acestora. Managerii spitalelor au arătat că pierderea pe hârtie a banilor nu a ţinut de ei, ci de prestatorul de servicii pe care l-au angajat. Directorii unităţilor medicale au explicat că, pentru a reprimi banii, care pe 31 decembrie au revenit la minister, trebuie să întocmească iar o documentaţie, prin care să explice stadiul proiectului.

IRO, cel mai afectat

Cea mai încordată situaţie este la Institutul Regional de Oncologie (IRO), acolo unde conducerea a intentat o acţiune în instanţă împotriva firmei Ted Construct, aflată în insolvenţă din seprembrie 2015, pentru că nu şi-a realizat proiectul asumat. IRO urma să deschidă un compartiment mai mare de îngrijiri paliative într-o clădire situată mai sus de institut, însă din cauza intrării în insolvenţă a firmei Ted Construct proiectul a stagnat. Contravaloarea acestuia, aproximativ un milion de lei, a revenit MS, iar IRO a acţionat firma în instanţă.

„Banii acordaţi de minister pe proiecte de investiţii au fost utilizaţi în proporţie de 100% pentru dechiderea băncii de celule stem şi pentru deschiderea compartimentului de transplant medular. Pentru proiectul prin care voiam extinderea compartimentului de paliaţie am întâmpinat o mulţime de probleme, din cauza firmei care a intrat în insolvenţă. Pentru că nu şi-au făcut partea lor, nu am putut achiziţiona nici aparatura. Prin urmare, le-am solicitat garanţiile pe care le aveam în contract, şi acum suntem în litigiu cu ei. Sper că ministerul va înţelege că nu am fost de rea-credinţă şi am stat cu banii în buzunar şi nu i-am cheltuit“, a arătat Mirela Grosu, managerul IRO.

Directorul institutului a apreciat că o astfel de situaţie este neplăcută mai ales pentru manager, având în vedere că acesta îşi asumă lunar realizarea proiectului.

„Nu este frumos să nu atragi bani de la minister, în condiţiile în care acesta ţi-i pune la dispoziţie. În septembrie, managerii fac o estimare a gradului de absorţie a fondurilor. Eu am spus vreo trei luni consecutiv că folosim toţi banii. Un prestator serios îşi făcea treaba acolo în patru luni, având în vedere cum arăta clădirea“, a adăugat directorul IRO.

Repliere de ultim moment la „Sf. Spiridon“

Spitalul „Sfântul Spiridon“s-a aflat în aceeaşi situaţie, de imposibilitate de finalizare a unui proiect, pentru că aceeaşi firmă Ted Construct a intrat în insolvenţă. În cazul său, lucrările pentru proiectul de reabilitare şi extindere a Unităţii de Primire Urgenţe erau finalizate în proporţie de 90%.

„Când am aflat noi de insolvenţă mai erau 10% de lucrări de efectuat. Am reuşit să ne repliem şi să găsim un alt prestator, după ce am realizat o procedură rapidă, pentru că era vorba de o sumă mică de contractat“, a nuanţat Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon“.

Fără aparatură la „Recuperare“

Spitalul de Recuperare a pierdut şi el 200.000 de lei din cauza unor întârzieri de livrare a dotărilor din blocul operator ORL. Conducerea spitalului a arătat că, dacă ministerul stabilise ultima dată pentru primirea aparaturii la începutul lunii decembrie, furnizorul a trimis dotarea tehnică după 15 decembrie.

„Pe investiţii ni s-au alocat aproximativ 5 milioane de lei, dintre care în jur de 200.000, din proiectul pentru modernizarea blocului operator ORL, au revenit ministerului pentru că furnizorul a livrat dotarea mai târziu“, a spus Carmen Cumpăt, managerul spitalului.

Directorul crede însă că banii nu sunt pierduţi şi că, cel mai pro­babil, vor fi incluşi în alocaţia bugetară aferentă anului 2016.

Execuţia bugetară pe anul 2014: 90-94%

„Execuţia bugetară a spitalelor pe 2015 este undeva la 90-94%. În Iaşi, Spitalul de Copii şi Spitalul Sf. Spiridon şi-au investit toţi banii alocaţi pentru reabilitare, modernizare. Banii pe care celelalte spitale nu i-au folosit din diferite motive vor fi realocaţi, pentru că este şi în interesul ministerului să se finalizeze proiectele începute. Prioritar, pentru Iaşi, în acest moment, sunt băncile de ţesut şi stem, Marele Ars, cu chirurgia plastică, şi Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Sf. Spiridon, unde mai este puţin de lucru“, a apreciat deputatul ieşean Petru Movilă, membru în comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor.

Comentarii