Un ac bont de cojocul lui Federer

marți, 04 iunie 2013, 01:50
4 MIN
 Un ac bont de cojocul lui Federer

Tenismanul elveţian a avut nevoie de trei ore pentru a trece de francezul Gilles Simon, care l-a mai pus în dificultate, dar n-a reuşit să-l învingă niciodată. Germanul Tommy Haas continuă să uimească la 35 de ani

 



Ajuns în cea de-a doua săptămână, turneul de tenis de la Roland Garros se află în faza meciurilor cu adevărat tari. Chiar din faza optimilor, s-a înregistrat un meci maraton, între Roger Federer şi francezul Gilles Simon. Favoritul, Federer, a reuşit să câştige după aproape trei ore de luptă, în cinci seturi, 6-1, 4-6, 2-6, 6-2, 6-3. Spectatorii de pe arena pariziană au văzut un Federer strălucitor în primul set şi se gândeau că Simon va avea soarta compatriotului său Julien Benneteau în turul precedent. Dar elveţianul, care n-a pierdut niciun set în cele trei întâlniri disputate în acest turneu. Nu este, însă, prima dată, când Simon îl ţine în şah pe Federer, s-a întâmplat şi la Australian Open, în turul secund. Se pare că acest francez are un ac de cojocul lui Federer, dar acul respectiv mai trebuie ascuţit. Şi după ce Simon a câştigat următoarele seturi, Roger a reapărut în toată splendoarea sa şi a reuşit să treacă din nou hopul. Brazilianul Gustavo Kuerten rămâne în istorie ca ultimul care a reuşit să-l elimine pe Federer într-un turneu de Grand Slam, înainte de faza sferturilor (2004). Roger va disputa al 36-lea său sfert de finală consecutiv. În total, aceasta va fi a 40-a prezenţă a sa în această fază, cu una mai puţin decât recordul deţinut în această privinţă de americanul Jimmy Connors. Totodată, a fost a 900-a victorie a elveţianului pe circuitul profesionist, doar trei jucători reuşind mai mult: Jimmy Connors (1156), Ivan Lendl (1068) şi Guillermo Vilas (940). În plus, Federer a egalat recordul de victorii la Roland Garros (58), deţinut de Lendl şi italianul Nicola Pietrangeli. În sferturi, Federer va întâlni, pentru a treia oară consecutiv, un francez, este vorba de Jo-Wilfried Tsonga, care l-a depăşit în trei seturi de 6-3 pe sârbul Viktor Troicki.
O altă minune în turneul masculin se numeşte Tommy Haas. Neamţul, care a împlinit deja 35 de ani, este cel mai în vârstă jucător care se califică în sferturile de finală ale unui Grand Slam după Andre Agassi în 2005, în urma victoriei obţinute în meciul cu rusul Mihail Iujnîi, scor 6-1, 6-1, 6-3, la Roland Garros. Haas (14 ATP), care a avut nevoie de 13 mingi de meci pentru a-l învinge pe americanul John Isner în turul precedent, devine al treilea german ce ajunge cel puţin în faza sferturilor de finală la cele patru turnee de Grand Slam, după Boris Becker şi Michael Stich, la a 12-a participare la Roland-Garros. Niciodată vreun jucător nu a fost nevoit să aştepte atâtea ediţii înainte de a ajunge în sferturi la Paris. Tommy Haas va juca în sferturi cu liderul mondial, Novak Djokovic, care a avut un meci foarte animat cu un alt german, Philipp Kohlschreiber (cel care l-a eliminat pe Hănescu). Scorul a fost 4-6, 6-3, 6-4, 6-4 pentru "Nole" dar germanul a cedat foarte greu, recuperând un break în ultimul set la scorul de 4-5. Un alt duel interesant în sferturi se anunţă cel între spaniolii Tommy Robredo şi David Ferrer. Robredo a avut un meci aprig în turul III, cu Nicolas Almagro (care a condus cu 2-0 la seturei), în timp ce Ferrer a "fluierat" în faţa sud-africanului Kevin Anderson. Aseară, Rafael Nadal a învins foarte clar cu 6-4, 6-1, 6-3 pe japonezul Kei Nishikori, prea timorat pentru o asemenea întâlnire. Adversarul lui "Rafa" va fi elveţianul Stanislaw Wawrinka, care a întors rezultatul partidei cu francezul Richard Gasquet, scorul fiind 6-7, 4-6, 6-4, 7-5, 8-6, după un "long set" dramatic în ultimul act.
Ca de obicei, turneul feminin s-a pretat la surprize, după eliminarea chinezoaicei Li Na şi a jucătoarei cehe Petra Kvitova, venind rândul unei alte jucătoare de top 10, germana Angelique Kerber, să spună "au revoir" arenelor pariziene. Ce-i drept, învingătoarea sa nu e chiar fitecine, ci un fost lider mondial, rusoaica Svetlana Kuzneţova, scorul fiind 6-4, 4-6, 6-3. Să vedem ce va face Svetlana în faţa Serenei Williams, care mătură totul în cale, ultima ei ispravă fiind un 6-1, 6-3 cu italianca Roberta Vinci. Poloneza Agnieszka Radwanska şi italianca Sara Errani sunt protagonistele unui alt sfert aşteptat, iar în primele meciuri de ieri s-au înregistrat rezultatele: Viktoria Azarenka – Francesca Schiavone 6-3, 6-0 şi Maria Kirilenko – Bethanie Sands 7-5, 6-4, rusoaica Kirilenko calificându-se în premieră în sferturile unui turneu de Grand Slam. Favorita nr. 2, Maria Şarapova, a câştigat partida cu americana Sloane Stephens cu 6-4, 6-3 şi va juca în sferturi cu Jelena Jankovic (Serbia), care a dispus cu scorul de 6-4, 6-3 de  revelaţia de până acum, americanca Jamie Hampton.
 
 
 
 

 

Comentarii