Un incredibil talent precoce la Iaşi: Are expoziţie personală la numai 7 ani (GALERIE FOTO)

sâmbătă, 04 mai 2013, 16:35
5 MIN
 Un incredibil talent precoce la Iaşi: Are expoziţie personală la numai 7 ani (GALERIE FOTO)

Un elev de clasa întâi, de la Liceul „Miron Costin”, are o expoziţie de amploare în Turnul Golia. În ciuda vârstei fragede, David Alexandru expune 25 de lucrări deosebite de pictură, alte 35 de grafică, dar şi 5 icoane. Lucrările au fost terminate în ultimele 4-5 luni. Micuţul artist, care dă deja autografe, are premii internaţionale pentru talentul său precoce, şi a avut tablouri expuse inclusiv la Londra. Un talent cu atât mai surprinzător cu cât părinţii săi nu lucrează în domeniul artelor.

Un puşti de numai 7 ani şi jumătate, elev în clasa I la Liceul „Miron Costin“, şi-a făcut debutul artistic cu o expoziţie de amploare, organizată de Asociaţia Centrul de Promovare Turistică Iaşi în Turnul Golia. Prima ex­poziţie a lui David Alexandru reuneşte 25 de lucrări de pictură, alte 35 de grafică şi 5 icoane. Sunt creaţii care au ieşit din penelul micului pictor doar în ultimele 4-5 luni, pe care ieşenii le pot admira plătind 3 lei ca să urce în Turnul Golia, până pe 15 mai. Datorită acestei expoziţii, dar şi premiilor obţinute la câteva concursuri internaţionale de pictură, David a devenit nu doar „vedeta“ clasei, ci o mândrie a li­ceului. „Colegii îl apreciază foarte mult şi sunt foarte dră­guţi: îi cer autografe, îl pun să le deseneze caietele şi să le facă portretele, sunt foarte mândri. Cel puţin jumătate de clasă a venit la vernisajul expoziţiei îm­preună cu părinţii. Iar cei care nu au putut ajunge atunci au spus că vor merge să-i viziteze expoziţia“, a menţionat Claudia Medrihan, învăţătoarea lui Da­vid.

GALERIE FOTO

Talent nativ

Micul pictor, care a câştigat recent o diplomă de „Star Artist“ la un concurs internaţional din India, îşi aminteşte cu bucurie sinceră de modul în care a fost primit în clasă a doua zi după vernisaj. „Elena stătea pe hol, iar când m-a văzut le-a spus co­legilor: Vine, vine!. Iar când am intrat în clasă, au strigat toţi: Super tare expoziţie!“, rememorează David. Învăţătoarea lui susţine că i-a descoperit talentul încă din prima zi de şcoală, când le-a cerut tuturor elevilor să facă un desen. „El a realizat un portret în creion al unui bărbat şi imediat am remarcat talentul. Apoi, în orele de educaţie plastică, am descoperit talentul nativ şi ne-am dezvoltat încet-încet. Îmi pare foarte bine că familia îl susţine foarte mult, pentru că este un real talent. Chiar nu am mai avut un elev atât de talentat, care la o vârstă atât de mică să lucreze aşa. La prima vedere, ai zice că nu sunt lucrări făcute de un copil de 7 ani. Eu îl ajut cât pot şi mă bucur că pe semnătura de pe tablouri mi-am lăsat şi eu amprenta, pentru că eu l-am învăţat să scrie. Şi cred că va avea o carieră strălucită. Eu aşa îl văd peste câţiva ani. Sunt convinsă, pentru că munceşte foarte mult, cu seriozitate, pasiune, dar şi cu dezinvoltură“, a adăugat învăţătoarea Medrihan.

„Am să i le vând“

Lucrările lui David trădează o anumită maturitate a acestuia, şi asta pentru că obişnuieşte să se inspire după tablouri ale marilor pictori: Nicolae Grigorescu, Ni­colae Tonitza, Ştefan Luchian sau chiar Pablo Picasso. Preferatul său rămâne Nicolae Grigorescu, căruia ar vrea să-i calce pe urme în privinţa talentului. De exemplu, o lucrare inspirată după ta­bloul acestuia „Turc fumând din pipă“ se află până miercuri pe simezele Galeriilor de Artă Saatchi din Londra, alături de creaţii aparţinând altor 19 finalişti ai concursului organizat de acestea. De asemenea, inspirându-se după lucrarea „Portret de fetiţă“ semnată de Nicolae Tonitza, micul pictor a imortalizat chipul unei colege în creion, dar şi în culoare. „Am vrut să fac unul în culoare după cel al lui Tonitza şi apoi am văzut că fetiţa seamănă cu Mara. Şi portretul în creion, şi cel în culoare sunt în expo­ziţie, dar după ce se va termina am să i le vând. Mara mi-a spus că vrea să le cumpere pe amândouă“, a explicat puştiul.

Stă două ore la şevalet

David nu reproduce creaţii ale pictorilor consacraţi, ci încearcă mai ales să-şi însuşească din stilul acestora, sub îndrumarea atentă a mamei sale, care nu lucrează şi nici nu are studii în domeniu. „Am descoperit şi am învăţat de nevoie, cumpărând toate cărţile posibile şi imposibile, pentru a-i da informaţii corecte. De for­ma­ţie, sunt inginer chimist, şi ac­tualmente, pentru a-mi permite timpul să mă ocup de dânsul, sunt administrator de imobile şi activitatea mea se desfăşoară după-amiaza, ca dimineaţa să fiu la dispoziţia dumnealui. Asta fac eu în prezent. Când va mai creşte, poate mă voi întoarce la chimie“, a spus Valerica Ale­xandru, mama lui David.
Chiar dacă mama rămâne mentorul principal şi „impresarul cel mai şmecher“, cum îi spune dezinvolt, puştiul îşi şlefuieşte talentul cu care este înzestrat şi sub îndrumarea profesoarei Daniela Un­gureanu, la Palatul Copiilor. În fiecare zi stă în faţa şevaletului câte două ore, începând adesea şi câte trei tablouri, inspirându-se frecvent şi din cărţile de istorie, de care este fascinat.
În timpul în care nu pictează şi nu face teme pentru şcoală, David repetă di­ferite „scheme“ învăţate la antrenamentele de karate. Ne-a şoptit discret: se pregăteşte să obţină centura albastră.

Comentarii