Un nou dosar pentru Nichita! Bombă privind creditul Dexia pentru asfaltari

sâmbătă, 16 mai 2015, 02:01
6 MIN
 Un nou dosar pentru Nichita! Bombă privind creditul Dexia pentru asfaltari

Răsturnare de situaţie ieri, la Tribunalul Iaşi, în dosarul în care primarul Gheorghe Nichita a fost reclamat la DNA pentru modul în care a cheltuit cele 80 de milioane de euro din creditul Dexia, pentru asfaltarea a 120 de străzi din oraş. Judecătorii ieşeni au întors decizia prin care DNA dispunea clasarea dosarului, dispunând începerea urmăririi penale în acest caz. Acuzaţia: abuz în serviciu. Mai concret, dosarul a apărut după ce Fiscul constatase că Primăria a făcut plăţi nejustificate firmelor cu care a lucrat. Conform procedurilor, dosarul se va întoarce la DNA Bucureşti, care va începe urmărirea penală şi va continua cercetările. Primarul Gheorghe Nichita şi alte persoane din Primărie vor fi cercetaţi în acest dosar deschis ca urmare a plângerii înaintate de trei foşti consilieri locali. Ar fi al treilea dosar penal pe care Gheorghe Nichita îl are la DNA, după cel în care a fost arestat la domiciliu şi cel din care s-a desprins acesta din urmă, în care se fac cercetări pentru trafic de influenţă.

În mod cert, primarul Iaşului pare să fi intrat într-o zodie nefastă. Gheorghe Nichita va fi cercetat într-un nou dosar penal ce va fi instrumentat de către Di­recţia Naţională Anticorupţie (DNA), şi în care se vor face cercetări pentru abuz în serviciu. Decizia a fost luată ieri, de judecătorii Tribunalului Iaşi, care au admis o plângere împotriva unei soluţii de clasare dispuse de DNA în dosarul privind cheltuirea nelegală a împrumutului bancar realizat de Pri­măria Iaşi de la Dexia, contractat pe 25 de ani (2007 – 2032). Plângerea a fost înaintată de fostul consilier local PDL Sorin Ionescu, cel care a atacat în instanţă o ordonanţă de clasare dispusă de DNA Bucureşti, în septembrie anul trecut, în dosarul în care Gheorghe Ni­chita şi alţi angajaţi cu funcţie de conducere din Primărie au fost acuzaţi de abuz în serviciu.

Va începe urmărirea penală

Soluţia de ieri a Tribunalui Iaşi va duce automat la redeschiderea dosarului privind cheltuirea creditului de la Dexia. Potrivit procedurii, procurorii vor trebui să înceapă urmărirea penală în acest do­sar. Nu se stiu insa nume de persoane si acuze concrete. „Trimite cauza Parche­tului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Antico­rup­ţie, Secţia de combatere a infrac­ţiunilor conexe infracţiunilor de co­rup­ţie, pentru începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infrac­ţiunilor de abuz în serviciu“, au stabilit judecătorii ieşeni.

Sorin Ionescu, cel care a contestat în instanţă decizia de clasare a procuro­rilor, a precizat ieri reporterului „Ziarul de Iaşi“ că se aşteaptă ca procurorii DNA să soluţioneze cât mai repede acest dosar pentru a nu exista riscul ca faptele să se prescrie. „Mă bucur că o judecătoare tânără de la Iaşi (n.r. – Corina Cornelia Sava) a putut vedea încălcări ale legii penale acolo unde DNA Bucureşti, cu toată echipa, nu a putut vedea aceste în­călcări. Pot să constat că toate răutăţile şi încălcările legii făcute de primarul Nichita, în ultimii 10 ani, au început să îl ajungă din urmă, şi va trebui să plă­tească pentru ele“, ne-a spus Ionescu.

La rândul său, avocatul Dragomir Tomaşeschi, fost prefect în legislatura PDL, dar şi cel care l-a reprezentat pe Ionescu în instanţă şi la DNA, ne-a precizat: „Iată că după cinci ani de când am scos la iveală acest furt făcut cu asfaltările în municipiul Iaşi de la banca Dexia, Gheorghe Nichita va fi cercetat de DNA Bucureşti în urma hotărârii Tribunalului Iaşi. Acest do­sar a fost ignorat atâţia ani deşi exis­tau trei rapoarte, ANAF, ANRMAP şi expertiză tehnică a compoziţiei asfaltului pentru care ieşenii trebuie să plătească 80 de milioane de euro“.

Contactat telefonic, purtătorul de cu­vânt al Primăriei Iaşi, Sebastian Bu­raga, nu a comentat decizia Tribunalului Iaşi.

ÎCCJ a admis prejudiciul din dosarul Dexia

Pe 24 aprilie, Curtea Supremă a Ro­mâniei a dat câştig de cauză Finanţelor Publice în litigiul purtat cu Primăria Iaşi privind anularea raportului întocmit de finanţişti, prin care se relevau o serie de abateri comise de municipalitate în gestionarea creditului contractat de la Dexia. Prin respectivul raport, finan­ţiştii relevau o serie de nereguli grave privind atribuirea contractelor şi a suplimen­tărilor financiare ale acestora, reţinând în sarcina Primăriei Iaşi un prejudiciu de aproximativ 2,4 milioane de lei, echivalentul a peste 500.000 de euro. Această sumă, la care se vor adă­uga penalităţi, va trebui plătită de mu­nicipalitatea ieşeană Finanţelor.

De ce a fost clasat dosarul la DNA

Dosarul pe care judecătorii ieşeni au decis ieri să îl „resusciteze“ a fost cla­sat, în septembrie 2014, de procurorul Ana Dana, de la DNA, care a invocat că nu se poate reţine o infracţiune în sarcina primarului Iaşului întrucât nu se poate demonstra existenţa unui prejudiciu. „Întrucât în niciunul dintre ca­zurile mai sus prezentate (n.r. – lu­crările efectuate din fonduri de la DEXIA) nu au rezultat indicii privind producerea vreunui prejudiciu sau a unei alte situaţii dintre cele prevăzute de art. 297 CP, se va dispune clasarea ca­uzei cu privire la săvârşirea infrac­ţiunii prevăzute de art. 13 din Legea 78/2000, raportat la art 297 din CP (n.r. – abuzul în serviciu)“, se preciza în rezoluţia de clasare a dosarului de la DNA.

Creditul contractat de Primăria Iaşi de la Dexia a fost folosit pentru mo­dernizarea a 120 de străzi din munici­piu. Inspectorii de la ANAF precizau în raportul lor deficienţe cu privire la organizările de şantier. „Din analiza actelor şi documentelor referitoare la obiectivul de investiţii «Proiectare şi execuţie lucrări de mo­dernizare străzi în municipiul Iaşi, etapa I» s-a constatat că în perioada iulie 2007 – decembrie 2009 au fost decontate de către Municipiul Iaşi cheltuieli cu organizarea de şantier, fără a exista documente justificative. Executanţii au determinat cheltuieli cu organizarea de şantier prin aplicarea unui procent de 3%, la valoarea situaţiilor de lucrări prezentate la decontare, fără a prezenta situaţii de lucrări aferente organizării de şantier sau alte documente care să ateste efectuarea unor cheltuieli conexe organizării de şantier“, se arată în raportul respectiv.

VEDEŢI ŞI:

Unic în ţară, unic în istoria recentă! Cum e condus oraşul Iaşi din vilă

Trăim momente unice în istoria modernă şi contemporană: ieşenii experimentează cum este să fie conduşi dintr-o vilă, după plasarea primarului în arest la domiciliu şi urmare a ambiguităţii legii.

 

Nichita: Nu mă aşteptam ca cei pe care-i iubeam să profite de sinceritatea sentimentelor mele

Proiectele începute trebuie duse până la capăt, arată primarul într-o scrisoare deschisă. „Este o datorie de onoare, o obligaţie asumată de mine şi de echipa mea de care o să ne ţinem de cuvânt“, explică Nichita.

 

Nichita, în arest la domiciliu. Va rămâne sau nu primar?

Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia procurorilor anticorupţie şi a dispus plasarea în arest la domiciliu a primarului Gheorghe Nichita. Instanţa din Capitală a respins însă solicitările procurorilor în ceea ce-i priveşte pe Liviu Hliboceanu şi Ştefan Avîrvarei, director, respectiv şef de serviciu în cadrul Poliţiei Locale din Iaşi. Nichita a fost însoţit la Bucureşti de fosta sa soţie, Florentina.

 

Comentarii