Au scăpat din infern

Vă mai amintiţi de copiii scoşi din lanţuri la Miroslava? Ce vise şi-au clădit în ultimii 9 ani

miercuri, 20 ianuarie 2016, 02:59
5 MIN
 Vă mai amintiţi de copiii scoşi din lanţuri la Miroslava? Ce vise şi-au clădit în ultimii 9 ani

„Mihaela vrea să ajungă balerină, Maria se gândeşte să se facă bucătărească, şi deja face şcoală în acest sens, iar Petronela visează să fie învăţătoare“, ne spune coordonatoarea Centrului de plasament din Bogdăneşti.

Copiii care au fost puşi în lanţuri de părinţi, în 2007, se bucură de o adolescenţă liniştită. Maria şi Gheorghiţă Grădinaru, cei doi minori care în urmă cu aproape 9 ani erau ţinuţi legaţi de piciorul patului din casă, sunt îngrijiţi în Centrul de plasament din Bog­dăneşti. Copiii, acum în vârstă de 17 şi 15 ani, stau alături de celelalte două surori, Ma­ria şi Petronela, care au ajuns şi ele în sistemul de protecţie după ce Paula şi Marius Grădinaru au fost decăzuţi din drepturile părinteşti.

Copilăria celor patru minori din Miroslava a fost marcată de abuzuri de nedescris. Fiica şi fiul cel mare erau pedepsiţi prin legarea lor cu lanţuri de unul dintre paturile din casă. Copiii erau legaţi cu lanţuri ferecate cu lacăte seara, când dormeau, dar şi ziua, când părinţii plecau de acasă.

Fraţii Grădinaru au acum o viaţă normală. Locuiesc împreună, merg la şcoală şi în vacanţe îşi vizitează rudele din partea mamei. Potrivit reprezentanţilor centrului, atunci când copiii povestesc despre experienţele prin care au trecut, spun mereu că mama a fost obligată să nu spună ce se întâmplă în casă şi ameninţată cu bătaia.

„Copiii ne spun că tatăl a avut ideea de a-i lega cu lanţuri pe care le prin­dea cu lacăte, astfel încât să nu se poată elibera. De fiecare dată, minorii nuanţează că mama a fost obligată să tacă şi să accepte situaţia pentru că altfel ar fi fost bătută. Tatăl îi lega de piciorul patului şi în timpul nopţii, şi în timpul zilei. Noaptea, îi lega să stea liniştiţi. Ziua, la fel. Explicaţiile tatălui erau năucitoare. Copiii erau obrăznicuţi şi el îi lega să nu li se întâmple ceva“, a precizat psihologul Cristina Copil, coordonatoarea Centrului de plasament din Bogdă­neşti.

Maria şi Gheorghiţă îşi amintesc şi acum, după aproape nouă ani, că pe lângă abuzurile fizice erau înfometaţi. Atunci când erau legaţi, primeau lângă pat o oală să-şi facă nevoile, o bucată de pâine şi un pic de apă. Dacă aveau norocul şi tatăl pleca de acasă, mama se îndura de ei şi le dădea câte o lingură de mâncare.

Maria, Petronela şi Mihaela au ajuns în centrul din Bogdăneşti în 2012. Erau tăcute şi se fereau de oameni. Sistemul de protecţie socială le-a pus, la început, faţă în faţă cu un asistent maternal care s-a dovedit abuziv pe parcurs. Ulterior, din cauza comportamentului său, asistentul şi-a pierdut atestatul, iar copiii au ajuns în plasament familial, la bunica maternă. Bă­trâna a reuşit să se ocupe de ei numai un timp, în cele din urmă fetele fiind încadrate în centrul din Bogdăneşti, iar băiatul la Centrul de plasament Holban. Gheorghiţă nu a fost mulţumit că a fost despărţit de surorile sale şi, drept răspuns, o vreme fugea din centru şi se izola.

„Băiatul era despărţit de surorile sale şi se simţea uitat de familie. De când a ajuns la noi, este foarte cuminte, merge la şcoală şi nu se comportă greşit. De fapt, nu avem probleme cu niciunul dintre ei. Sunt nişte copii foarte ataşaţi de mamă. Îi duc dorul, ne întreabă mereu de ea şi vor să fie mereu în contact cu ea. Chiar ne-a surprins plăcut dorinţa lor de a vorbi mereu cu mama“, a explicat psihologul.

Paula Lem­nariu, fostă Grădinaru, a divorţat de ta­tăl abuziv imediat după izbucnirea scanda­lului. Femeia ţinută sub papuc de bărbat şi-a executat pedeapsa de patru ani şi după elibe­rare a început să-şi caute copiii. Potrivit re­prezentanţilor DGASPC, femeia şi-a găsit un loc de muncă, astfel încât să îndeplinească condiţii minime pentru întreţinerea copiilor. Femeia şi-a exprimat deja dorinţa de a începe o acţiune în instanţă pentru a redobândi drepturile părinteşti din care a fost decăzută în 2008. Tatăl copiilor, în schimb, nu s-a interesat niciodată de fiii săi.

„Lucrurile acum sunt schimbate total. S-au făcut numeroase şedinţe de consiliere cu fiecare în parte şi acum par să aibă o viaţă, o adolescenţă normală. Mihaela vrea să ajungă balerină, Maria se gândeşte să se facă bucătărească şi deja face şcoală profesională în acest sens, iar Petronela visează să fie învăţătoare. În toate gândurile lor de viitor, se văd mereu împreună, unul lângă altul“, a conchis şefa centrului de plasament

Situaţia dramatică în care se găseau mi­norii familiei Grădinaru a fost semnalată pe 3 iulie 2007 de un vecin care a văzut copiii în lanţuri. Pentru rele tratamente aplicate copiilor şi sechestrare de minori, cei doi părinţi au fost condamnaţi la câte patru ani de în­chisoare cu executare. Întrucât mama a născut un al cincilea copil imediat după scandal, femeia a executat pedeapsa începând din 2011. Paula Lemnariu, fostă Grădinaru, a fost eliberată în iunie 2014. Marius Grădi­naru a fost condamnat în 2008 şi a fost eli­berat în 2010. Ambii părinţi au fost decăzuţi din drepturile părinteşti.

Comentarii