De Sănătate

Punem punctul pe știi

Veste bună pentru suferindele de cancer mamar: s-a găsit un nou medicament

vineri, 03 martie 2017, 12:12
2 MIN
 Veste bună pentru suferindele de cancer mamar: s-a găsit un nou medicament

Grupul farmaceutic elveţian Roche a testat un nou mix de medicamente destinat tratării cancerului mamar, constatând că acesta prelungeşte viaţa bolnavelor, potrivit unui comunicat al companiei, transmite Reuters.

Potrivit Roche, combinarea medicamentului Perjeta cu Herceptin şi cu chimioterapie, după eliminarea chirurgicală a tumorilor, reduce reapariţia unui tip agresiv de cancer mamar incipient sau decesele, comparativ cu combinarea Herceptin cu chimioterapia. Roche nu a oferit detalii, dar a promis că o va face la o conferinţă medicală care va avea loc în acest an. Roche va pierdere protecţia patentului pentru medicamentul Herceptin, aprobat în 1998, urmând ca acesta să fie concurat de o versiune similară pe care companiile Mylan şi Biocon ar putea să o lanseze pe piaţa europeană în 2017.

Roche vrea să convingă autorităţile de reglementare şi medicii că adăugarea Perjeta în mixul tratamentului pentru cancer poate prelungi viaţa pacientelor. ”Aceste rezultate ale studiului Aphinity reprezintă o completare importantă a datelor pentru Perjeta, în tratamentul persoanelor cu cancer mamar incipient HER2-pozitiv”, a declarat directorul medical al Roche, Sandra Horning.

Aproximativ o treime dintre pacienţii cu cancer mamar HER2-pozitiv au suferit recidive după succesul terapiei iniţiale. Herceptin şi chimioterapia au prevenit recidiva la 80% dintre aceşti pacienţi. Obiectivul studiului Aphinity este să arăte că adăugarea Perjeta îmbunătăţeşte semnificativ prevenirea extinderii bolii. Herceptin a generat anul trecut venituri de 6,78 de miliarde de franci elveţieni (6,71 miliarde dolari), în creştere cu 4% faţă de 2015. Vânzările de Perjeta, medicament aprobat de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA în 2013, au urcat cu 26% în 2016, la 1,85 de miliarde de franci.

Rezultatul pozitiv al studiului Aphinity va face ca veniturile generate de franciza Perjeta-Herceptin să ajungă la 9 miliarde de franci până în 2021, estimează un analist al Zuercher Kantonalbank, Michael Nawrath. Analiştii Baader Helvea avertizează totuşi investitorii în acţiuni ale companiei elveţiene să fie precauţi, pentru că Roche a publicat numai partea pozitivă a studiului. Medicamentele sunt deja aprobate să fie folosite în combinaţie cu chimioterapia pentru bolnavii cu metastaze, dar Aphinity a testat capacitatea Perjeta de a preveni reapariţia tumorilor la persoanele operate.

    

Comentarii