De Business

Punem punctul pe știi

Cum se poate asigura viitorul copiilor

duminică, 10 septembrie 2006, 17:59
3 MIN
 Cum se poate asigura viitorul copiilor

„Cum ne putem proteja viitorul copiilor?“. Este una dintre intrebarile care ii framinta pe cei mai multi parinti din Iasi dornici sa le ofere copiilor un viitor cit mai linistit.
„Ziarul de Iasi“ a stat de vorba cu reprezentantii mai multor companii de asigurari si va prezinta pasii ce trebuie urmati pentru cei care vor sa se asigure ca vor avea bani pentru studiile copiiilor ori pentru casatorie.
Politele de asigurari pentru copii imbraca, dupa cum sustin reprezentantii societatilor de asigurari, forma unor planuri de economii pe termen mediu si lung. Asigurarea de viata pentru renta de studii acopera cheltuielile aferente perioadei de scolarizare a copilului, in timp ce asigurarea de viata pentru dota (zestre) are ca scop economisirea unei sume de bani ce poate fi folosita de copil numai dupa casatorie. „In ambele cazuri, asigurarea se incheie pe numele unuia dintre parinti sau in numele amindurora“, ne-a declarat Carmen Barba, managerul departamentului asigurari de sanatate la sucursala ieseana a Omniasig Asigurari.
Aceasta a adaugat ca, in cazul in care unul din parinti moare, societatea de asigurari se angajeaza sa plateasca in totalitate, conform contractului, primele de asigurare ramase restante. „In cazul decesului parintelui pe numele caruia este semnata polita de asigurare, compania preia plata primelor de asigurare. In plus, sumele asigurate sint garantate“, a precizat si Marius Iliescu, directorul Allianz-Tiriac, sucursala Iasi.
Concret, in cazul in care tatal in virsta de 30 de ani doreste sa puna deoparte 300 de milioane lei vechi pentru plata studiilor universitare a copilului, acesta va trebui sa scoata lunar din buzunar cel putin 1 milion lei.
Aceasta in conditiile in care polita de asigurare se incheie imediat dupa nasterea copilului pe o perioada de 19 ani. „Daca familia suporta doar o prima trimestriala de doua milioane lei vechi, atunci renta la finalul contractului va fi de 197 milioane lei“, a exemplificat Barba. Si la Aviva Asigurari de Viata Iasi, pentru aproximativ 1 milion lei vechi economisit timp de 19 ani, copilul va avea la virsta la care merge la facultate o suma minima asigurata de cel putin 300 milioane lei vechi. „Contractul nu poate fi incheiat insa pe o perioada mai mica de cinci ani“, a subliniat Gabriela Romedea, consultant financiar sucursala ieseana a Aviva.
Reprezentantii firmelor de asigurari sustin insa ca de cele mai multe ori, la finalizarea contractului de asigurare, copilul nu poate incasa toti banii odata, ci esalonat pe toata durata studiilor. „La noi se poate ca la implinirea celor 19 ani copilul sa ia intreaga suma de bani cu conditia ca acesta sa faca o cerere cu 90 de zile inainte de aniversare“, a subliniat Iliescu. Parintii care vor sa le faca, de exemplu, cadouri de nunta copiilor tot in valoare de 300 milioane lei vechi, vor plati lunar societatii de asigurari aproximativ 800.000 lei vechi. Aceasta daca polita de asigurare este incheiata de tatal copilului in virsta de 30 de ani pe o perioada de 25 de ani.
Dupa cum declara reprezentantii firmelor de asigurari, suma lunara de plata se calculeaza tinind cont de virsta persoanei asigurate, sexul acesteia, precum si de perioada de derulare a contractului. O alta metoda ar fi pur si simplu ca parintii sa puna banii in banci. Aceastea nu garanteaza o anumita suma de bani si nici faptul ca dobinzile vor ramine constate pe 10-20 de ani.

Comentarii