De Business

Punem punctul pe știi

Dan Ioan Popescu a prezentat echipa de conducere a Ministrului Industriei si Resurselor

joi, 11 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Dan Ioan Popescu a prezentat echipa de conducere a Ministrului Industriei si Resurselor

Ministrul Industriei si Resurselor, Dan Ioan Popescu, a prezentat, marti, noua echipa de conducere a ministerului, care include cinci secretari de stat, pentru domeniile energie, petrol si gaze, resurse minerale, integrare europeana, dezvoltare industriala si relatia cu Parlamentul.
Noul secretar de stat pentru Departamentul Energie, Petrol si Gaze este Iulian Iancu, fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Iulian Iancu are 40 de ani, si a debutat, in experienta profesionala, in 1985, ca inginer stagiar la Centrala Gazului Metan din Medias. In perioada 1998-1999, a fost director de exploatare la societatea Distrigaz Nord din Tg. Mures, iar intre anii 1999 si 2000, director general adjunct al Romgaz.
Iulian Iancu este doctorand al Facultatii de Petrol si Gaze din cadrul Universitatii Bucuresti si urmeaza sa primeasca titlul de Master in Business Administration (MBA) din partea Open University Business School din Oxford. El este, de asemenea, membru al Societatii Inginerilor Petrolisti din Houston, Statele Unite ale Americii.
Printre obiectivele prioritare ale departamentului pe care urmeaza sa il conduca, Iulian Iancu a mentionat realizarea unui program unic pentru cele trei domenii, energie, petrol si gaze, astfel incit sa se poata corela productia interna si importul, pentru a se evita problemele care apar la venirea iernii. "Vom lua masuri concrete si pentru continuarea procesului de restructurare si privatizare a societatilor din domeniul energetic", a adaugat Iulian Iancu.
Departamentul de Resurse Minerale din cadrul ministerului va fi condus de secretarul de stat Pompiliu Budulan. Acesta are 56 de ani, s-a nascut in judetul Ialomita, este casatorit si are un copil. Budulan a absolvit Universitatea din Petrosani in 1980, la care este, in prezent, doctorand.
Activitatea profesionala a noului secretar de stat pe probleme privind resursele minerale a inceput in anul 1980, ca inginer la Antrepriza de Constructii Hidroenergetice Retezat. Pompiliu Budulan a fost, in perioada 1996-1998, prefect al judetului Hunedoara, iar din 1998, director general adjunct la sucursala Hunedoara a Bancii Comerciale Romane.
"Ne propunem sa punem in functiune noi capacitati de productie din industria mineritului, care sa asigure cresterea, cu peste 50 de mii de tone, a cantitatilor de carbune livrate termocentralelor", a declarat Pompiliu Budulan. Exploatarile vizate sunt cele de la Lonea, Paroseni si Lupeni. Cresterea va fi posibila, potrivit oficialilor MIR, prin retehnologizarea unitatilor miniere si prin schimbarea metodelor de exploatare a zacamintelor.
Subsecretar de stat in fostul Minister al Industriei si Comertului, Mihai Berinde este noul secretar de stat responsabil pentru Integrarea Europeana si relatiile cu organismele internationale. Mihai Berinde s-a nascut in 1950, este casatorit, are un copil si a absolvit, in 1973, Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
Berinde si-a inceput cariera in 1973, ca economist in cadrul Directiei Generale a Vamilor si a fost, in perioada 1984-1987, reprezentantul Ministerului Comertului Exterior la Bruxelles, pe linga Uniunea Europeana. Dupa decembrie 1989, a fost secretar de stat, in perioada 1993-1994, conducind Departamentul de Comert Exterior din cadrul Ministerului Comertului.
Mihai Berinde a fost negociator la negocierile pentru acordul european de asociere a Romaniei la UE, pentru acordurile de liber schimb cu Moldova si Turcia, aderarea Romaniei la CEFTA si convenirea de concesii tarifare in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
Departamentul de Dezvoltare Industriala va fi condus de secretarul de stat Andrei Razvan Grigorescu, fost director general adjunct pentru probleme comerciale al societatii Lukoil Romania SRL. Grigorescu s-a nascut in 1945, la Bucuresti, este casatorit si are doi copii. A absolvit, in 1968, Facultatea de Chimie Industriala din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti.
Andrei Grigorescu este autor a 35 de inventii brevetate in tara si in strainatate, si a indeplinit, intre anii 1984 si 1985, functia de director tehnic al Combinatului Petrochimic Pitesti, iar in perioada 1985-1987, cea de director de plan-productie in cadrul Centralei Industriale de Rafinarii si Petrochimie Pitesti. Grigorescu a fost, in 1987, director general al combinatului de la Pitesti, iar pina in 1990, adjunct al ministrului Industriei Chimice si Petrochimice.
Departamentul condus de Andrei Grigorescu si-a propus elaborarea unei strategii de viabilizare a sectorului industrial, bazata pe politici si programe legate de factorii actuali si potentiali ai pietei interne si internationale. "Vom accelera procesul de ecologizare a carburantilor pentru transport si vom impulsiona utilizarea surselor alternative de energie, cum ar fi gazul petrolier lichefiat (GPL)", a adaugat Grigorescu.
Romulus Moucha va fi noul secretar de stat responsabil pentru relatiile ministerului cu Parlamentul, dar si cu centralele sindicale si patronale. Secretariatul de Stat condus de Moucha va avea in componenta si o Directie Generala pentru Industria de Aparare.
Romulus Moucha are 63 de ani, este casatorit si are doua fete. A absolvit, in 1959, Facultatea de Mecanica, sectia Tehnologia Constructiilor de Masini, din cadrul Institutului Politehnic Brasov. Moucha a fost, in perioada 1991-1996, director general al uzinei de autocamioane Roman din Brasov, iar din 1996, membru in Comisia de Industrie a Camerei Deputatilor.
"Vom incerca sa impulsionam procesul de adoptare a initiativelor MIR, numai in acest moment la Parlament aflindu-se 75 de proiecte ale ministerului", a declarat Moucha. In ceea ce priveste relatia cu patronatele si sindicatele, aceasta se va bucura, potrivit declaratiilor sale, de transparenta, flexibilitate si respect reciproc.
O atentie speciala va fi acordata industriei de aparare, care, in opinia lui Romulus Moucha, poate sa treaca rapid la productia civila, pentru ca mai exista inca specialisti bine pregatiti si utilaje foarte bune. "Aceste intreprinderi vor putea cuceri pietele vest-europene relativ repede", a mentionat Romulus Moucha.

 

Comentarii