De Business

Punem punctul pe știi

Dezavantajele si avantajele cresterii euro

duminică, 25 noiembrie 2007, 17:13
3 MIN
 Dezavantajele si avantajele cresterii euro

Euro a trintit leul la pamint. De la inceputul lunii si pina in prezent, moneda nationala s-a depreciat cu aproape 10% fata de euro. Vineri, potrivit cursului BNR, leul a cazut pina la valoarea de 3,6221 unitati fata de euro, inregistrind un nou minim al ultimelor 17 luni. Mai mult decit atit, in cursul sedintei interbancare de la sfirsitul saptaminii trecute, un euro a ajuns la aproape 3,7 lei, insa, dupa cum spun analistii din piata, BNR a intervenit prompt si a mai redus din diferenta.

Economistii spun ca acesta a fost un semn din partea BNR ca pina la finele anului moneda nationala nu va trece pragul de 3,7 unitati/euro. „Aceasta scadere brusca a monedei nationale se datoreaza in mare parte iesirii de valuta din tara. Fondurile care in vara tineau leul sus au retras acum masiv banii si i-au plasat pe alte piete. Probabil mai sint si alte fonduri care au nevoie de lichiditati la ele in tara", a explicat analistul economic Ionut Popescu. Acesta sustine ca plasarea banilor de catre fondurile de investitii pe alte piete se datoreaza si problemelor interne. „Tinta de inflatie propusa de Romania a fost deja depasita mult. In plus se mai adauga si unele probleme politice", a precizat Popescu.

„Leul incepe sa devina o pisica. Se apropie sarbatorile si comerciantii nostri merg in afara sa se aprovizioneze. In acest caz ei au nevoie de multa valuta. Cererea creste pe piata si astfel leul scade", a completat Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor.

Potrivit acestuia, cel mai mult vor avea de pierdut din aceasta scadere brusca importatorii. „Pe linga importatori, vor iesi in pierdere si debitorii care au contracte incheiate in moneda europeana. Toti cei care au credite la banci in euro vor avea de platit mai mult. In schimb, exportatorii vor avea de cistigat", a mai spus Cocris.

Exemplificind, se poate spune ca in luna august, cind cursul era de 3,1 lei/euro, un client care avea o rata lunara de 200 euro achita bancii 620 lei. In prezent, acesta va fi nevoit sa scoata din buzunar pentru aceeasi rata 724 lei, cu aproape 17% mai mult.

De asemenea si persoanele care intentionau sa isi petreaca sarbatorilor de iarna in afara tarii si nu si-au rezervat bilete pina acum vor avea mai mult de platit. Facturi mai mari vor veni si la abonamentele de telefonie mobila, iar daca cursul nu se calmeaza este posibil sa asistam la cresterea preturilor la carburanti.

„Eu nu sint de parere ca acum cistiga exportatorii. Pur si simplu ne apropiem de normalitate. Moneda europeana era si mai sus si Romania pierdea foarte mult pentru ca este un mare importator. In plus, cursul euro trebuie sa reflecte si potenta economiei noastre", a declarat Gheorghe Caescu, vicepresedintele grupului SCR care controleaza Iasitex, unul dintre cei mai mari exportatori din Iasi.

 „Intr-adevar este o crestere. Insa nu e ceva de speriat. Daca ne-am raporta la 2004, cind cursul era 4,3 lei/euro, atunci se putea zice ca pierdem mult", a spus Bogdan Pitigoi, presedintele grupului Tester-Casa Auto Iasi, un puternic importator de masini.

Economistii apreciaza ca pina la finele anului leul se va mentine sub pragul de 3,7 unitati/euro. „Pina pe 15 decembrie este posibil sa mai scada. Insa, dupa aceasta data romanii din afara vor incepe sa trimita bani la rude in tara si atunci euro va scadea", a incheiat Cocris.

Comentarii