De Business

Punem punctul pe știi

Iesenii dau pe git anual 94.000 de butoaie de vin

miercuri, 10 februarie 2010, 21:14
3 MIN
 Iesenii dau pe git anual 94.000 de butoaie de vin

Hai sa dam noroc cu mic cu mare. Asta par sa spuna romanii daca este sa ne luam dupa consumul de vin raportat de catre institutiile abilitate. Potrivit datelor furnizate de catre conducerea Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV) romanii beau anual in medie 23 de litri de vin pe cap de locuitor. Aici intra atit cantitatea de vin vinduta oficial cit si autoconsumul.

Daca translam cifrele atunci rezulta ca la nivelului judetului Iasi a fost inregistrat un consum anual de 18,8 milioane de litri. Aceasta cantitate ar putea fi depozitata intr-o cladire cu o lungime de 30 de metri, o latime tot de 30 de metri si cu o inltime de 19 metri, similara cu a unui bloc de sase etaje. Sau altfel spus, anual, iesenii consuma 94.000 de butoaie de vin de cite 200 de litri fiecare.

"Daca este sa ne luam dupa statisticile din retail frunizate de catre marea companie de cercetare a pietei, MEMRB, atunci romanii si vorbim aici de cei peste 18 ani, consuma 4 sticle de vin imbuteliate la 0,75 litri pe an. Dar, daca luam in calcul datele de la Statistica care se refera la intreaga populatie si include si autoconsum, cantitatea este de 23 de litri pe cap de locuitor", a precizat Ovidiu Gheorghe, directorul executiv PNVV.

Vin cu indulcitori, apa si alcool

Potrivit acestuia in anul 2008 s-au produs 5,5 milioane de hectolitri, iar anul trecut productia a ajuns la 6,3 milioane de hectolitri. Este insa destul de greu stabilirea unui consumul exact pe cap de locuitor pe baza productiei tinind cont de faptul ca nu exista o statistica clara a cantitatilor de vin importate si exportate plus ca exista si aceea zisa „piata neagra" a vinului.

"Din cei 6,3 milioane de hectolitri produsi in 2009, mai bine de jumatate din productie este nelegala in sensul ca nu stim cit se vine la negru si cit reprezinta troc. In retail se regasesc maxim 1,5 milioane de hectolitri, mai este autoconsumul, o parte din productie, dar o cantitate nesemnificativa se mai vinde in magazinele din piete si mai sint cramele", a explicat Gheorghe.

Pe linga aceste aspecte reprezentantii Inspectiei de Stat pentru Control Tehnic Vitivinicol  (ISCTV) din cadrul Ministerului Agriculturii au adus la cunostinta si principalele nereguli intilnite.

Cele mai des folosite sint: utilizarea unei denumiri sau subdenumiri de origine pe un vin necertificat, adaos de fortifianti in vin si folosirea antisepticilor, comercializarea vinurilor vrac in spatii neautorizate. O alta problema sesizata a fost adaugarea de indulcitor, coloranti si aromatizanti in vinuri precum si diluarea vinului cu apa si alcool.

Ajutor financiar de la UE

Pentru a preveni aceste situatii neplacute PNVV a demarat un proiect finantat cu fonduri europene pentru realizarea a sapte filiale regionale cu scopul de a elabora strategii si planuri in vederea dezvoltarii comunitatilor locale si de a monitoriza activitatea institutiilor publice.

Cu sala plina la refuz, in cursul zilei de ieri, presedintele PNVV, Valeriu V. Cotea a prezentat pe scurt obiectele majore ale proiectului: "Consolidarea patronatului si dezvoltarea capacitatii acestuia de a participa la procesul decizional".

"Acest proiect are drept scop reprezentarea intereselor generale ale sectorului, precum si cele particulare ale membrilor nostri in relatia cu autoritatile romane, europene si internatinale. Se urmareste cresterea competitivitatii produselor vinicole romanesti, promovarea consumului moderat de vin in cadrul unei strategii nationale si dezvoltarea pietei nationale a vinului", a explicat Valeriu V. Cotea.

"Valoare proiectului este de 500.000 de euro si va fi implemetat pe o perioada de 24 de luni, fiind demarat din septembrie anul trecut", a completat Dan Ilie, manager proiect.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii