De Business

Punem punctul pe știi

O lege din anii ’60 aduce pensionarii basarabeni pe capete la Iasi

miercuri, 22 decembrie 2004, 00:00
4 MIN
 O lege din anii ’60 aduce pensionarii basarabeni pe capete la Iasi

Populatia Romaniei ar putea creste brusc cu aproximativ un milion de persoane. Fortind nota, se poate spune ca toti pensionari din Moldova isi pot stabili domiciliul fara nici o problema in tara noastra. In plus, cu toate ca au muncit toata viata peste Prut, acestia pot beneficia si de pensie, si chiar de una mai mare decit primesc in Basarabia. Si, mai important, de una data la timp de stat, nu o data la citeva luni. Acest lucru este posibil datorita unei legi comuniste, din 1960, ramasa inca in vigoare. Actul normativ spune ca toate persoanele cu cetatenia romana care au lucrat in fosta URSS, Bulgaria, Albania sau Ungaria pot beneficia de pensie platita de statul roman. Prin urmare, toti basarabenii care primesc cetatenie romana, o formalitate de altfel, pot solicita pensie din Romania.
Lege veche, speculanti de moda noua
Cu toate ca la ultimul recensamint s-a inregistrat o scadere a populatiei, aceasta ar putea creste brusc cu aproximativ un milion de persoane. Si asta pentru ca pensionarii din Republica Moldova s-ar putea stabili in Romania fara nici o problema. Dimpotriva, ei chiar ar putea beneficia si de pensie ceva mai mare decit peste Prut. De exemplu o pensie de circa 1.800.000 de lei in banii nostri in Republica Moldova ajunge dupa reculaculare in Romania la 2.300.000 de lei. Analizind conventiile stabilite de comunisti in1960 cu fosta URSS, cu Bulgaria, Ungaria si Albania, si aflate in vigoare, se poate observa ca cetatenii acestor state care se stabilesc in Romania pot sa-si ceara drepturile de pensie de la statul nostru. Aceste reglementari le vin ca o manusa mai ales pensionarilor din Republica Moldova. Ceilalti ori obtin mai greu cetatenie ori nu sint motivati sa primeasca o pensie de la statul roman. „Acest acorduri prevedeau ca cetatenii statelor contractante cu domiciliul in Romania pot solicita institutiilor competente din Romania recunoasterea stagiului de cotizare realizat pe teritoriul celuilalt stat contractant, si/sau acordarea de prestatii de asigurari sociale in conformitate cu prevederile Legii nr 19/2000”, a explicat Adriana Grecu, directoarea Casei Judetene de Pensii din Iasi. Practic, legea a fost elaborata pentru cetatenii romani care au lucrat in fosta URSS sau alte state comuniste, din CAER. Insa, speculind actul normativ, toate persoanele din Moldova care obtin cetatenie romana pot beneficia de pensie oferita de statul roman. Practic, acest lucru este posibil chiar daca persoanele de peste Prut nu au lucrat nici o zi pe teritoriul tarii noastre.
Fosti medici sau profesori
Cu toate ca acest acord este vechi de 44 de ani, pina la Revolutie nu s-a inghesuit nimeni sa beneficieze de prevederile acestei conventii. Cereri tot mai multe au inceput sa apara in ultima perioada, mai ales din partea vecinilor de peste Prut. De exemplu, numai in acest an 41 de persoane de peste Prut s-au stabilit in Iasi si beneficiaza de pensie ca oricare alt roman. Aparent pare simplu, dar obtinerea repatrierii si a pensiei in Romania da destula bataie de cap. Abia dupa obtinerea domiciliului stabil si a buletinului de Romania, cetatenii in cauza pot demara inceperea efectuarii dosarului de pensie. Acesta trebuie constituit dintr-o cerere tip de recunoastere a stagiului de cotizare realizat pe teritoriul altui stat contractant, la care se mai adauga: traducerile legalizate a carnetului de munca, a diplomei de studii sau a atestatului de echivalare a studiilor, a livretului militar, a certificatelor de atestare a unor specializari (in cazul cadrelor didactice) si copiile legitimatiei de pensionare (unde este cazul), a certificatului de casatorie sau a hotaririi de divort si cea a buletinului sau a cartii de identitate. „Cu toate ca au mult de lucru pentru a obtine o pensie la noi, moldovenii au venit in Romania din diverse motive, unii au rude aici, iar altii sustin ca in tara lor nu primesc pensia lunar, ci doar o data la 2-3 luni. Majoritatea acestor persoane au fost medici sau profesori”, a mai precizat Grecu.
Pensie in Romania, domiciliul in Basarabia
Problema care se pune este ca cea mai mare parte a basarabenilor care primesc pensie in Romania locuiesc mai mult in tara natala. Din sase astfel de pensionari alesi la intimplare de reporterii Ziarului de Iasi pentru a fi contactati, doar unul a fost de gasit. De exemplu, la adresa Elenei Durlescu a raspuns ginerele, care a explicat ca soacra lui nu este in tara, ea fiind plecata in Chisinau. La domiciliul pensionarului Arseni Alexandru a raspuns alta persoana care nu a vrut sa-si dezvaluie numele si a precizat ca respectivul este plecat sa faca sarbatorile in Republica Moldova. Surpriza cea mai mare au avut-o pe stada Sararie, unde-si avea locuinta Ion Munteanu. Aici reporterii nu au gasit pe nimeni dupa doua zile de cautari. Casa parea nelocuita de mult, iar poarta era legata cu un lant. Singurul basarabean care a vorbit cu reporterii nostri a fost Victor Ciutac, stabilit in 2003 in Iasi impreuna cu sotia si fiul sau. „Am mai bine de un an de cind m-am stabilit in Iasi cu sotia si fiul meu, care este casatorit cu o fata din Suceava. Am fost actor si director de teatru si am venit aici pentru a fi alaturi de fiul meu si de sotia lui. Este adevarat ca in Basarabia pensiile nu sint sigure, si ce-i drept sint si mai mici ca aici. Eu nu am ales Romania insa pentru asta. Vreau sa ma odihnesc un an doi, iar apoi as vrea sa muncesc. Mi-as dori sa predau ceea ce am invatat timp de 50 de ani”, ne-a declarat Ciutac.
Facilitati pentru repatriati
De remarcat este faptul ca statul a mai usurat munca pensionarilor din Moldova care doresc sa se repatrieze in Romania. Daca pina acum aceste dosare de pensie se depuneau doar la Serviciul Aplicare Acorduri si Reglementari Comunitare, din cadrul Casei Nationale de Pensii din Bucuresti, cetatenii repatriati cu domiciliul in Romania isi pot depune dosarele si la Casele de Pensie din judetul in care acestia isi au noul domiciliu stabilit. (Dan MINDRUTA)

Comentarii