De Business

Punem punctul pe știi

PricewaterhouseCoopers se va ocupa de lichidarea Bancii Dacia Felix

miercuri, 28 martie 2001, 23:00
2 MIN
 PricewaterhouseCoopers se va ocupa de lichidarea Bancii Dacia Felix

Judecatorul sindic al Bancii Dacia Felix, Ioan Georgiu, a numit, miercuri, lichidatorul bancii, acesta fiind PricewaterhouseCoopers Management Consultant.
Ioan Georgiu a afirmat ca optiunea, in ceea ce priveste lichidatorul, a fost a Bancii Nationale a Romaniei. El a spus ca procedura de lichidare este lunga, precizind ca va dura aproximativ doi ani. Adunarea Generala a Actionarilor Bancii Dacia Felix a discutat, miercuri, probleme legate de contul de profit si pierderi si descarcarea de gestiune a administratorilor. Directorul general al BDF, Ioan Trenca, a afirmat ca problemele legate de activitatea de viitor a bancii nu au fost discutate, desi erau trecute pe ordinea de zi, avind in vedere declararea falimentului bancii. El a precizat ca la sfirsitul anului 2000 banca avea 8.751 de clienti, iar la data declararii falimentului numarul acestora ajunsese la 9.100.
Trenca a spus ca lichidatorul bancii va prelua atributiile de administrare a patrimoniului, va realiza raportul de preluare si inventariere si va stabili un program privind lichidarea. "Pe de alta parte, conducerea bancii merge pe varianta aprobarii de catre Guvern a unei initiative legislative care sa permita BNR si CEC sa vinda creantele" a mai spus Trenca.
Grupul de investitori straini actionari majoritari ai Bancii Dacia Felix considera ca in problema bancii este necesara interventia de urgenta a Guvernului Romaniei, se arata intr-un comunicat. Grupul de investitori Robinson isi exprima regretul fata de decizia de marti a Curtii de Apel referitoare la respingerea recursului privind suspendarea procedurii de faliment in cazul BDF.
"Atitudinea ostila fata de dezvoltarea vizibila a activitatii BDF este, din punctul nostru de vedere, nejustificata, cu atit mai mult cu cit Grupul de investitori a facut o oferta generoasa Guvernului. Aceasta oferta, constind in 15 milioane de dolari, in plata imediata, plus 25% din totalul sumelor care vor fi recuperate din creantele externe ale bancii, constituie, credem noi, o oferta reala, la pretul pietei, pentru stingerea creantelor ramase de platit catre BNR si CEC, singurii creditori ai BDF", se arata in comunicatul semnat de reprezentantul Grupului Robinson In Romania, Liviu Mandler.
Grupul de firme Robinson mai afirma, in comunicat, ca decizia organelor judiciare avantajeaza "anumite cercuri de afaceri legate de fosta putere politica", facilitindu-le acestora preluarea Bancii Dacia Felix "la preturi frauduloase". Potrivit grupului de investitori, dupa estimarile unor societati recunoscute de audit, precum Arthur Andersen, suma care va putea fi recuperata in urma falimentarii BDF este de maxim 12 milioane de dolari.
Tribunalul Cluj a dispus, in data de 15 martie, trecerea in procedura de faliment a Bancii Dacia Felix.

 

Comentarii