De Business

Punem punctul pe știi

Tinerii se pensioneaza pe capete

marți, 25 mai 2004, 23:00
3 MIN
 Tinerii se pensioneaza pe capete

Saracia, stresul cauzat de tranzitie, consumul de alcool, fumatul si alimentatia proasta si la intervale neregulate ii transforma pe tineri, din ce in ce mai mult, in pensionari inainte de vreme. De fapt, in persoane care, in loc sa fie motoare pentru dezvoltarea societatii, devin o povara pentru aceasta.
Din cei peste 13.000 de pensionari pe caz de boala aflati in evidentele Casei de Pensii Iasi, 61%, respectiv peste 8.000 persoane, sint persoane cu virste sub 45 de ani.
Cei mai multi abia au ce minca
Lunar, la Departamentul de Expertiza Medicala al Casei de Pensii Iasi, in jur de 200 de persoane sub 45 de ani, considerate tinere dupa criteriile de pensionare, vin sa solicite o pensie din motive medicale. Cei mai multi dintre ei sufera de ciroze hepatice, afectiuni cardio-vasculare sau psihice.
„Intr-o singura luna vin la expertiza, cu dosarele pentru pensionare in mina, in jur de 200 de tineri, insa nu toti sint admisi pentru pensionare. Dintre acestia, multi au boli grave si nici un loc de munca. Aceasta situatie a devenit alarmanta. Sint tineri care ar fi putut scapa de boala daca ar fi urmat tratamentele adecvate, insa cei mai multi dintre ei abia daca au ce minca”, esplica Maria Popa, sef departament de expertiza medicala la Casa Judeteana de Pensii Iasi. Pentru ei, pensia reprezinta una din putinele sanse de a avea un venit care sa le asigure supravietuirea.
Lipsurile le afecteaza sanatatea
Aceasta a precizat ca fata de anul 2000, numarul pensionarilor pe caz de boala sub 45 de ani, considerati tineri din acest punct de vedere, a crescut cu aproape 100%. Din totalul de 13.000 de pensionari pe motiv de invaliditate aflati in evidentele Casei de Pensii Iasi, 61% sint persoane cu virsta de sub 45 de ani.
Lipsa unui loc de munca, stresul si depresiile, imposibilitatea de a urma un tratament adecvat sint doar citeva motive care iI imbolnavesc pe tinerii ieseni.
„Nici nu este surprinzator numarul de persoane tinere care cer sa fie pensionate pe caz de boala. Toate problemele si lipsurile de care sufera le afecteaza serios sanatatea. Cum poate o persoana fara un loc de munca sa-si trateze serios hepatita si sa urmeze un regim alimentar cind nu are ce minca? Din 2000 pina in 2003, numarul tinerilor pensionati pe caz de boala cu gradul III (posibilitatea de a munci 4 ore pe zi) a crescut de trei ori, de la 1.283 la 3.844”, arata Maria Popa.
„Pensia e o salvare pentru mine”
Desi pensia in acest caz nu este mai mare de 1.900.000 de lei, multI ieseni o considera o adevarata salvare, in conditiile in care nu isi pot gasi un loc de munca. „Anul trecut am fost pensionat pe caz de boala. Desi am doar 35 de ani, sufar de o boala incurabila la inima. Pentru mine e imposibil sa muncesc, chiar daca sint pensionat pe caz de boala cu gradul III si as putea sa muncesc patru ore pe zi. Boala nu ma lasa sa fac efort. Pensia de boala este o salvare pentru mine, chiar daca nu depaseste 1.900.000 de lei”, ne-a spus Andrei Straton din Iasi, pensionar pe caz de boala.
„Bolnavi si fara slujbe, tinerii nu au cu ce sa se trateze”
„Principalele motive pentru care numarul de tineri cu boli grave a crescut, si implicit si cererile de pensionare, sint stresul, alcoolul si obiceiurile proaste de alimentatie. Nu este de mirare ca un tinar fara loc de munca, obisnuit sa bea, se imbolnaveste si face o ciroza, neputind sa se trateze pentru ca nu are bani. Un alt motiv ar fi fumatul, care cauzeaza cele mai multe boli cardio-vasculare la tineri. Din inconstienta acestia se ineaca in alcool si tutun. Traim intr-o societate agitata si foarte stresanta, iar toti acesti factorii ajung sa ii imbolnaveasca pe tineri. Bolnavi si fara slujbe, se invirt intr-un cerc vicios. Nu pot munci si nu au cu ce sa se trateze”, a spus Adina Chirica, medic specialist in Inspectia Muncii. (C.S.)

Comentarii