De Business

Punem punctul pe știi

Trei pentru Moldoplast

marți, 01 martie 2005, 00:00
3 MIN
 Trei pentru Moldoplast

Trei societati au intrat in cursa pentru preluarea Moldoplast. Electroaparataj Bucuresti, Iasitex si Energoreparatii Serv Bucuresti in consortiu cu SPS Linea Prahova si Programul de Asociere Salariati (PAS) de la Moldoplast au depus singurele oferte de privatizare a societatii iesene. Ieri a fost ultima zi in care firmele interesate au mai putut depune oferte de preluare la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), se arata intr-un comunicat al institutiei remis presei. Tot ieri la sediul institutiei au fost deschise documentele de precalificare in prezenta reprezentantilor firmelor interesate. Urmeaza ca in perioada urmatoare sa inceapa negocierile de preluare cu firmele care indeplinesc conditiile impuse pentru participarea la privatizarea societatii iesene.
Patronul Iasitex, Stefan Vuza, vrea si Terom
Actionarul majoritar al Iasitex este societatea A2 Impex Ploiesti ce apartine omului de afaceri Stefan Vuza. Acesta detine direct sau indirect mai multe societati din tara printre care amintim: Chimcomplex Onesti, Contactoare Buzau, Sinterom Cluj ori Uzuc Ploiesti. Conform revistei Capital Vuza are o avere personala estimata la circa 52-55 de milioane de dolari. Patronul Iasitex este interesat de asemenea sa achizitioneze si firma ieseana Terom, dar numai daca aceasta intra in lichidare. Vuza sustine ca nu este interesat sa preia Terom pe bucati ci in totalitate, dar fara datorii la stat. Dupa cum se arata intr-un raport al Iasitex transmis bursei Rasdaq, in 2004 firma a avut o cifra de afaceri de 528 miliarde lei, un profit de 72,1 miliarde si datorii totale de aproape 400 miliarde lei.
Electroaparataj-detinuta de doua fonduri de investitii
Electroaparataj Bucuresti este controlata de fondurile de investitii Brodhurst Investments si Lindsell Enterprises. Conform unui raport postat pe site-ul www.kmarket.ro, acestea detin 84,9 din firma bucuresteana care se ocupa cu proiectarea si productia de materiale plastice, masini si aparate electrocasnice. Reprezentantii acestei firme sustin ca sint interesati de Moldoplast deoarece societatea ieseana fabrica unele produse ce nu au concurenta pe piata din tara noastra. „Este o firma buna, care fabrica citeva produse unice pe piata. Despre disponibilizari si investitiile ce urmeaza sa le facem la societatea ieseana, daca vom cistiga procesul de privatizare, nu pot sa va spun nimic deocamdata”, ne-a explicat Bogdan Nisipeanu, directorul general al Electroaparataj. Societatea a inregistrat in 2003, conform ultimilor date disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, o cifra de afaceri de 531 miliarde lei, a obtinut un profit de 35,7 miliarde si avea la accea data datorii totale de 133 miliarde lei.
Energoreparatii Serv a fost infiintata in 2004
Energoreparatii Serv Bucuresti este o societatea infiintata in august 2004, pe ruinele fostei firme de stat Energoreparatii. Practic firma nou infiintata a preluat de la stat o parte din activele fostei societati, care a intrat in faliment. Energoreparatii Serv este controlata de omul de afaceri libanez El Lakis Najib. Cealalta societate cu care a intrat in cursa pentru preluarea Moldoplast, SPS Linea apartine unor afaceristi ciprioti si se ocupa cu fabricarea de imbraminte. Acesta din urma societate a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de 41,7 miliarde si un profit de 8,2 miliarde lei.
Activele Moldoplast fac cu ochiul
Moldoplast nu este interesanta atit pentru obiectul de activitate ori datorita rezultatelor economice, ci mai ales pentru activele detinute. Societate are in proprietate un teren de aproape 10 hectare, situata intr-o zona destul de buna a orasului din care 6,2 hectare reprezinta constructii. In 2004, Moldoplast a avut o cifra de afaceri de 120 miliarde si a inregistrat pierderi de 14 miliarde lei. Pe linga Moldoplast a dat tircoale si firma Cover Me Design apropiata de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, anchetat in scandalul Rafo Onesti. Aceasta nu a mai depus insa oferta de preluare. (Dan MINDRUTA)

Comentarii