De Business

Punem punctul pe știi

Vlasov, sediul inapoi!

luni, 25 septembrie 2006, 19:46
6 MIN
 Vlasov, sediul inapoi!

In urma cu zece ani, in Iasi era o concurenta de nedescris intre oamenii de afaceri pentru un loc in conducerea Camerei de Comert si Industrie (CCI) Iasi. Presedintele institutiei reprezenta intreg mediul de afaceri din judet si avea aproape prestanta primarului sau a prefectului. Acum, CCI Iasi a ajuns o ruina din punctul de vedere al reprezentativitatii judetului la nivel national. In schimb, institutia a devenit o afacere aproape privata, de familie, pe un patrimoniu public de 3 milioane de euro, gestionata de un om deosebit de controversat – Mihail Vlasov.
CCIR a fost luata cu asalt
De circa doua saptamini, CCI Iasi patronata Vlasov a fost scoasa pe usa din dos din Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). „Performanta“ se datoreaza, in cea mai mare parte, avocatului iesean care, in stilul sau caracteristic, a provocat vijelie in interiorul sistemului cameral. Dorind cu orice pret sa preia presedintia CCIR, Vlasov s-a lansat in acuze lipsite de temei la adresa institutiei, cazind astfel in dizgratiile celor mai multi din colegi. „Comitetul Executiv al CCIR a luat nota de faptul ca domnul Mihail Vlasov a initiat si a promovat in interiorul sistemului cameral, in perioada 2002-2006, nu mai putin de trei incercari nestatutare de preluare a conducerii CCIR, de modificare a statutului, a functionarii si a obiectivelor acesteia si a relatiilor sale atit cu institutiile guvernarii, cit si cu membrii comunitatii de afaceri. Mai mult, la 27 aprilie 2005, un grup de paza de la SC Regent Security SRL, instigat de Vlasov, a patruns cu forta in sediul CCIR, ocupind etajele si mai multe birouri si interzicind iesirea sau accesul in sediu“, se arata intr-un comunicat remis la redactie de CCIR. Consecinta acestor gesturi febrile ale lui Vlasov a fost eliminarea CCI de pe harta economica a tarii. Ulterioarele tatonari in vederea asigurarii reprezentativitatii judetului nostru la nivel national s-au concretizat in alegerea Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOA) Iasi 2003 ca institutie care sa asigure legatura afaceristilor locali cu cei din alte orase. Vlasov a ramas astfel cu buzele umflate. Dar se pare ca acesta a ramas si cu buzunarele umflate, deoarece intreg patrimoniul CCI Iasi a ramas in administrarea sa.
Sedintele de la Camera nu mai sint frecventate de patronii de top
Camera de Comert si Industrie Iasi risca astfel sa devina o institutie privata a lui Vlasov si a citorva cunostinte care il sprijina. Nici un om de afaceri din primii zece din Iasi nu mai frecventeaza sedintele de la Camera. In aceste conditii, unii oameni de afaceri se intreaba cit de normal este ca o institutie lipsita de reprezentativitate sa gestioneze un patrimoniu public. In urma cu aproximativ sase ani, oamenii de afaceri ieseni plateau cele mai mari taxe din tara pentru ca sediul CCI sa fie renovat si sa arate cum este astazi. Primarul Constantin Simirad a dat in folosinta gratuita Camerei cladirea unde este actualul sediu. Tot Simirad a dat la schimb un teren de circa 1.700 de metri patrati in Copou, sub sediul respectiv. „Conform Hotaririi de Consiliu Local nr. 58 din 29 martie 1999, se aproba atribuirea cu titlu gratuit a dreptului de folosinta a imobilului situat in Iasi, B-dul Carol I (fost Copou) nr.27 Camerei de Comert si Industrie pe timpul cit institutia isi pastreaza caracterul de institutie de utilitate publica“, se precizeaza in decizia municipalitatii de acum sapte ani, pe care actualii sefi sustin ca nu au modificat-o. La vremea aceea, Simirad a motivat acestea prin nevoia de a ajuta mediul de afaceri local, de a-i oferi infrastructura necesara pentru a se conecta, organizat, la institutii similare din tara si din strainatate. „Cladirea in sine valoreaza aproximativ doua milioane de euro, iar terenul de dedesubt circa un milion“, a apreciat, la cererea noastra, Bogdan Cihodaru, patronul agentiei imobiliare Terra.
Deputatul Fenechiu nu vrea sa se scuipe cu Vlasov
Oamenii de afaceri din Iasi cred ca s-a ajuns acum la un paradox. Ceea ce a fost destinat ca utilitate publica, ca loc de conexiune cu alte institutii, s-a transformat intr-o afacere de grup mic si inchis. Este aceasta o situatie normala? Parerile par a fi impartite in ceea ce priveste cauzele profunde, dar converg atunci cind se refera la situatia din prezent. Cei care nu au rupt legatura cu Vlasov prefera sa nu comenteze sau sa-l ia pe „nu stiu“ in brate. „Eu n-am mai fost pe la camera de foarte multa vreme si nu mai stiu nimic. Sint doar membru pe hirtie si imi platesc cotizatia. Nimic mai mult. Nu stiu nici macar citi membri mai are camera“, s-a scuzat patronul Select, Constantin Benta. Acesta este insa membru in Consiliul de Conducere al CCI Iasi si l-a sustinut in urma cu un an pe Vlasov sa preia din nou sefia institutiei. Aceeasi situatie si in cazul Irinei Dolhescu, patroana Hit Media, care a apreciat ca in conducerea CCI Iasi sint noua membri. „Ultima sedinta a fost acum doua saptamini, dar nu am putut participa deoarece nu eram in localitate. In Consiliu sint noua sau zece membri, dar cel mai probabil sint noua pentru ca trebuie sa fie un numar impar. Eu n-am fost decit la doua-trei sedinte intr-un an“, a motivat Dolhescu. „Nu vreau sa comentez. Dat fiind faptul ca eu am avut lucrari la CCI, nu vreau acum sa ma scuip cu un om ca Vlasov“, s-a eschivat politicianul si omul de afaceri Relu Fenechiu, deputat PNL.
Maricel Popa s-a inscris la o Camera de Comert din alt judet
Alti oameni de afaceri considera ca o parte din vina pentru situatia creata le apartine. „Personal n-am mai fost de 2-3 ani la o sedinta a camerei. De obicei ne-am rezolvat fiecare problemele pe cont propriu in ceea ce priveste unele recomandari de care aveam nevoie. Probabil lipsa de comunicare si a unei incercari de mediere a dus la sciziunea in cauza“, a subliniat Ioan Nani, directorul general al Antibiotice. „S-a ajuns aici din cauza indiferentei oamenilor de afaceri sau a fricii de a se pune cu un om influent“, a declarat Ionel Agrigoroaie, patronul Aya Sports. Tot acesta a adaugat ca, in conditiile in care CCI Iasi a fost exclusa din CCIR, patrimoniul institutiei ar trebui scos de sub tutela avocatului Vlasov. „Nu mi se pare normal ca Vlasov sa patroneze sediul unei institutii la care au contribuit foarte multi afaceristi. Personal, am decis sa nu mai fiu membru al Camerei intrucit nu-mi aduce nici un beneficiu. N-am fost invitat de citiva ani la un eveniment organizat de Camera“, a motivat Agrigoroaie, care a mai precizat ca va lupta alaturi de ceilalti afaceristi din judet pentru a-si recupera investitiile facute timp de 12 ani cit a fost membru al CCI. „Totul depinde de vointa celor care reprezinta mediul de afaceri. Sa fie mai hotariti, mai uniti si sa puna in practica ceea ce vor sa faca. In cazul in care camera Iasi nu mai reprezinta din punct de vedere juridic interesele oamenilor de afaceri, normal ar fi ca patrimoniul acesteia sa treaca la o alta organizatie ce are reprezentativitate la nivel national. Iar aceasta din urma sa preia atit activele, cit si pasivele institutiei“, a completat Nani. O alta parte a afaceristilor a rupt insa orice legatura cu CCI. Este cazul lui Maricel Popa, patronul Omega Tehnoton care spune ca prefera sa fie membru al Camerei de Comert intr-un alt judet decit Iasul deoarece acolo este informat la timp despre toate modificarile legislative care apar, despre tirgurile si expozitiile din domeniul sau de activitate.
Afaceristii se asteapta la lupte grele
Dupa cum sustin oamenii de afaceri, acestia spun ca au de gind sa nu mai stea mult timp cu miinile in sin. „Mai multi oameni de afaceri m-au sunat si mi-au spus ca vor sa convoace o Adunare Generala Extraordinara, in care sa decida exact modul in care isi vor putea recupera sediul. Cind au platit pentru renovarea institutiei acestia s-au gindit ca vor avea reprezentativitate la nivel national. Or, CCI nu mai face acest lucru“, a explicat Gheorghe Plesu, presedintele AOA Iasi 2003, fost membru al CCI Iasi pina in 2002. Pe de alta parte, conducerea institutiei care reprezinta in acest moment interesele afaceristilor locali in tara declara ca se angajeaza intr-o lupta oarba cu Vlasov pentru patrimoniul CCI. „Sint convins ca Vlasov va avea pretentia la niste bani de la Primarie pentru investitiile facute. Inclin sa cred ca recuperarea sediului de catre afaceristi va fi o poveste lunga ce va dura poate ani de zile. Vom solicita totusi municipalitatii o alta cladire“, a specificat Constantin Ciobanu, directorul executiv al AOA Iasi 2003. Contactat telefonic in repetate rinduri pentru a comenta situatia actuala, avocatul Vlasov nu a putut fi gasit. La mobil a raspuns de fiecare data secretara acestuia care a spus ca ii transmite avocatului intrebarile noastre si acesta ne va contacta cind va avea timp.

Comentarii