De Business

Punem punctul pe știi

Zeci de miliarde de la Iasi s-au scurs in tarile arabe

luni, 23 mai 2005, 23:00
6 MIN
 Zeci de miliarde de la Iasi s-au scurs in tarile arabe

Jaful de la combinat de fire Terom, despre care „Ziarul de Iasi” a scris in nenumarate rinduri, incepe sa iasa la suprafata. Prefectul judetului, Radu Prisacaru, a prezentat ieri o scandaloasa serie de nereguli facute in perioada in care fabrica ieseana a fost in mina sirienilor Ammar si Hassan Nanaa. Produse finite vindute la un pret mai mic de trei ori decit costul de productie, utilaje cumparate fara rost si la preturi supraevaluate de la firme prietene, contracte de publicitate de circa 500 milioane lei, autoturisme inchiriate de la propriii angajati, zeci de miliarde varsate in visteriile unor societati din lumea araba. Acestea sint doar citeva din metodele prin care a fost devalizata una din cele mai mari fabrici din Iasi. „Abia am descoperit virful icebergului. Probabil exista si alte contracte de genul acesta”, sustine prefectul. In prezent, combinatul iesean de fire se afla cu un picior in groapa. „Situatia de la Terom este critica. Am fost pe acolo si nu mi-am imaginat ca este atit de rau. Erau oameni care se rugau sa mai mearga societatea vreo citiva ani, ca sa iasa si ei la pensie. Au pierderi lunare de 30 miliarde lei, iar datoriile totale se ridica la peste 530 miliarde lei, atit la stat cit si la furnizori”, a mai adaugat Prisacaru.
Contract cu pierderi incluse
Fostii patroni, fratii sirieni Ammar si Hassan Nanaa, au muls cit au putut din fabrica ieseana, apoi au dat bir cu fugitii. Dupa cum se arata intr-un raport intocmit de fostul administrator provizoriu si director general, Ioan Ardelean, cea mai mare parte dintre tranzactiile efectuate de Terom in perioada 2002 – 2004 a fost facuta prin intermediul unor firme care au actionari arabi ori chiar pe fratii Nanaa. „Cel mai grav este insa un contract semnat cu Romtex Trade din Ilfov. Aici Terom a vindut marfa cu mult sub pretul de productie. Astfel, daca tariful de productie pentru bumbac alb era de 1.500 de dolari pe tona, aceeasi marfa s-a vindut cu doar 500 de dolari pe tona”, a explicat prefectul. Conducerea Terom sustine ca aceasta societate apartine chiar fostului patron Ammar Nanaa. Tot acestei firme, fabrica ieseana i-a mai vindut si Sectia Fibre II, ce se intinde pe 4,5 hectare, la un pret de numai 18 miliarde lei. Pe de alta parte Terom a cumparat de Romtex masini de bobinat, care in prezent nu functioneaza, in valoare de 2,6 miliarde lei. Aceasta societate aproviziona combinatul iesean de fire cu materie prima. Conform raportului, combinatul de fire a mai incheiat afaceri cu pierderi de circa 18 miliarde lei. Astfel, Terom are de recuperat aceasta suma de bani de la firme precum Ahmed-Allaqtta din Gaza, Noor Yarn-Industries LTD din Israel, Alam-Alnazar Est din Liban, Balcas-Ahmad din Siria, Intersport Turcia.
Plata in avans, utilajul ba!
Un alt contract dubios a fost cel incheiat cu firma Tiba. De la aceasta societate, Terom a achizitionat o instalatie textila in valoare de 25,2 miliarde lei. Conform raportului lui Ardelean, aceasta instalatie a avut un grad de utilizare de 12,5% si a inregistrat pierderi prin expolatare de peste 10 miliarde lei. O alta tranzactie defavorabila a fost incheiata cu firma Ahmad Ali Amer din Liban, prin care s-a cumparat o linie de extrus profile PVC in valoare de 15 miliarde lei care nu a putut fi pusa in functiune nici pina in prezent. Si firma bucuresteana Lanarom a vindut Terom-ului o instalatie de tesut covoare in valoare de 21 miliarde lei, de pe urma careia s-au inregistrat pierderi din productie de 2,4 miliarde lei. Mult mai scandaloase sint contractele incheiate cu o serie de firme in urma carora Terom a platit sume de bani in avans, dar nu a primit nici in ziua de astazi utilajele contractate.
De exemplu, societatea Ebla din Belgia datoreaza combinatului de fire circa 145.000 euro. Aceasta plata a fost facuta in avans de catre conducerea Terom pentru achizitionarea unei instalatii de extrudere PVC, insa fabrica ieseana nu a vazut nici utilajele, dar nici banii nu i-au recuperat. Din astfel de contracte, Terom mai are de recuperat aproape 200.000 euro de la firme din Franta si Olanda. „Am descoperit un contract semnat cu Grup Romet SA Buzau. Terom a vrut sa cumpere o instalatie pe care deja o avea. In plus, a achitat 5 miliarde lei in avans, urmind a mai plati 6,3 miliarde lei la livrare. Instalatia nu a mai ajuns. Nu cred ca mai sint sanse sa recupereze acesti bani”, mai sustine prefectul. Astfel, soldul platilor in avans la finele anului 2004 facute de Terom catre diferite firme insumau aproape 45 miliarde lei, adica mai mult de un milion de euro. Cel mai mult are de recuperat de la firma Kenya Tex, ceva mai bine de 15 miliarde, despre care se vorbeste ca apartine tot lui Ammar Nanaa.
Cum sa cumperi tacerea?
Dupa cum sustine prefectul, sume importante de bani au aruncat sefii Terom si pe publicitate intr-o serie de cotidiane locale. „O alta metoda de a tine lucrurile doar la nivelul conducerii societatii a fost realizarea de contracte de publicitate cu diverse institutii de presa. Astfel, fata de 2003, cind banii pentru publicitate au fost de 40 milioane lei, in 2005 suma a ajuns la 590 de milioane lei. Cele mai mari contracte sint catre NRG Press (n.r. – Flacara Iasului) cu 202 milioane lei si catre Delta Press (n.r. – Ziua de Iasi), 243 milioane lei. Sint curios cum vor putea explica directorii toate aceste contracte. Vom inainta dosarele catre PNA si Politie, pentru ca am promis ca toti cei care si-au batut joc de societati ale statului vor plati”, a mai adaugat Prisacaru. O alta inginerie facuta de oficialii Terom a fost inchirierea unor autoturisme de serviciu chiar de la proprii angajati. „Am mai descoperit si o mica golanie. Unul dintre directori, si anume Teodora Dumitru, directorul economic, a cumparat in leasing o masina Seat Ibitza, dupa care a inchiriat-o societatii. Masina era insa folosita tot de ea. Astfel, directoarea lua de la Terom 20 milioane pe luna ca sa mearga cu masina proprie. Dupa un timp si-a luat o alta masina in leasing, pe care a inchiriat-o din nou la Terom. Chiria era tot de 20 milioane lei pe luna, iar masina este folosita tot de ea”, mai sustine Prisacaru. Insa fostul director general, Viorel Vaidner, argumenteaza ca autoturismul nu apartinea directoarei Dumitru, ci era inchiriat de la firma bucuresteana Romtex. „In 2004, noi am ramas fara director economic. Ammar Nanaa a adus-o pe aceasta de la Romtex. Insa Dumitru a pus si conditii: locuinta si masina de serviciu. Aceasta nu este singura masina inchiriata de la Romtex. Majoritatea masinilor pe care le foloseam erau inchiriate de Nanaa de la firma bucuresteana”, a explicat Vaidner.
Salariatii erau dusi cu zaharelul
Dupa cum mai sustine prefectul, o serie de probleme s-au gasit si in contractele colective de munca ale salariatilor. „Salariatii au fost amagiti cu clauze in contractul de munca. Astfel, in contractul colectiv de munca s-a negociat ca salariatii vor primi intre 6 si 12 salarii compensatorii in cazul in care vor fi disponibilizati, dar societatea va functiona in continuare. Suma totala se ridica la 204 miliarde lei. Prin alte clauze se arata ca angajatii pot beneficia de salarii compensatorii si in cazul in care societatea se va dizolva. In aceasta situatie, Terom va trebui sa achite aproape 153 miliarde lei”, a mai spus Prisacaru. In prezent, combinatul de fire mai dispune de materie prima pentru a functiona doar pina la sfirsitul acestei luni. „Dupa data de 10 iunie nu stiu ce se va intimpla. Este nevoie de 14 miliarde lei pentru plata salariilor. Societatea mai are stocuri pentru a functiona pina la 30 mai. Dupa asta nu stiu ce se mai poate intimpla. Trebuie gasita o solutie foarte repede. Speram sa aflam repede ce se va intimpla cu societatea, va fi reprivatizata, lichidata. Conducerea a savirsit si fapte penale. Au platit impozite in 2004 de numai 13,4 miliarde lei. Situatia de la Terom a fost tinuta asa pentru a exploda dupa alegeri”, a incheiat prefectul. (Dan MINDRUTA, Felix GUZGA)

Comentarii