Belu, eternul invingator

vineri, 22 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Belu, eternul invingator

Rezultatele de exceptie obtinute de echipa feminina de gimnastica a Romaniei la Jocurile Olimpice de la Sydney, respectiv patru medalii din tot atitea posibile, au facut senzatie in intreaga lume. Nimeni nu conteneste sa se intrebe care este explicatia acestui adevarat "miracol" romanesc, care a reusit sa reduca la tacere cele mai puternice scoli de gimnastica, cea rusa si cea chineza. Mai putini sint, insa, cei care stiu ca aceasta stare de lucruri nu-si are inceputul la Sydney, ci s-a transformat aproape intr-o traditie in gimnastica feminina mondiala a ultimilor ani. La Campionatul Mondial din 1999, Romania a cucerit atit titlul suprem pe echipe, cit si cel individual. Acum situatia s-a repetat, cu deosebirea ca intreg podiumul de la individual a fost acaparat de fetele lui Octavian Belu.
Asa am ajuns si la cel care de peste un deceniu se confunda cu echipa nationala feminina de gimnastica si care se afla la baza tuturor succeselor exceptionale pe care fetele noastre le-au obtinut in acest sport in ultimul deceniu. Belu este nu doar cel mai galonat, cel mai celebru si cel mai bine cotat antrenor din lumea gimnasticii, ci si unul dintre cei mai curtati. El a reusit performanta aproape incredibila de a cuceri ultimele patru titluri mondiale pe echipe, in dauna mereu mai puternicei si mai motivatei formatii rusesti. Chipurile sportivelor care au facut parte de-a lungul anilor ’90 din echipa de gimnastica a Romaniei s-au schimbat; campioane au fost, pe rind, Lavinia Milosovici, Gina Gogean, Simona Aminar, Maria Olaru si, mai nou, Andreea Raducan, dar in dreptul numelui antrenorului roman a ramas mereu acelasi nume: Octavian Belu.
Dincolo de sirul interminabil al victoriilor sale, carora pina si el probabil le-a pierdut numarul, Belu trebuie apreciat din mai multe motive. In primul rind, a fost unul dintre putinii tehnicieni ai lotului national care au rezistat tentatiei de a pleca sa antreneze peste hotare, pentru mult mai multi bani. Cind cei din alte tari aflau ca salariul sau in Romania este in jurul a 500 de dolari lunar, pur si simplu nu le venea sa creada. I s-a oferit si de 20 de ori mai mult, pentru a pregati echipele nationale ale altor tari, dar a refuzat toate ofertele, constient ca si la noi se pot cistiga bani frumosi atunci cind ai rezultate deosebite. In plus, cind a pus in balanta posibilitatea de a antrena in alta parte pentru multi bani si a avea rezultate modeste ori a lucra la el acasa, pentru stimulente financiare mai mici, dar cu posibilitatea de a fi mereu "numarul unu" in lume, a preferat a doua cale, convins fiind ca o carte de vizita si o constiinta patriotica (in cel mai bun sens al cuvintului) nu pot fi cumparate cu toti dolarii din lume.
Apoi, Octavian Belu a fost cel care a stiut sa stinga mereu conflictele mai marunte ori mai importante care riscau sa explodeze in lumea gimnasticii romanesti. Ultimele dintre ele, provocate de aparitia fostei gimnaste Corina Ungureanu in "Playboy" ori de marginalizarea marii campioane Lavinia Milosovici, au facut multe valuri in mass-media, dar nu au trecut dincolo de zidurile inexpugnabile ale "cetatii" de la Deva, unde gimnastele noastre isi pregatesc 11 luni pe an marile succese mondiale.
In fine, dar nu in ultimul rind, sa amintim ca au existat la un moment dat acuze destul de puternice impotriva lui Belu si a celorlalti antrenori pe care ii coordoneaza la lotul national, spunindu-se ca le trateaza inuman pe micile gimnaste, ca le obliga la un regim alimentar dur si ca uneori le mai scapa si cite o palma. Belu nu a negat, nici nu a incercat sa gaseasca argumente in favoarea acestui gen de comportament. A spus doar atit: "Nimeni nu le opreste pe aceste fete sa se intoarca acasa atunci cind cred ca nu mai pot face fata. Cele care au ramas au ales de bunavoie calea sacrificiului, constiente ca e singura cale spre marile succese". Aceasta e filosofia simpla si eficienta a lui Octavian Belu, antrenorul care l-a facut uitat cu totul pe Bela Karolly si care a demonstrat ca Romania poate avea in echipa cite o Nadie Comaneci la fiecare editie de Campionat Mondial ori Jocuri Olimpice. (Ion TEODOR)

Comentarii