Libertisimul Simirad

luni, 17 ianuarie 2000, 00:00
4 MIN
 Libertisimul Simirad

Dupa tatonari care au durat mai bine de jumatate de an, foarte probabila fuziune a Partidului Moldovenilor, condus si fondat de primarul Iasului, Constantin Simirad, cu Partidul National Liberal pare sa fi devenit o chestiune inevitabila. Daca o analiza sumara a evenimentelor legate de activitatea politica a primarului iesean n-ar lasa loc la un astfel de deznodamint, o privire atenta asupra intereselor politice ale PNL si ale lui Simirad arata ca fuziunea este, in acest moment, ca si parafata. Aceasta pentru ca ambele parti n-au nici o varianta mai buna.
Pe de o parte, intentiile politice ale primarului iesean sint mult mai ambitioase decit ar vrea Simirad sa se stie. Este poate si firesc ca, urmare a popularitatii sale in zona, lui Simirad sa nu-i mai ajunga un singur oras in care sa se rasfringa influenta sa politica, fie acest oras chiar si al treilea din tara ca numar de locuitori. Apoi, in timp s-a dovedit ca Partidul Moldovenilor nu este un instrument eficient pentru planurile sale politice. Pe de alta parte, Simirad va mai rezolva o problema veche, desi mai mult de orgoliu, cu ajutorul acestei fuziuni.
Multi cititori probabil isi mai amintesc atacurile verbale extrem de belicoase dintre Simirad si adversarii sai din fosta filiala ieseana a PAC, imediat dupa ruperea acesteia. In mod ciudat, cei mai aprigi dusmani politici ai primarului Iasului nu se gasesc nici in PDSR, nici in PNTCD, ci chiar in filiala PNL. Dan Carlan, Liviu Antonesei (intre timp retras) si Constantin Stentel sint doar trei nume dintre cele mai cunoscute. Fara discutie, daca se va ivi posibilitatea, Simirad le va semna acestora bucuros sfirsitul carierei politice. Posibilitatea pare, iata, sa fi aparut. Zilele trecute, dupa o intilnire a sa cu Valeriu Stoica, prim-vicepresedintele PNL declara: "In urma fuziunii (a PNL cu Partidului Moldovenilor, n.r.), primarul Simirad va putea obtine o pozitie in PNL conforma cu statura sa politica de cel mai proeminent lider politic din Moldova". Iata o declaratie pe cit de binevoitoare, pe atit de surprinzatoare. Declaratia, peste faptul ca este un semnal clar si plin de promisiuni transmis de PNL lui Simirad, mai arata si faptul ca Valeriu Stoica are mare nevoie de primarul Iasului.
PNL se afla, in acest moment, intr-o dubla competitie. Una este cea a oricarui partid politic care are nevoie de electorat, si alta in interiorul CDR, in care adversarul este PNTCD. In 1996, PNL a "prins" doar o treime din numarul de posturi ale CDR. Acum, PNL vrea jumatate. Probabil ca este indreptatit sa ceara atit. Daca si taranistii vor accepta acest lucru, vom sti abia dupa alegerile locale, in functie de cit va obtine fiecare din aceste doua partide dupa alegerile locale la care, mai mult ca sigur, vor merge separat. Pentru PNL, competitia din interiorul CDR este mult mai importanta decit cealalta competitie, pe scena politica generala. In Conventie, PNTCD fiind ros de conflictele interne, victoria pare mai facila si este, cu siguranta, mult mai folositoare. In afara de Simirad, Partidul Moldovenilor mai are citiva lideri populari in Moldova, lideri care ar putea face figura frumoasa in mai multe localitati din zona, ceea ce ar putea fi de mare ajutor PNL in negocierile viitoare cu PNTCD. De Iasi nu mai vorbim, Simirad putind sa-si adjudece un nou mandat de primar chiar din primul tur.
Din declaratia lui Stoica reiese ca Simirad va obtine un post inalt in PNL, probabil unul de vicepresedinte. In acest caz, viitorul politic al adversarilor lui Simirad din actualul PNL Iasi devine extrem de incert. Mai mult, pentru actuala conducere a PNL, filiala Iasi este de mult o problema. Condusa de deputatul Adrian Mogos, om apropiat cindva de Viorel Catarama, fost adversar al lui Valeriu Stoica, ea este departe de ceea ce cred liderii PNL ca ar trebui sa fie. Incercarea conducerii centrale de a controla situatia, dupa fuziunea PNL-PAC, prin Nicolae Manolescu, a dat gres din cauza lipsei de anvergura a liderilor locali. In acest context, Simirad poate fi solutia salvatoare. Urmeaza alegeri, urmeaza alcatuirea de liste cu oameni cit mai departe de banuielile de coruptie. Astfel de oameni sint greu de gasit, dupa patru ani in care PNL-PAC a detinut suprematia in administratia locala. Simirad, bun cunoscator al pietei politice iesene si situat deasupra banuielilor de coruptie, s-ar putea descurca, dind o alta imegine PNL la Iasi.
Ramine insa o problema: Simirad a fost si este un indisciplinat, un om greu, daca nu chiar imposibil de subordonat pe line politica. PNL a dovedit in ultima vreme ca orice achizitie politica a facut, in timp a reusit sa digere personalitatea celui recrutat. Desi va putea depasi multe hopuri electorale cu Simirad la cirma in zona, primarul Iasului s-ar putea dovedi un dumicat greu de digerat pentru PNL dupa alegeri.(Claudiu RAUS)

Comentarii