Pe viata si pe moarte

vineri, 19 noiembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Pe viata si pe moarte

Ca de fiecare data, spre sfirsitul anului, in fotbalul romanesc, oricum sfisiat de conflicte interne mai marunte sau mai serioase, apare un nou mar al discordiei: problema negocierii drepturilor de televizare pentru partidele din campionatul Diviziei A. Pina acum, aceste drepturi de televizare erau negociate in numele cluburilor de Liga Profesionista, cea care se ocupa de organizarea campionatului. Liga negocia si tot ea stabilea cota parte din suma totala de bani primita de la televiziuni care ajungea la fiecare club in parte. Aceasta impratire era, insa, inechitabila, din moment ce Dinamo, Steaua ori Rapid, echipele cu cele mai inalte cote de popularitate si interes, primeau doar foarte putini bani in plus fata de codasele CSM Resita ori Extensiv echipei Dinamo au fost transmise de 11 ori in acest tur de campionat, iar alte echipe au fost televizate in direct doar de doua-trei ori. In aceste conditii, a fost normala miscarea de "revolta" a cluburilor bucurestene Steaua, Dinamo, Rapid si FC National la Adunarea Generala a Ligii Profesioniste, de la inceputul acestei saptamini, cind au cerut o negociere individuala a drepturilor de televizare a partidelor pe care le disputa. Aceste cluburi aveau si experienta unui astfel de contract individual, semnat in urma cu trei ani cu Pro TV, de pe urma caruia avusesera profituri mult mai substantiale decit "firmiturile" aruncate de Liga.
Numai ca, asa cum era de asteptat, "masina de vot" a functionat la Liga precum in Parlament, celelalte cluburi decizind in bloc ca drepturile de televizare sa se negocieze, ca si pina acum, tot in mod colectiv, de catre reprezentantii LPF. Drepturile de televizare pentru primele trei etape ale returului editiei de campionat 1999/2000, care se vor disputa in acest an, apartin firmei ISM, al carei contract cu LPF este valabil pina pe 31 decembrie. Liga va organiza o licitatie pentru drepturile de televizare a partidelor care vor avea loc incepind din anul 2000 si e greu de crezut ca ele vor reveni tot firmei ISM, tinind cont ca relatiile dintre Giovanni Becali, patronul acestei firme si Dumitru Dragomir, presedintele Ligii, sint dintre cele mai incordate. In aceste conditii, cresc sansele ca Pro TV sa puna mina pe drepturile de televizare a partidelor in 2000, chiar daca oferta initiala a postului patronat de Adrian Sirbu este sub cerintele Ligii. Astfel, Pro TV a oferit sapte milioane de dolari pentru drepturile de televizare pe urmatorii cinci ani, iar suma de plecare a licitatiei pentru anul viitor urmeaza sa plece de la 1,6 milioane de dolari. Suma stabilita pentru anul 2000 ar urma sa creasca cu minim 10% in fiecare an ulterior pentru care ar fi prelungit acest contract. Este clar ca lupta se anunta de pe acum crincena si cu un posbil deznodamint neasteptat. Sa retinem doar importanta crestere de audienta pe care a inregistrat-o Antena 1 in ultimul an, de cind principala schimbare in grila de programe a constituit-o transmiterea meciurilor din Divizia A. In schimb, emisiunea lui Ovidiu Ioanitoaia, de la Pro TV, "Procesul Etapei", si-a pierdut treptat din public, pentru ca nu mai avea nici un fel de imagini de la meciurile de campionat. Publicul a migrat, incet-incet, spre "Meciul meciurilor", emisiunea realizata la Antena 1 de Adrian Paunescu, mult mai prost realizata, dar care are atu-ul prezentarii unor ample rezumate filmate de la toate meciurile. Acesta este doar unul din motivele luptei crincene care se da in fiecare an pentru achizitionarea drepturilor de televizare. Un altul, mult mai important, este cel al cresterii veniturilor realizate din vinzarea de publicitate: sponsorii sint foarte sensibili la cotele de audienta ale emisiunilor in care isi promoveaza produsele, iar meciurile sint printre cele cu mare priza la publicul telespectator si, in consecinta, aduc sume mari de bani in conturile televiziunilor cu "apetit" pentru fotbal.
Disputa pentru aceste drepturi TV intereseaza in egala masura, asa cum aratam mai sus, si cluburile din Divizia A: cele din partea superioara a clasamentului, carora li se vor televiza mai multe partide, vor dori mai multi bani, dar nici echipele mici nu se vor lasa mai prejos, dorind ca "tortul" sa se imparta egal la toata lumea. La sumele puse in joc, se anunta o disputa fara menajamente, mult mai apriga decit, sa zicem, un meci de campionat Gloria Bistrita – Ceahlaul. Marea majoritate a presedintilor de cluburi sint atit de lacomi, incit nu pot accepta faptul ca in Romania "principiul egalitarismului" a murit odata cu Ceausescu. Va mai trece mult timp pina sa le bage cineva adinc in cap ideea ca un produs se vinde bine doar in cazul in care e de calitate. Ceea ce nu se poate spune despre fotbalul pe care il practica majoritatea echipelor din Divizia A. (Ion TEODOR)

Comentarii