Profet in tara naivilor

joi, 13 ianuarie 2000, 00:00
3 MIN
 Profet in tara naivilor

Romania este in transa: declaratiile unui impostor iresponsabil despre "un iminent cutremur" au aruncat populatia in ghearele panicii. A fost suficient ca "profesorul" Hancu sa biiguie ceva intr-o pasareasca stiintoida, de tot risul pentru specialisti, ca oamenii sa se pregateasca de apocalipsa. Nu putini s-au lasat cuprinsi de o frenezie tembela, facindu-si provizii, pregatindu-se sa paraseasca orasul si rugindu-se la Dumnezeu sa nu aduca urgia. Profesoare naive isi instruiesc elevii speriati cum sa se comporte in caz de dezastru, iar Politia recomanda reducerea vitezei pentru evitarea accidentelor "cind vine cutremurul". Autoritatile au reactionat la fel de superstitios, tinind sedinte buimace si lasindu-se in mod scandalos influentate de "profetiile" unui diletant despre care nimeni nu stie nimic.
Dezmintirile sint intotdeauna mai slabe decit zvonul. Din acest motiv, in van au aparut la televizor adevaratii specialisti ca sa spuna ca nimeni nu poate prevedea in mod stiintific un cutremur, cu atit mai putin Vergil Hancu cu aparatura sa rudimentara. Hancu a profitat in mod pervers de fenomenul mediatic numit Millennium si de cutremurul din Turcia pentru a anunta apocalipsa si pentru a obtine astfel faima pe care nu si-a putut-o cistiga in mediul academic. El stia ca locuintele din Romania sint subrede, ca lumea este surescitata si a iesit la rampa cu o teorie catastrofica prin intermediul careia a ajuns, in mod automat, vedeta. Pe baza experientelor din ultimii ani, Hancu a simtit ca destula lume este dispusa sa acorde credit formelor pre-moderne de manifestare publica (de exemplu, haiduciei de tip Miron Cozma sau generozitatii evergetice de tip Caritas sau Bingo) si a imbracat haina de profet pentru a iesi din criza personala provocata de invalidarea ideilor sale de catre lumea academica.
De altfel, Hancu are toate caracteristicile unui profet: este un marginal, pretinde ca a avut o revelatie care il face initiat intr-o stiinta necunoscuta celorlalti, foloseste o pasareasca pseudo-stiintifica ce suna mistic pentru auditoriul mediu si absurd pentru specialisti, este radical, catastrofic si apeleaza la prozelitism, promitind o salvare exceptionala. Din categoria profetilor face parte si urinoterapeutul Bivolaru, care vrea sa ne convinga ca prin rugaciuni putem evita venirea unui cutremur.
Pe linga dimensiunea mistica a fenomenului, demn de remarcat este si rolul pe care il joaca vulgata stiintifica in aceasta poveste. Pina acum, acest tip de vulgata a fost folosit nesubversiv in reclamele despre paste de dinti sau detergenti, in care se spunea ca nu stim care "agent" actioneaza magic intr-o maniera in care "agentii obisnuiti" nu o fac. Primul semn al deturnarii catastrofice a vulgatei stiintifice a fost psihoza legata de virusul mileniului, pe care Romania a importat-o cu o promptitudine gratuita. Scandalul cutremurului este primul de sorginte autohtona produs de manipularea limbajului stiintific. Asistam deci la resurgenta unui fenomen vechi (sa nu uitam ca nazismul si marxismul au exercitat o incredibila forta de atractie tocmai pentru ca pretindeau ca sint fundamentate stiintific), dar foarte grav, pentru care si mediul romanesc trebuie sa inventeze anticorpi.
O solutie ar putea fi chiar urmarirea penala a impostorului Hancu si a altora asemeni lui care raspindesc informatii false si genereaza in mod iresponsabil fenomene sociale incontrolabile. O bulina neagra ar trebui acordata si unei parti a presei care s-a lasat vrajita, asa cum victima este fixata de fiara, de poliloghia semidocta a "Profesorului", raspindind si amplificind informatii asupra carora nu avea nici un control. Apoi, ar trebui corectat cursul dezbaterilor: toate discutiile din aceste zile se poarta in termeni seismologici cind, de fapt, problema ar trebui pusa in termenii psihologiei sociale si, poate, ai psihiatriei, in cazul lui Hancu. Ceea ce s-a intimplat in ultima vreme nu are nici o legatura cu modalitatea de producere a cutremurelor. Este vorba doar de un cataclism social generat de influenta nefasta exercitata de un "guru" care provoaca cu succes isterii contagioase. (Adrian CIOFLANCA)

Comentarii