Reforma crizei

miercuri, 08 martie 2000, 00:00
3 MIN
 Reforma crizei

La trei saptamini de la demisia lui Victor Babiuc din Partidul Democrat, criza coalitiei guvernamentale nu da inca semne ca ar putea fi rezolvata. Datorita crizelor politice din ultimii ani, mare parte a opiniei publice din Romania a capatat convingerea ca astfel de evenimente sint extrem de nocive pentru bunul mers al lucrurilor in tara. In general, asa si este. Actuala criza ar putea fi, totusi, o exceptie, aceasta fiind de o cu totul alta factura.
Este gresit sa credem ca o viata politica normala inseamna neaparat un consens politic general si un entuziasm total in indeplinirea idealurilor comune. Un joc abil al unui anumit partid, mergind chiar pina la santaj legislativ, a capatat pe nedrept o conotatie negativa in Romania. Viata politica italiana, extrem de agitata, ilustreaza cel mai bine contrariul. Problemele apar atunci cind atacurile dintre partenerii de coalitie pun in pericol buna functionare a Guvernului. Fireste, in conditiile unui stat de drept firav, unde puterea executiva si cea legislativa nu sint suficient delimitate, disfunctionalitatile apar mult mai usor. Aceasta nu inseamna insa ca ele apar in mod necesar.
Multi observatori ai scenei politice au acuzat in nenumarate rinduri incapatinarea, pe care o taxau drept irationala, a lui Victor Babiuc de a nu demisiona din fruntea Ministerului Apararii. Sa fie oare irational demersul lui Babiuc sau el doar face un joc politic de altfel rezonabil.
Daca, la inceput, actuala criza a coalitiei parea una fara cap si coada, intre timp lucrurile s-au mai limpezit. Negocierile de ultima ora arata clar ca, chiar de la inceput, miza disputelor a fost fortarea miinii PD pentru a acorda votul unor legi importante pentru PNL in contextul apropierii alegerilor. Despre faptul ca Babiuc ar urma sa se inscrie in PNL se vorbea inca de acum sase luni. Pina la urma, Babiuc isi va da demisia. O va face insa cu profit maxim pentru liberali.
Pe de o parte, PNL incearca sa iasa in evidenta in coalitie, dupa o perioada in care, prin participarea la guvernare, s-a situat pe pozitii mai mult conciliante in toate crizele de pina acum. Acest lucru se pare ca nu le-a adus nici un cistig electoral. PNL, alaturi de PD, are unul dintre cele mai bune departamente de analiza si strategie. Un studiu mai detaliat asupra sondajelor de opinie din ultima perioada arata ca PD, PNL si ApR isi disputa, in mare, acelasi segment electoral. Cind democratii au aratat mai multa personalitate, cum a fost in timpul crizei Ciorbea, sondajele arata ca au cistigat. In primele luni ale anului 1998, sondajele ii creditau atunci pe democrati cu peste 18% din preferintele alegatorilor. Ultimele sondaje ii crediteaza cu circa 5 la suta. PD a facut insa acel joc intr-un moment extrem de indepartat de campania electorala. A repeta acum aceeasi strategie poate fi extrem de periculos pentru ei. Nu insa si pentru PNL.
Pe de alta parte, liberalii iau in calcul in cel mai serios mod o eventuala participare la alegerile generale separat de taranisti, in circa acestora urmind a lasa balastul guvernarii actuale nepopulare. Aceasta inseamna insa acumularea, in lunile urmatoare, a unui capital electoral pe care se poate miza in campanie. Cu exceptia reformei fiscale a lui Traian Remes, PNL nu are, in acest moment, alt cal de bataie. Prim-vicepresedintele Valeriu Stoica vrea sa traga pe spuza partidului sau si reforma Justitiei. Pentru aceasta are insa nevoie de sprijinul PD, pentru a trece legea necesara prin Parlament. In acest moment, democratii sint intr-un punct in care renuntarea la guvernare i-ar costa enorm. PNL a calculat acest dezavantaj si incearca sa traga foloase din el, prin intermediul lui Babiuc.
O mare parte a presei romanesti trateaza subiectele legate de crizele politice, inclusiv cea actuala, cu o morga exagerata. Ce poate fi rau in faptul ca negocierile sau atacurile dintre partidele coalitiei pot face ca o lege absolut necesara societatii romanesti sa fie votata? Cit priveste activitatea Executivului, aceasta, cel putin deocamdata, pare a nu fi afectata de ceea ce se intimpla in coalitie. Daca studiem planul de guvernare al lui Isarescu, putem banui ca acesta ar putea functiona chiar daca criza coalitiei persisita.
Probabil ca este un naiv cel care crede ca Isarescu, un om destul de tinar in comparatie cu personalitatile politice actuale, nu nutreste ambitii mai mari.(Claudiu RAUS )

Comentarii