Amenajarea camerei copilului

miercuri, 15 noiembrie 2006, 15:56
5 MIN
 Amenajarea camerei copilului

Camera micutului va fi un spatiu intr-o permanenta evolutie, la fel ca si el. Acolo, in prima faza, va dormi si minca doar, ca mai apoi sa fie locul unde se va juca, va citi, isi va face temele, se va delecta. Sfatul specialistilor este de a lasa friu liber imaginatiei copilului nostru in a-si decora incaperea in care petrece cel mai mult timp. „Intotdeauna cind ma implic intr-un nou proiect in decorarea unei camere de copii, indiferent de virsta pe care o are «beneficiarul», il rog sa ma ajute sa amenajez acea incapere. Ii dau un termen de citeva zile pentru a se gindi si veni cu cit mai multe idei. Eventual, sa-mi descrie cum ar dori sa arate camera sa de la A la Z. Astfel sint sigur ca totul va fi pe gustul sau si totodata consider ca este un bun exercitiu de a-si pune la lucru imaginatia“ a explicat designerul Marius Pavalache.
Ce fel de podea si pereti aplicam in camera micutului?
Fiecare copil are nevoie de un loc de joaca. Oare citi dintre noi nu am intimpinat probleme cu mina creionului care strapungea coala de desen din cauza covorului moale? Sau constructiile de cuburi care nu aveau foarte mare stabilitate? Ori masina teleghidata care cu greu se urnea din loc din cauza lipsei de aderenta de pe covor? Astfel, pentru a nu mai intimpina toate aceste greutati cel mai bine este sa optam pentru o podea tare sau sa aplicam parchet din lemn masiv, cel din urma fiind si un foarte bun izolator termic.
De asemenea, suprafetele vinilice, datorita faptului ca sint foarte usor de intretinut, se gasesc intr-o paleta coloristica destul de variata si nu chiar atit de pretentioase, fiind destul de cautate in ultima vreme. Mocheta nu mai prezinta interes, in primul rind pentru parinti, deoarece este foarte greu de intretinut. „Nu prea exista, ca o mocheta sau un covor dintr-o camera a unui copil sa nu se pateze; iar din cauza acestui lucru incepe a fi curatata cu tot felul de solutii si detergenti care le-ar putea face rau copiilor sensibili sau mai mult de atit de a le crea sensibilitati. Ca sa nu mai spun de praful si agentii alergeni ce se aduna in covoare! In general incerc pe cit posibil sa evit amplasarea de mochete ori covoare in camerele ce le proiectez pentru micuti. In majoritatea cazurilor, recomand materiale usor de intretinut. Alte variante pentru podea ar fi cauciucul sau pluta, acestea gasindu-se sub forma de placi (ca si gresia) fiind foarte delicate la atingere insa nu moi.“ a precizat Pavalache.
Ca si podeaua, peretii sint suportul rodului imaginatiei copiilor nostri. Iar noi, ca parinti buni, ce dorim dezvoltarea cit mai armonioasa a copiilor nostri, trebuie sa le cream tot confortul necesar pentru a se putea exterioriza si expune imaginatia fara nici un fel de obstacol. Astfel, aplicarea unui tapet vinilic, rezistent in special la pete sau a unui var superlavabil pe pereti ar putea sa ne usureze cu mult acei ani plini de ingeniozitate ai micilor nostri artisti. In afara de textura, pentru a realiza o armonie totala intre puiut si incapere, pictarea personajelor preferate pe pereti ar fi un plus de confort.
Mobila
Daca la inceputuri totul era foarte clar, precis si nu in ultimul rind practic in ceea ce privea camera bebelusului, deja din momentul in care a trecut de 2 ani trebuie sa ii redecoram incaperea micutului deoarece are nevoie de mai multe piese de mobilier si spatiu de joaca. Mobilierul cu piese convertibile este cel mai indicat. Spre exemplu, multe dintre patuturile de bebelusi pot fi usor transformate, devenind in acest mod utilizabile pina aproape de virsta de 14 ani. De asemenea, pe piata, la ora actuala, exista piese de mobilier ce pot fi cu usurinta transformate locuri de sedere sau joaca ori canapelute.
„La ora actuala, pe piata mobilierului pentru copii, cele mai cautate variante pentru camerele de tineret sint cele multifunctionale. Desi exista riscul de a se face mult mai usor dezordine, sint foarte practice. Mai nou, de ceva timp incoace am sesizat ca in construirea acestor piese de mobilier mi se cere sa incorporez un cos de gunoi, pentru ca odorasii sa se obisnuiasca de mici sa nu imprastie prin casa rebuturile sau orice lucrare nereusita. Zic eu ca este un lucru bun si ma bucur de faptul ca si in Romania a inceput sa-si faca loc acest tip de gindire foarte sanatos.“ a afirmat Marius Pavalache.
Foarte bine ar fi sa se procedeze la fel si cu rufele. Ori cel mic sa invete sa-si duca la spalat hainutele murdare ori sa i se achizitioneze un cos de rufe sau cufar in care sa depoziteze toate hainele atunci cind e cazul.
Culorile din camera micutului
Unul dintre cele mai importante elemente in ceea ce priveste decoratul camerei copilului este culoarea. Este foarte bine stiut faptul ca cei mici iubesc culorile tari, care atrag atentia. Si cu cit sint mai frumos combinate cu atit le este mai drag locsorul in care isi petrec cel mai mult timp. Copiii au nevoie de culori vii in combinatii astringente, pline de viata care sa transmita totodata si caldura. Totusi trebuie sa existe o zona care sa transmita calm, odihna. Aceasta este bine sa fie pe peretele opus patului deoarece este prima imagine pe care o vizualizeaza cind deschide ochii dimineata.
Tot pe acel perete trebuie sa fie amplasat si biroul de lucru pentru a putea aprofunda mai bine informatiile ce il intereseaza sau pe care trebuie sa le invete. In cazul in care pe peretele opus patului se afla fereastra, cromoterapia poate exista si in acest caz prin alegerea unor draperii sau materiale care sa fie mai pline, in culori pastelate, dar intr-o concordanta totala cu cele ale mobilei si altor accesorii.
Spatiile de depozitare
Un copil aduce dupa sine foarte multe lucruri atit utile cit si mai putin utile dar care totusi il ajuta la o mai buna conturare a propriei persoane. Asadar, trebuie sa gasim sau sa cream locuri de depozitare ale lucrurilor care in timp „evolueaza“ de la pudre, pampers si salopetele la cuburi, masini teleghidate, trofee, etc.
Odata cu trecerea timpului, locurile inventate sau cutiile strinse pentru depozitarea lucrusoarelor ce sint in plus vor ajuta foarte mult la mentinerea macar la un nivel minim a ordinii atit in viata micutului cit si in viata noastra. De asemenea, specialistii recomanda ca lucrurile ce nu se folosesc zilnic sa fie scoase din dulap si depozitate in cutii sau in locuri care permit acest lucru.
Unde se gaseste mobilier pentru copii in Iasi si la ce preturi?
In Iasi, citeva dintre firmele care produc si comercializeaza sau doar comercializeaza piese de mobilier pentru copii sint Bergrom Impex SRL, Ferom S.R.L, Euro-Evi S.R.L, Daas Impex S.R.L., MoldoFanion S.R.L., Neoset, preturile variind intre 15.000.000 lei si 50.000.000 lei, in functie de tipul de mobilier ales si a materialului din care este confectionat.

Comentarii