Depozitarea hainelor peste iarna

miercuri, 08 octombrie 2008, 18:01
2 MIN
 Depozitarea hainelor peste iarna

* Goliti-va buzunarele hainelor pe care planuiti sa le depozitati pina la primavara, apoi spalati-le sau duceti-le la curatat pe toate, chiar si pe cele pe care le-ati purtat o data. De ce? Asa veti evita petele care au existat inainte de a le purta, chiar si pe cele invizibile, aparute de la transpiratie, parfum, deo roll-on. Petele devin o sursa de hrana pentru molii. Si inca ceva, nu apretati hainele inainte de a le depozita deoarece apretul alimenteaza insectele iar daca hainele apretate sint tinute intr-un mediu umed, se pot chiar si pata.

* Intotdeauna scapati de sacii de la curatatorie, pentru ca plasticul nu permite hainelor sa respire. Gazele emise de plasticul descompus poate fi absorbit de fibre, accelerind procesul de imbatrinire a acestora. Asa se ingalbenesc hainele.

* Nu depozitati hainele oriunde. Spatiul trebuie sa fie racoros, intunecat si uscat. Fibrele sint sensibile la schimbarile de temperatura si umiditate. Garajul, podul sau subsolul sint total neindicate. Daca aveti un dulap nefolosit, un cufar sau chiar o camera goala ar fi perfect. Daca nu, atunci puteti cumpara containere pentru depozitare care incap sub pat sau chiar in sertarele de sus ale dulapului.

* Investiti in produse contra moliilor fabricate din cedru. Chiar si dulapurile din cedru sint o solutie buna. Parfumul acestui arbore tine moliile la distanta. Si lavanda este un produs care merita sa fie prezent in dulapuri. 

* Grupati-va hainele in functie de materialul din care sint confectionate! Fibrele de origine animala, precum matase, lina, blana, piele de caprioara sau pielea de porc sau vita necesita o atentie speciala pentru ca sint foarte dorite de insecte. Din acest motiv ar trebui sa le tinem separat de hainele din fibre vegetale, precum bumbacul, care nu necesita o atentie prea mare.

* Umiditatea si mucegaiul pot fi controlate cu produse realizate in acest scop, sau folosind caldura unui bec de 15 wati, pentru a usca aerul. 

* Aciditatea deterioreaza fibrele. Lemnul este un produs acid. Daca depozitati hainele in dulapuri din lemn sau cufere, chiar si din cedru, mai mult de sase luni, este bine sa le asezati linga sau pe o pinza de muselina neinalbita si spalata, care se gaseste in magazinele cu materiale.

* Hainele grele, ca si cele din casmir, ar trebui impaturite in muselina sau materile neutre din punct de vedere al aciditatii.

Comentarii