Scara interioara – element de design

miercuri, 01 noiembrie 2006, 18:34
4 MIN
 Scara interioara – element de design

Materialele din care se construiesc scarile interioare
Cele mai des folosite materiale in constructia scarilor sint metalul, lemnul, prefabricatele si betonul armat. Finisajele acestora se fac in functie de gustul si placerea fiecarui om. Insa cele mai cerute sint lemnul, gresia, marmura, linoleumul sau mocheta. Rar, din cauza dificultatii care se intimpina la montare, finisajul se face si cu sticla.
Scarile din metal
Fiind foarte rezistente, in general, acestea se folosesc in incinta cladirilor industriale si ca scari de incendiu. Desi din punct de vedere estetic nu sint in topuri, cu exceptia celor elicoidale a caror rame metalice ale fiecarei trepte sint umplute cu lemn sau sticla dupa preferinta, ele sint extrem de sigure.
Scarile din lemn
Desi in zilele noastre lemnul nu mai este atit de des folosit in construirea scarilor interioare, raminind utilizat doar in casele de vacanta, in perioada in care betonul nu era atit de folosit, lemnul era la mare moda. Astfel finisarea scarilor de lemn ajunsese la un grad remarcabil. „Din pacate aproape toata lumea care isi construieste case in ziua de azi, foloseste alt material decit lemnul.
Cu citeva decenii in urma erau la mare moda casele cu scari din lemn. Iar acei putini oameni care mai folosesc lemnul, desi peste tot se recomanda utilizarea esentelor tari de lemn, cum ar fi stejarul, prefera esenta de brad. Probabil acest lucru se datoreaza aceesului mai usor la materia prima.“ a precizat inginerul Valentin Titus Panzariu.
Scarile din prefabricate
Acest tip de scari este preferat si mai ales folosit blocurile de locuinte si hoteluri. Finisarea lor se face cu mozaic. Atunci cind este vorba de finisarea scarilor interioare ale unui hotel, acestea se fac cu ceva mai mult migala fiind imbracate in lemn sau acoperite cu mocheta de trafic intens.
Pentru finisajele scarilor monumentale, se prefera marmura, travertinul sau materialele compozite artificiale pe baza de praf de marmura. In zonele unde clima este umeda, pentru a usura curatarea scarilor, in majoritatea cazurilor sint finisate cu gresie.
Scarile din beton armat
Si acest tip de material este folosit mai ales la contructiile de mari dimensiuni cum ar fi blocurile de locuinte. Acestea sint mai mult practice decit estetice, acoperind astfel o mare varietate de tipologii constructive.
Clasificari ale scarilor
In functie de amplasament si destinatie exista niste elemente stricte dupa care trebuie sa ne ghidam si de care trebuie sa tinem cont, atunci cind vrem sa construim scari. In primul rind trebuie sa stim ce fel de scari sint: principale sau secundare. Apoi sa sesizam cum sint: drepte, elicoidale, in rampa sau mai multe rampe, intermediare, etc.
In functie de felul scarilor si de locul in care sint amplasate, acestea sint cu trepte joase, medii si inalte.
Pentru zonele verzi (parcuri, Gradina Botanica), caminele de copiii, gradinite, spitale inatimea treptelor este de maxim 16,5 cm, astfel clasindu-se in categoria treptelor joase.
Cele medii sint folosite la cladirile cu caracter public, inaltimea lor variind intre 16,5 si 17,5 cm.
Treptele inalte sint utilizate la poduri si pivnite, avind rol si de sustinere, inaltimea lor variind intre 17,5 cm si 22,5 cm.
Am tot vorbit despre inaltimea treptelor deoarece este un element foarte important. Aceasta variaza invers proportional cu numarul de niveluri deservit de o scara. Specialistii recomanda ca la o constructie mai mare de 4 etaje sa se foloseasca inaltimea treptei de 17 cm iar latimea de 29 cm. Astfel efortul fizic pe care trebuie sa il depuna cineva pentru urcarea a citorva etaje, nu va mai fi atit de suparator.
Forme ale treptelor
In majoritatea cazurilor pentru ca scara sa poata fi folosita pe toata suprafata ei, trebuie ca treapta sa aiba forma dreptunghiulara, astfel scara trebuie sa fie dreapta.
In cladirile cu maximum 3 niveluri, se pot construi trepte in forma trapezoidala, care sa aiba latimea minima de 18 cm si maxima de 40 cm.
In constructiile unde trebuie scari curbe sau elicoidale, latura mai ingusta a treptei trebuie sa fie curba iar cea exterioara poate fi dreapta. In general acest tip de scari nu este foarte confortabil.
Balustradele
„O scara interioara poate sa fie ori turnata din beton dupa care se adauga balustrada, ori din inox, lemn sau fier forjat. Cele din urma nu se toarna ci se prind de scara ori de mustatile lasate sau prin prezoane. De asemenea se mai prind si in dibluri. Inaltimea acestora variaza intre 80 si 90 cm. Inaltimea libera de trecere pe o rampa de scara este de minimum 2,00 m pentru scarile principale si de 1,90 m pentru cele secundare, considerind distanta cea mai mica intre treapta de circulatie si intradosul rampei de deasupra sau grinda de podest, sub grinda fiind, in general, inaltimea cea mai mica.“ a afirmat Panzariu.
Cine si la ce preturi se construiesc scari in Iasi?
„Daca doriti sa aveti scari lucrate profesional si cu responsabilitate recomand ca acestea sa fie facute de catre o firma care se ocupa cu asa ceva si nicidecum cu zilieri. La noi in Iasi S.C Coloana S.RLse ocupa de asa ceva. Preturile variaza intre 46.000.000 lei si 190.000.000 lei.“ a incheiat ing. Valentin Titus Panzariu.

Comentarii