De Sănătate

Punem punctul pe știi

Artroza: cum putem tine boala sub control

marți, 07 octombrie 2008, 16:46
5 MIN
 Artroza: cum putem tine boala sub control

Cornel T., din Iasi: "Va rog daca poate vorbi un specialist despre artroza. As dori sa stiu ce trebuie facut pentru a nu se agrava boala. Exercitiile fizice ajuta? Trebuie tinut un regim alimentar? Daca sint mai plinut, asta imi poate agrava boala? Exista medicamente pe care nu am voie sa le iau? Va multumesc."

Prof. dr. Rodica Chiriac, sefa Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi: "Desi mult timp s-a considerat ca nu se poate face nimic pentru a ameliora starea si viata unui bolnav cu artroza, un regim de viata corect poate imbunatati mult calitatea vietii unui astfel de pacient.

Artroza este o boala invalidanta, cu care traim toata viata. Ultimele studii arata ca artroza poate fi prevenita, tratata, tinuta sub control daca se respecta un regim corect de viata si tratamentul prescris de medic.

Bolile degenerative au ca factori declansatori favorizanti uzura articulara, suprasolicitarea, supraincarcarea si factorii genetici chiar. De aceea, este importanta respectarea unor reguli privind activitatea fizica, miscarile de suprasolicitare ale articulatiilor si regimul alimentar.

Evitati suprasolicitarea si practicati o activitate fizica constanta, la parametri moderati

Preventia aparitiei si agravarii artrozei se face printr-o activitate fizica constanta, la parametri moderati. Cind spun activitate fizica constanta si moderata nu ma refer la alergari sau la prezenta in sala de forta, ci la mersul pe jos, in ritm de plimbare. O plimbare de 2-3 kilometri, efectuata zilnic, constant, este sanatate curata. Prin aceasta activitate fizica constanta in timp si moderata, articulatiile vor fi mai bine hranite, cartilagiul articular va avea conditii de hranire mai bune.

De asemenea, trebuie evitata suprasolicitarea, munca zilnica fara pauze de odihna, de relaxare. Si aici ma refer atit la munca de la serviciu, cit si la treburile casnice. Orice activitate – de la serviciu sau de acasa – nu presupune realizarea unor miscari ample care sa foloseasca toate unghiurile articulare. Oamenii spun: "Dar eu fac miscare acasa sau la serviciu cind imi rezolv treburile!". Insa aceste miscari sint de fapt miscari repetate, miscari de uzura care nu folosesc toate articulatiile si musculatura la unghiurile maxime.

Atentie la surplusul de greutate

Atentie la obezitate. Aceasta are un efect foarte nociv, mai ales in cazul persoanelor care au probleme la articulatiile soldului, genunchiului, coloanei. Atunci cind mergem, pirghiile care incarca organismul incarca de patru ori greutatea organismului pe soldul piciorului cu care apasam podeaua.

Deci pentru o persoana de 80 de kilograme, articulatia soldului de la piciorul care este pe sol se incarca cu 320 de kilograme. Iar articulatia genunchiului respectiv se incarca chiar si cu de 10 ori greutatea corpului persoanei respective. Tocmai de aceea, obezitatea reprezinta o mare problema. Ea trebuie rezolvata printr-un regim adecvat de viata: dieta, miscare.

Medicamente cu toxicitate pentru cartilagii

In cazul artrozelor exista unele medicamente care au toxicitate pentru cartilagii, cum ar fi antiinflamatoriile nesteroidiene (diclofenac, piroxicam, indometacin, ketoprofen). De asemenea, trebuie evitata si aspirina in cantitati mari.

Exista in farmacii suplimente nutritive care se elibereaza fara reteta, de tipul "Flexodon", "Artrostop". Acestea sint suplimente nutritive pentru cartilagiu articular. Ele au rolul de a hrani cartilagiul si pot fi utilizate respectind indicatiile din prospect".

Atentie la frig si umezeala

"Pentru a preveni aparitia si agravarea artrozei trebuie respectate unele reguli. Subliniez ca masurile enumerate mai jos ar trebui respectate incepind macar de la virsta de 40 de ani. Chiar daca o persoana nu a dezvoltat inca o astfel de boala la aceasta virsta, ea poate fi oricind afectata din cauza uzurii si a factorilor genetici. Respectarea regulilor urmatoare ne ajuta insa foarte mult sa prevenim aparitia si agravarea unei boli reumatismale degenerative".

Trebuie sa evitam: suprasolicitarea articulara; incarcarea articulara (ducerea de greutati, obezitatea); traumatismele de la nivelul articulatiilor; frigul, umezeala.

In ceea ce priveste regimul alimentar, un bolnav cu artroza trebuie sa urmeze un regim alimentar restrictiv sub aport caloric tocmai din cauza obezitatii. Deci, e bine sa se evite pe cit posibil acele alimente care pot aduce kilograme in plus:grasimile, dulciurile etc. Bineinteles cafeaua, tutunul si alcoolul sint interzise.

Cind se ajunge la protezare

Daca in cazul bolilor inflamatorii reumatismale nu sint indicate curele in statiuni, pentru bolnavii cu boli degenerative cum ar fi artroza – curele in statiuni au o indicatie excelenta. Curele in statiuni cu ape sulfuroase sau sarate cum ar fi: Techirghiol, Eforie Nord, Lacul Sarat, Amara, Nicolina Iasi – sint excelente pentru intretinerea calitatii vietii unui bolnav cu artroza. O astfel de cura efectuata o data sau chiar mai bine de doua ori pe an are indicatie de prim ordin pentru artroza.

Trebuie adaugat ca in fazele avansate ale bolii, major invalidante, cind durerea este permanenta si capacitatea functionala mult afectata, se recurge la protezare. In astfel de situatii protezarea articulara de sold, genunchi etc – reprezinta o indicatie extrem de benefica pentru bolnav si trebuie intotdeauna luata in calcul. Momentul protezarii este stabilit de comun acord de catre bolnav si specialistii care se ocupa de acesta", incheie prof. dr. Rodica Chiriac.

Artroza poate afecta atit articulatiile periferice, cum sint articulatiile mici ale miinilor, soldul si genunchiul

Artroza este o boala care consta in procese de uzura a articulatiilor, provocind mari suferinte la articulatii. Artroza poate afecta atit articulatiile periferice, cum sint articulatiile mici ale miinilor, soldul si genunchiul (la acestea din urma coxartroza si gonartroza sint nu numai frecvente, ci si deosebit de suparatoare), cit si articulatiile coloanei vertebrale (spondiloza, foarte frecventa si deseori suparatoare). Daca traumatismele afecteaza o anumita articulatie, aparitia artrozei este relativ frecventa.

Unul din factorii de risc in aparitia artrozelor la sold, la genunchi si la nivelul coloanei lombare (aceste articulatii sint numite, in general, articulatii de sprijin), este excesul ponderal (plusul de greutate). Acesta reprezinta o solicitare permanenta atit pentru coloana lombara (segmentul inferior al coloanei vertebrale), cit si pentru articulatiile soldului si ale genunchiului. Lucratorii cu ciocan pneumatic fac frecvent artroze la cot, desi, de obicei, coatele nu sint afectate de artroze.

Balerinii fac artroze la glezne (articulatii care, la fel ca si genunchii, nu sint afectate de obicei de aceasta boala). Din rindul sportivilor de performanta, se recruteaza de asemenea multi bolnavi de artroza. Astfel, baschetbalistii fac frecvent la genunchi artroza, iar boxerii pot prezenta artroze la nivelul articulatiilor pumnului.

Statisticile arata ca, dintre persoanele care au in jur 60 de ani, cel putin 35% au suferinte de tip artrozic. Specialistii sustin ca procentul ajunge la 80 – 90 % la cei cu virste mult mai inaintate. Aceste cifre se intilnesc peste tot in lume.

Comentarii